Paaiškėjo, kas užims ketvirtąją sveikatos apsaugos viceministro poziciją | kl.lt

PAAIŠKĖJO, KAS UŽIMS KETVIRTĄJĄ SVEIKATOS APSAUGOS VICEMINISTRO POZICIJĄ

Ketvirtąją sveikatos apsaugos viceministrės poziciją užims šiuo metu Santaros klinikų direktorės valdymui pareigas einanti Aušra Bilotienė-Motiejūnienė.

Tai BNS ketvirtadienį patvirtino sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Aistė Šuksta.

„Ką tik yra Vyriausybės patvirtinta ketvirtoji pozicija, o toliau yra kitos įdarbinimo procedūros, kurias reikia atlikti prieš viceministrei pradedant darbą“, – sakė ji.

A. Šukstos teigimu, darbą A. Bilotienė-Motiejūnienė galėtų pradėti birželio pradžioje.

Vyriausybės sprendimu praėjusią savaitę įsteigta ketvirta Sveikatos apsaugos ministerijos viceministro pareigybė.

Tuomet ministras Arūnas Dulkys teigė, kad viceministrė „kuruotų visą visuomenės sveikatą, ekstremalių situacijų valdymą, psichikos sveikatą ir radiacinę saugą“.

Nenori prisiminti senos istorijos

A. Motiejūnienė-Bilotienė jau yra ėjusi viceministrės pareigas tuometinio ministro Aurelijaus Verygos komandoje. Iš jų ji pasitraukė 2017-ųjų gruodį, netrukus po to, kai dienraštis „Lietuvos rytas“ paskelbė jos pokalbio su parlamentaru konservatoriumi Antanu Matulu išklotinę, kuriame tuometė viceministrė mini patyrusi spaudimą per konkursą į Valstybinės ligonių kasos direktoriaus postą.

Pagal „Lietuvos ryto“ skelbiamą pokalbio išklotinę, ji parlamentarui teigė nepaklususi tuomečiam ministro patarėjo Dano Bakšos spaudimui.

Šiuo metu D. Bakša yra Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vadovas.

A. Bilotienė-Motiejūnienė BNS ketvirtadienį teigė nenorinti komentuoti „tų praėjusių įvykių“.

„Kiekvienas kartas yra šiek tiek kitoks. Yra kas komentuoja, bet aš prie to klausimo negrįšiu. (...) Jei paskirs man padalinį, kuriam teks vadovauti, kažkaip susiderinsim ir dirbsim“, – sakė medikė.

Tačiau ji pabrėžė, kad dar galutinai nėra aiškios nei jos atsakomybės sritys, nei pavaldžios įstaigos.

„Ateinant norisi įsilieti ir padėti, su niekuo nekonkuruoti, o yra žmonės, kurie jau turi įdirbį – koordinuoja ir šitą įstaigą, ir tam tikrus kitus padalinius. Matyt, teks komandai sėsti ir persidėlioti arba bus jau sudėliota“, – sakė A. Bilotienė-Motiejūnienė.

Medikė darbą A. Verygos komandoje pradėjo 2017 metų kovą.

Ji taip pat teigė, kad prisidėti prie dabartinės ministerijos komandos buvo pakviesta, tačiau kieno – neįvardijo.

„Esu pakviesta, galbūt taip pasakysiu, tikrai pati darbo neieškojau. (...) Nenorėčiau įvardyti (kas pasiūlė prisidėti – BNS)“, – sakė medikė.

Savo ruožtu Sveikatos apsaugos ministerija informavo, kad „ministras su komanda nuolatos ieško kompetentingų asmenų sveikatos apsaugos sistemai“.

„Ministras renkasi savo komandą, atsižvelgdamas į pretendento kompetencijas ir patirtis, abiejų šalių norą dirbti kartu“, – teigė A. Šuksta.

VTEK išvada kelio neužkirto

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija 2018-aisiais pripažino A. Bilotienę-Motiejūnienę supainiojus interesus, kai eidama viceministrės pareigas priiminėjo sprendimus dėl buvusios darbovietės Santaros klinikų. Be to, dirbdama ministerijoje, ji nebuvo nutraukusi darbo sutarties su ligonine ir vėliau grįžo dirbti į šią įstaigą.

Šįkart ji žada palikti darbą Santaros klinikose.

Nėra teisinio pagrindo jos neskirti į viceministro pareigas.

„Iš dabar užimamų pareigų planuoju išeiti, o po to – bus matyti, kai pabaigsiu darbą ministerijoje“, – sakė medikė.

Savo ruožtu ministerija teigia, kad nors A. Bilotienė-Motiejūnienė ir pažeidė įstatymą, šiuo metu tai jai netrukdo eiti viceministrės pareigų.

„Asmenys, teisės aktų nustatyta tvarka pripažinti pažeidę šio įstatymo reikalavimus, vienus metus nuo tokio sprendimo priėmimo dienos negali būti skatinami, priimami, perkeliami, skiriami ar renkami į lygiavertes ar aukštesnes pareigas institucijoje ir įstaigoje arba įstaigų sistemoje, kurioje jie dirba. Nėra teisinio pagrindo jos neskirti į viceministro pareigas“, – teigė A. Šuksta.

Trečiuoju sveikatos apsaugos viceministru gegužės pradžioje tapo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno ligoninės direktoriaus medicinai pavaduotojas Aurimas Pečkauskas, kuruojantis farmacijos politikos klausimus.

Sveikatos apsaugos viceministrių pareigas taip pat eina Danguolė Jankauskienė, anksčiau dirbusi Santaros klinikų direktore medicinai ir slaugai, bei valstybės kontrolieriaus pavaduotoja dirbusi Živilė Simonaitytė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kažin

ar jau dabar visos valdančiųjų draugės bus aprūpintos postais, ar reikės dar daugiau sukurti "vietų"...

Iš karto aišku

kokie pretendentai kandidatuoja. Šioje valdžioje, labai daug ne padorių, be reikiamo išsilavinimo žmonių.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS