Patarėja: G. Landsbergis nuolat tariasi su prezidentu dėl atsako į Kinijos veiksmus | kl.lt

PATARĖJA: G. LANDSBERGIS NUOLAT TARIASI SU PREZIDENTU DĖL ATSAKO Į KINIJOS VEIKSMUS

  • 16

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis nuolat tariasi su prezidentu Gitanu Nausėda dėl atsako į Kinijos veiksmus, teigia jo atstovė spaudai Vytautė Šmaižytė-Kuliešienė.

„Nuolat tariamės su prezidentu visais klausimais, įskaitant ir dėl atsako į Kinijos taikomas neteisėto ekonominio spaudimo priemones“, – BNS ketvirtadienį teigė ministro atstovė.

Jos teigimu, dėl situacijos su Kinija „kasdien intensyviai koordinuojami“ Lietuvos diplomatijos veiksmai su partneriais Europos Sąjungoje, JAV ir Didžiojoje Britanijoje bei kitomis organizacijomis.

„Kinijos veiksmai yra beprecedenčiai, pažeidžiantys tarptautinės prekybos taisykles ir Europos Sąjungos vieningos rinkos veikimą. Taip pat aktyviai dirbama su Pasaulio prekybos organizacija bei Europos bendradarbiavimo ir plėtros organizacija, kitais partneriais ieškant ilgalaikių tvarių sprendimų ir būdų, kad trečia šalia negalėtų imtis neteisėtų ekonominio spaudimo ir šantažo priemonių prieš Europos Sąjungą ir jos valstybes nares“, – sakė V. Šmaižytė-Kuliešienė.

Anot atstovės, „šios veikimo kryptys ir detalesni Lietuvos institucijų atliekami bei planuojami žingsniai“ buvo nustatyti ir aptarti su prezidentu paskutinio susitikimo metu gruodžio 22 dieną, o „aktuali informacija bus atnaujinta“.

Taip Užsienio reikalų ministerijos vadovybė reagavo į prezidento kvietimą pateikti planą dėl situacijos deeskalavimo.

Prezidentas antradienį pareiškė, jog Lietuvos sprendimas leisti Taivaniečių atstovybės Vilniuje pavadinime naudoti salos vardą buvo klaida ir tai nebuvo su juo derinta. Pekinas pasveikino šį žingsnį.

Į G. Nausėdos pareiškimą reaguodamas ministras G. Landsbergis teigė, kad veiksmai su prezidentu buvo derinami.

Lietuvos ir Kinijos santykiai nugarmėjo į žemumas Vilniui leidus šalyje veikti Taivaniečių atstovybei, pavadinime naudojant salos vardą. Ekspertai sako, kad kinų kalba šios atstovybės pavadinimas skamba kaip Taivano atstovybė.

Pekinas tame įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

minde

per tokius pyderus kai anupras kurie balsuokja uz senius kuprius emigravo puse lietuvos.

kauniete

DABAR KAIP PRIDERGĖ VISAI LIETUVAI PRADĖJO TARTIS

Anupras

Tikiu Gabrielium. Jis parodys savo galią
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS