Premjerė: sąmoningai apsisprendę nesiskiepyti galėtų būti nušalinti nuo darbo | kl.lt

PREMJERĖ: SĄMONINGAI APSISPRENDĘ NESISKIEPYTI GALĖTŲ BŪTI NUŠALINTI NUO DARBO

  • 43

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad sąmoningai apsisprendę nesiskiepyti žmonės galėtų būti nušalinti nuo darbo, jeigu jiems dirbti nuotoliniu būdu yra neįmanoma.

 Tokį siūlymą Vyriausybė ketina teikti Seimui.

„Aš esu linkusi siūlyti tokį sprendimą Lietuvos Respublikos Seimui, nes Vyriausybė tokio sprendimo priimti negali“, – spaudos konferencijoje žurnalistams trečiadienį sakė ministrė pirmininkė.

Vyriausybės pasitarime socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė patikino, jog tokia nuostata yra rengiama.

Tai mes pirmiausia kalbėtume apie tuos darbus, kurie reikalauja kontakto su kitu žmogumi ir rizika yra didesnė.

I. Šimonytė neįvardino, kokių specialybių nepasiskiepijusieji galėtų būti nušalinti nuo darbo.

„Yra darbai, kuriuos galima dirbti nuotoliu, ir tai nekelia problemų. Yra darbai, kurie yra kontaktiniai. Tai mes pirmiausia kalbėtume apie tuos darbus, kurie reikalauja kontakto su kitu žmogumi ir rizika yra didesnė“, – aiškino premjerė.

Ji pabrėžė, kad veiklas reikia vertinti „per riziką, kuri yra keliama kitiems asmenims“.

Vyriausybė pastaruoju metu siekia rasti naujų būdų padidinti skiepijimąsi nuo COVID-19, užsikrėtusių ir hospitalizuojamų žmonių skaičiams augant.

Griežtesni ribojimai būtų orientuoti į imuniteto neturinčius gyventojus

Premjerė I. Šimonytė teigia, kad dėl COVID-19 pandemijos prireikus įvesti papildomus ribojimus, jie visų pirma būtų orientuoti į imuniteto neturinčius gyventojus.

„Kol kas mes kalbame apie dabar galiojančios ekstremalios situacijos reikalavimų tiesiog sugriežtinimą. Ar reikės žodžio „karantinas“, tai priklausys nuo to, ar reikės suvaržymų asmeniniam žmonių gyvenimui. Tarkime, asmeniniam kažkokiam kontaktui arba kažkokiai asmeninei elgsenai ar vis dėlto tik tam tikroms veikloms, kuriose Galimybių pasas būtų naudojamas“, – Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje trečiadienį teigė I. Šimonytė.

Nors ministrė pirmininkė teigia kol kas negalinti pasakyti, ar tokiu atveju karantinas būtų taikomas tik COVID-19 imuniteto neturintiems gyventojams, tačiau tikina, kad naujai įvedami ribojimai būtų orientuoti pirmiausiai į nepasiskiepijusius ir nepersirgusius asmenis.

„Akivaizdu, kad apribojimai tokie, kaip naudotis paslaugomis ar dirbti kontaktiniu būdu, būtų pirmiausiai orientuoti į tuos žmones, kurie neturi imuniteto“, – sakė ji.

Sprendimus dėl COVID-19 testų priims SAM

Sprendimus dėl COVID-19 testų galimybių pasui apmokestinimo artimiausiu metu turėtų priimti Sveikatos apsaugos ministerija, sako premjerė I. Šimonytė.

„Šiems siūlymams, jų įgyvendinimui yra pasirengta ir tai nereikalauja Vyriausybės sprendimo, tai yra sveikatos apsaugos ministro sprendimas. Sveikatos apsaugos ministerija, kiek žinau, jau yra pasiruošusi projektus su tokia nuostata startuoti ir manau, kad ji galėtų startuoti artimiausiu metu“, – trečiadienį žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Atitinkamai tie sprendimai, kurie reikalauja susimokėti už testą tuo atveju, jeigu žmogus tiesiog pasirenka nesivakcinuoti, o testuotis, galėtų įsigalioti paraleliai.

Anot jos, sprendimus, reikalingus galimybių paso išplėtimui, Vyriausybė turėtų svarstyti kitą savaitę.

„Atitinkamai tie sprendimai, kurie reikalauja susimokėti už testą tuo atveju, jeigu žmogus tiesiog pasirenka nesivakcinuoti, o testuotis, galėtų įsigalioti paraleliai“, – sakė ji.

Ministrų kabinetas trečiadienį sutarė, jog artėjant prie 300 COVID-19 pacientų ligoninėse ribos būtų įvedami kontaktinės veiklos ribojimai neturintiems galimybių paso, išskyrus kai kurias išimtis.

Kartu numatyta parengti teisės aktų pakeitimus, įpareigojančius kai kurių profesijų atstovus vakcinuotis nuo koronaviruso, o to darbuotojui nepadarius, darbdaviui būtų suteikiama teisė jį nušalinti nuo darbo. Kartu svarstoma apmokestinti ir periodinius testus toms profesijoms, kurioms dabar COVID-19 testai, jei asmuo nepasiskiepijęs, yra privalomi.

 

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (43)

Roma

Jus beprociai esate jau Izraelis po trecia skiepa darys sios vakcinos nieko nepadeda.Reikia kurti vaistus o ne vakcinas,beprociai.

Anonimas

NETIK nušalinti nuo darbo,tai tik pirmas žingsnis.Toliau juos sukišti i koncentracijos stovyklas ir jei toliau jie ragus rodys ,juos i dujų kameras .TENDENSIJOS pradeda ryškėti ar tik nereikes greit pradeti šaukti HAIL ŠIMONYTĖ.

Tika

darbdavys gali nušalinti nuo darbo, o kas nušalins darbdavį? Žinau įmonę kur direktorius verčia skiepytis savo darbuotojus, o pats nei jo šeima nesiskiepijo ir nežada. Vadinasi bus lygesnių už lygesnius.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS