Nuotoliniame NATO užsienio reikalų ministrų posėdyje aptarti aktualiausi saugumo iššūkiai | kl.lt

NUOTOLINIAME NATO UŽSIENIO REIKALŲ MINISTRŲ POSĖDYJE APTARTI AKTUALIAUSI SAUGUMO IŠŠŪKIAI

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis antradienį dalyvavo neeiliniame nuotoliniame NATO užsienio reikalų ministrų susitikime.

Užsienio reikalų ministerija praneša, kad ministrai susitikime aptarė aktualiausias grėsmes ir iššūkius, su kuriais susiduria transatlantinė bendruomenė dėl kintančios geopolitinės aplinkos, agresyvių autoritarinių režimų veiksmų bei krizių kaimyniniuose regionuose.

Susitikime taip pat aptarti Baltarusijos režimo veiksmai, priverstinai nutupdant civilinį orlaivį.

„Lukašenkos režimas pademonstravo, kokį pavojų Aljanso šalių piliečiams gali sukelti jo veiksmai. NATO turi daugiau dėmesio skirti įvykiams ir procesams Baltarusijoje ir ypač gilėjančiai Rusijos-Baltarusijos karinei integracijai“, – sakė G. Landsbergis.

Agresyvūs Rusijos veiksmai – tokie kaip karas Ukrainoje ar karinių pajėgumų telkimas prie kaimyninių šalių sienų – tebekelia didžiausią grėsmę NATO šalims ir partneriams. Auganti Kinijos galia verčia Aljansą vis daugiau dėmesio skirti atsako į Kinijos iššūkį klausimui.

Užsienio reikalų ministrai diskutavo dėl NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo pateiktų „NATO 2030“ pasiūlymų, kurie sustiprintų Aljansą ir nubrėžtų gaires jo adaptacijai artimiausią dešimtmetį.

„Lietuva remia NATO generalinio sekretoriaus pasiūlymus, kurie stiprina transatlantinę vienybę, sąjungininkių atsparumą ir partnerystę su artimiausiomis partnerėmis, tokiomis kaip Ukraina ir Sakartvelas. Mums ypač svarbu, kad atgrasymo ir gynybos stiprinimas yra įtrauktas į pasiūlymų paketą“, – sakė G. Landsbergis.

Susitikime taip pat aptarta situacija Afganistane ir pasirengimas NATO valstybių ir vyriausybių vadovų susitikimui, kuris vyks birželio 14 dieną Briuselyje (Belgijoje).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS