Nukentėjusiesiems siūloma pranešti net apie trumpalaikes nuteistųjų išvykas | kl.lt

NUKENTĖJUSIESIEMS SIŪLOMA PRANEŠTI NET APIE TRUMPALAIKES NUTEISTŲJŲ IŠVYKAS

  • 0

Grupė parlamentarų siūlo, kad nukentėję asmenys būtų informuojami net apie trumpalaikes nuteistųjų išvykas į laisvę.

Baudžiamojo proceso ir Bausmių vykdymo kodeksų pataisas inicijavęs Seimo narys Vytautas Bakas teigia, kad tokiu būdu būtų galima išvengti nemalonių situacijų nukentėjusiais baudžiamosiose bylose pripažintiems asmenims.

Anot Seimo nario, parengti pataisas paskatino viešojoje erdvėje pasirodžiusi informacija, kad nuteistasis, išleistas iš pataisos namų trumpalaikei išvykai į namus, nuvyko pas nukentėjusį asmenį ir sukėlė jam nemalonių prisiminimų, neigiamų emocijų.

„Tokių situacijų galima išvengti, jei nukentėjęs asmuo būtų turėjęs informaciją apie nuteistojo paleidimą iš pataisos namų“, – teigiama projekto aiškinamajame rašte.

Siūloma laisvės atėmimo vietų įstaigas įpareigoti pranešti nukentėjusiam asmeniui apie būsimą nuteistojo išleidimą trumpalaikei išvykai į namus, jei nukentėjusysis pageidauja tai žinoti.

Dabar galiojančios normos numato, kad apie būsimą nuteistojo paleidimą į laisvę privalu pranešti, kai jis iš kalėjimo išeina atlikęs bausmę ar pabėga iš jo.

Tokią pareigą laisvės atėmimo vietų įstaigos turi įgyvendinti, jei yra gauta nukentėjusiojo išreikšta valia.

Bausmių vykdymo kodekse numatyta, kad nuteistiesiems gali būti leidžiama su palyda arba be jos išvykti iš bausmės atlikimo vietos Lietuvos teritorijoje ne ilgiau kaip dešimt parų dėl artimojo mirties ar sunkios ligos, taip pat dėl gaivalinės nelaimės, padariusios didelę materialinę žalą nuteistajam ar jo artimiesiems.

Nuobaudų neturintys nuteistieji, bausmę atliekantys pusiau atviro tipo kolonijose  lengvojoje grupėje, turi teisę trims paroms, o dirbantys nuteistieji – iki dešimt parų be palydos išvykti į namus ar pasimatyti su artimaisiais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS