Opozicija įvertino G. Landsbergio idėją dėl Odesos uosto atblokavimo: Lietuvos raumenys per menki | kl.lt

OPOZICIJA ĮVERTINO G. LANDSBERGIO IDĖJĄ DĖL ODESOS UOSTO ATBLOKAVIMO: LIETUVOS RAUMENYS PER MENKI

Opozicija atsargiai vertina užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio bandymą suburti tarptautinę koaliciją, kuri atblokavusi Ukrainos Odesos uostą užtikrintų saugų grūdų išgabenimą. Nors ministro pastangos šią sudėtingą situaciją spręsti, pasak opozicijos atstovų, yra sveikintinos, visgi, jų teigimu, šią idėją įgyvendinti būtų sudėtinga. Politiniai oponentai akcentuoja, kad reikia suprasti, jog Lietuvos raumenys yra šiek tiek per menki imtis tokių užmojų, taip pat būtina įsivertinti, kad tai gali tapti dar vienu konfliktiniu tašku.

G. Paluckas: viskas Turkijos rankose

Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos Seime seniūnas Gintautas Paluckas mano, kad nors G. Landsbergio iniciatyva ir yra teisinga, tačiau, pasak jo, šios idėjos įgyvendinimas yra pernelyg sudėtingas.

„Kryptis yra gera ir teisinga, bet Lietuvos raumenys yra šiek tiek per menki, kad tai būtų galima padaryti. Ir čia sprendimai slypi ne Jungtinėje Karalystėje, ten labai mėgsta Gabrielius lakstyti ir derintis, ir net ne JAV, o Turkijos rankose“, – Eltai teigė G. Paluckas.

G. Paluckas / D. Labučio / ELTOS nuotr.

Socialdemokratas atkreipia dėmesį, kad Turkija šiuo metu yra uždariusi Bosforo sąsiaurį visiems kariniams laivams.

„Kalbant apie Odesos atblokavimą, neatblokavimą, tai pirmiausiai yra Turkijos rankose klausimas būtent dėl Bosforo sąsiaurio uždarymo visiems kariniams laivams, ne tik Rusijos. Jie turi tokią tarptautinę teisę. Ir antras dalykas, Turkijos kaip tarptautinio tarpininko santykiuose ir tarp Ukrainos, ir Rusijos buvo ne vienas forumas“, – atkreipė dėmesį jis.

Todėl G. Paluckas mano, kad siūlymas suburti koaliciją, kuri apsaugotų grūdus gabenančius laivus ir Odesos uostą, yra daugiau viešųjų ryšių akcija nei reali iniciatyva.

„Tie pareiškimai yra daugiau viešųjų ryšių akcija nei apčiuopiama nauda. Bet gerai, kad bent į temą“, – teigė socialdemokratas.

G. Surplys: sunkiai įsivaizduoju šios idėjos įgyvendinimą

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Giedrius Surplys G. Landsbergio idėją kvestionuoja ir dėl moralinio aspekto. Pasak jo, kyla klausimas, kodėl Ukrainos prašymai karinėmis priemonėmis uždaryti oro erdvę nebuvo išgirsti, tačiau grūdų transportavimas turėtų vykti.

„Man atrodo, kad moralinė pareiga yra kur kas didesnė gelbėti žūstančių ir prievartaujamų žmonių gyvybes, o ne kariniais laivais gabenti grūdus“, – Eltai teigė G. Surplys.

G. Surplys / D. Labučio / ELTOS nuotr.

„Aš suprantu, kad tai jau būtų iš jėgos pozicijų įgyvendinama. Bet aš iš jėgos pozicijų mieliau gelbėčiau žmonių gyvybes, o ne grūdus eksportuočiau“, – pridūrė jis.

Todėl G. Surplys nors ir sutinka, kad ministro idėja verta išklausymo, tačiau, pasak jo, jos įgyvendinimas yra sunkiai įsivaizduojamas.

„Turbūt visos idėjos yra vertos išklausyti. Bet ar jos yra įgyvendinamos, čia jau yra mūsų darbo su partneriais klausimas. Vėlgi mes dabar trečiadienį važiuojame į susitikimą su Vokietijos užsienio reikalų komitetu, galima tą klausimą užduoti. Bet aš sunkiai įsivaizduoju tos idėjos įgyvendinimą“, – pažymėjo Seimo narys.

S. Skvernelis: kiek idėja reali – klausimas, bet bent jau ieškoma sprendimų

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis pozityviai vertina G. Landsbergio pastangas ieškoti išeičių dėl grūdų iš Odesos uosto eksporto.

„Vieni skeptiškai, šaltai viską vertina, kiti ieško kažkokių išeičių, o padėtis yra sudėtinga. Jeigu nebus iš tikrųjų aprūpinta ukrainietiškais grūdais pasaulio maisto ir grūdų rinka, tai gali būti problemų. Dėl to tol, kol karas vyksta, tą problemą reikia kažkaip spręsti“, – Eltai sakė S. Skvernelis.

„Tai spręsti reikia arba suteikiant Ukrainai reikiamą ginkluotės pagalbą ir tikintis, kad Ukraina pati išspręs šiuos karo klausimus, arba išmes iš savo okupuotų teritorijų okupantus ir galės tada jau užtikrinti tam tarpe ir grūdų tiekimą, arba ieškoti kitokių alternatyvų, kol dar nėra tai pasiekta“, – pridūrė jis.

Politiko teigimu, blogiausia yra tai, kad kai kurios Vakarų šalys ne tik skeptiškai žiūri į ginklų tiekimą Ukrainai bei skeptiškai vertina kitus sprendimus, tačiau net ir siūlo grūdų problemą spręsti Ukrainos teritorijos sąskaita.

„Kai kurios šalys net siūlo tai, kas yra visiškai nepriimtina, prisidengiant vakarietiškos, liberalios demokratijos principais atiduoti Ukrainos teritoriją už tai, kad būtų pasiekta pseudotaika, ir tada grūdai galėtų keliauti iš Ukrainos jau į pasaulį“, – atkreipė dėmesį jis.

S. Skvernelis pripažįsta, kad kiek G. Landsbergio pasiūlytos grūdų konvojaus idėjos įgyvendinimas yra realus, tai yra kitas klausimas, tačiau, pasak jo, bent jau bandoma kažką daryti.

„Aš manau, kad būdų ieškoti reikia, o kiek tai yra realu, ar ne, tai tas, kas turi visą informaciją, kas ten darosi, tai gal jiems aiškiau yra“, – sakė politikas.

„Tai gali būti dar vienas konflikto taškas. Bet jeigu būtų bent kažkokiu būdu įgyvendinta neskraidymo zona virš Ukrainos, vienokia ar kitokia forma, tai šiandieną mes kalbėtume apie gerokai mažesnį civilių gyventojų aukų skaičių negu yra“, – taip pat pažymėjo jis.

S. Skvernelis / M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

G. Landsbergis pastarąją savaitę akcentavo, jog jo pasiūlytai idėjai suburti tarptautinę koaliciją, kuri atblokavusi Ukrainos uostus leistų išgabenti grūdus, liko nebedaug laiko realizuoti. Pasak jo, tarptautinė bendruomenė turi kuo greičiau susizgribti ir pasiūlyti saugumo garantijas bei Ukrainai parūpinti tokią ginkluotę, kuri leistų patiems ukrainiečiams apginti Odesos ir Nikolajevo uostus.

„Esminė sąlyga, kad būtų uostai atidaromi, yra gynybos garantijos. Turi būti suteikta gynybos garantija, kad tie uostai bus apginti ir rusai nepasinaudos uostų atidarymu uostų užpuolimui ar užėmimui. Gynybos garantijos gali būti suteikiamos laivyno. Ukraina neturi savo laivyno, nepaisant to, kad sugeba sėkmingai kovoti su Rusijos laivynu. Tad tos rolės turi imtis tos valstybės, kurios turi laivų. Arba Ukrainai turime suteikti tokią ginkluotę, kad jie Odesą ir Nikolajevą galėtų apginti patys“, – teigė G. Landsbergis.

GALERIJA

  • G. Paluckas
  • S. Skvernelis
  • G. Surplys
Gairės: Gabrielius Landsbergis, Gintautas Paluckas, Saulius Skvernelis, karas Ukrainoje, Odesa
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS