Nyderlanduose patvirtinta Jungtinių ekspedicinių pajėgų ateities vizija | kl.lt

NYDERLANDUOSE PATVIRTINTA JUNGTINIŲ EKSPEDICINIŲ PAJĖGŲ ATEITIES VIZIJA

  • 1

Nyderlanduose antradienį gynybos ministrai patvirtinto Jungtinės Karalystės vadovaujamų Jungtinių ekspedicinių pajėgų ateities viziją.

Kaip nurodo Krašto apsaugos ministerija, pastaroji numatyto bendradarbiavimo stiprinimą, saugumo ir gynybos didinimą, atgrasymą nuo piktavališkos veiklos ir agresijos.

Ministrai pakartojo savo nuolatinį įsipareigojimą išsaugoti saugumą ir stabilumą Šiaurės Europoje, bendradarbiauti kovojant su konvencinėmis ir hibridinėmis grėsmėmis.

„Visos dešimt JEF šalių panašiai suvokiame grėsmes ir saugumo interesus. Mūsų nuomone, JEF turėtų ir toliau sutelkti dėmesį į atgrasymo ir gynybos veiklą. Norime, kad JEF ypač aktyviai veiktų Baltijos jūros regione. Pavyzdžiui, manome, kad yra reikalingos reguliarios JEF karinio jūrų laivyno pratybos Baltijos jūroje. Karinių jūrų pajėgų intensyvus buvimas regione atgrasytų tiek nuo karinių, tiek nuo nekarinių veiksmų“, – sakė ministras Arvydas Anušauskas.

Nyderlandų sostinėje Amsterdame susitikę Danijos, Estijos, Suomijos, Islandijos, Latvijos, Lietuvos, Nyderlandų, Norvegijos, Švedijos ir Jungtinės Karalystės gynybos vadovai dalyvavo stalo pratybose, aptarė dabartinę Rusijos karo Ukrainoje situaciją ir nagrinėjo, kaip JEF gali reaguoti į šalių saugumui kylančias grėsmes, įskaitant hibridinius iššūkius, ir toliau jas mažinti.

JEF gynybos ministrai susitarė sustiprinti bendradarbiavimą siekiant sparčiai aptikti, atgrasyti ir reaguoti į grėsmes, kylančias šalių svarbiausiai povandeninei ir jūrų infrastruktūrai.

Siekiant koordinuoti saugumą jūroje ir užtikrinti ypatingos svarbos povandeninės infrastruktūros apsaugą, JEF ir toliau glaudžiai bendradarbiaus su NATO.

JEF papildo platesnę NATO strateginę laikyseną, kuri atsirado po 2014 metų Velse vykusio NATO aukščiausiojo lygio susitikimo.

Šios pajėgos visų pirma yra skirtos greito reagavimo operacijoms, vykdomoms po Europos Sąjungos, NATO ar Jungtinių Tautų vėliava. Jų padaliniai galėtų būti panaudojami ir NATO 5-ojo straipsnio operacijoms.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nezinau,

kokia tai bus ekspedicija,bet tos dvi moteros su pizamomis - teikia linksmybiu vilti!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS