Patvirtinta tvarka, kaip leidus q, w ir x bus rašomos pavardės dokumentuose | kl.lt

PATVIRTINTA TVARKA, KAIP LEIDUS Q, W IR X BUS RAŠOMOS PAVARDĖS DOKUMENTUOSE

Vyriausybė trečiadienį patvirtino tvarką, kaip leidus q, w ir x raides bus rašomos pavardės dokumentuose.

Teisingumo ministerija nustatė asmenų vardų ir pavardžių rašymo tvarką nuo gegužės 1 dienos pradedant galioti originalią pavardžių rašybą lotyniško pagrindo rašmenimis leidusiam Asmens vardo ir pavardės rašymo dokumentuose įstatymui.

Tvarka nustato, kad piliečio asmenvardžiai rašomi lietuviškais rašmenimis, taip pat – atsižvelgiant į asmenvardžių formos skirtumus pagal lytį, ir šie reikalavimai galės būti netaikomi tik išimtiniais atvejais.

Pasak ministerijos pranešimo, apibrėžiant išimtinius atvejus siekiama pašalinti teisinio reguliavimo spragas, dėl kurių asmenys savo asmenvardžių negalėjo turėti įrašytų originalia forma, o teisę į asmenvardį kiekvieną kartą buvo priversti ginti teismo keliu.

Pasak teisingumo ministrės Evelinos Dobrovolskos, pastaraisiais metais nebuvo teismų sprendimų, kuriais asmenims būtų atsisakyta suteikti asmenvardžius su q, w, x raidėmis, todėl akivaizdu, kad „nauja tvarka yra ne tik aktuali šalies gyventojams, bet ir teisiškai pagrįsta“.

„Jau šiandien teismai asmens dokumentuose leidžia įrašyti tiek asmenvardžius su q, w, x raidėmis, tiek derinius, nebūdingus lietuvių kalbai, pavyzdžiui, asmenvardis, kuriame yra dvi „n“ raidės. Šie teismų sprendimai yra įsiteisėję, o tokių žmonių asmenvardžiai įregistruoti registruose“, – sako E. Dobrovolska.

Jau šiandien teismai asmens dokumentuose leidžia įrašyti tiek asmenvardžius su q, w, x raidėmis, tiek derinius, nebūdingus lietuvių kalbai, pavyzdžiui, asmenvardis, kuriame yra dvi „n“ raidės.

Anot ministrės, naujasis teisinis reguliavimas taip pat padės sumažinti teismų darbo krūvį. Teisingumo ministerijos pateikiamais duomenimis, 2020 metais teismai patenkino 79 prašymus pakeisti asmenvardžius, 2021 metais patenkinti 45 tokie prašymai, o šiemet buvo pradėta nagrinėti 21 byla.

Pasak pranešimo, šiuo metu dėl teisinio reguliavimo spragų yra atvejų, kai mišrios šeimos, dažniausiai vai­kai, turintys dvigubą pilietybę, turi du pasus, kuriuose vardas arba pavardė yra užrašyti skirtingai, todėl jie susiduria su klausimais, susijusiais su jų tapatybės identifikavimu.

Be to, Europos Sąjungos Teisingumo Teismas yra konstatavęs, kad skirtingas tos pačios pavardės, taikomos dviem vienos sutuoktinių poros asmenims, užrašymas gali sukelti rimtų nepatogumų suinteresuotiems asmenims tiek profesiniame, tiek privačiame gyve­nime.

Nuo gegužės 1 dienos įsigaliojantis įstatymas įtvirtina, kad Lietuvos piliečio vardas ir pavardė asmens dokumentuose tam tikrai atvejais gali būti rašomi lotyniškos abėcėlės rašmenimis be diakritinių ženklų.

Tokia rašyba bus galima, jei Lietuvos pilietis pasirenka nelietuvišką sutuoktinio pavardę, taip pat tuo atveju, jeigu jo tėvų ar vieno iš tėvų pavardė dokumento šaltinyje įrašyta ne lietuviškais rašmenimis.

Dar viena išimtis – jei jis, tėvai, seneliai, protėviai turėjo ar turi kitos valstybės pilietybę ir vardas bei pavardė ne lietuviškais rašmenimis įrašyti dokumento šaltinyje.

Taip pat originali asmenvardžių rašyba dokumentuose būtų leidžiama, jei jis vardą ir pavardę įgijo užsienio valstybėje, kurioje gyvena, ir jie šiais rašmenimis įrašyti dokumento šaltinyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

KAIP SAKOMA: GLUŠA IR KALĖJIME MUŠA

Lietuvos kalbai ir rastas atejo galas. As nesuprantu, ant tiek debiloidu vyriausybe nusivazevo, kad leido tas raides naudoti musu lietuvos kalbos zodyneje... Kas tai sugalvojo, kad tas raides galima iteisinti, tai tas zmogus ir jo issilavinimas yra zemiau lygio....

?????

A kodėl kinietiškų raidžių nėra??? Jos tokios gražios...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS