Politikai, kultūros atstovai įsteigė Lietuvos – Taivano forumą | kl.lt

POLITIKAI, KULTŪROS ATSTOVAI ĮSTEIGĖ LIETUVOS – TAIVANO FORUMĄ

Politikos ir kultūros atstovai įsteigė Lietuvos – Taivano forumą, deklaruodami siekį gilinti šalių bendradarbiavimą, plėtoti ekonominius, mokslinius, kultūrinius, politinius ir žmogiškuosius ryšius.

Tarp asociacijos steigėjų yra ir Vyriausybės narių.

Forumo prezidentu tarybos posėdyje antradienį išrinktas buvęs parlamentaras, švietimo ekspertas Gintaras Steponavičius, BNS trečiadienį pranešė tarybos narys Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojas Mantas Martišius.

Jo teigimu, šiuo veiksmu startuoja aktyvi Lietuvos – Taivano forumo veikla.

Pasak jo, asociacijos taryboje taip pat yra užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas, europarlamentarė Aušra Maldeikienė, Varėnos meras Algis Kašėta, Vilniaus universiteto ir Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojai.

Lietuvos žmonės puikiai jaučia ir žino, ką reiškia gyventi grėsmės akivaizdoje, tad noras prisidėti prie visaverčio Taivanio įsijungimo į tarptautinę bendriją yra savaime suprantamas.

Tarp daugiau kaip 50 forumo steigėjų yra ir ekonomikos ministrė Aušrinė Armonaitė, BNS patvirtino jos atstovė spaudai Skaistė Barauskienė.

G. Steponavičius BNS vėliau papildė, kad tarp steigėjų taip pat yra Vilniaus meras Remigijus Šimašius, Seimo nariai Žygimantas Pavilionis, Matas Maldeikis, Marius Matijošaitis, Kęstutis Masiulis, europarlamentaras Liudas Mažylis.

„Lietuvos – Taivano forumas subūrė skirtingų sričių lyderius, kurie tarptautinėje politikoje nori matyti vertybėmis grindžiamus sprendimus ir supranta Taivanui kylančius iššūkius. Forumas prisidės prie ryšių su Taivanu plėtojimo įvairiose srityse“, – BNS atsiųstame komentare teigė G. Steponavičius.

„Lietuvos žmonės puikiai jaučia ir žino, ką reiškia gyventi grėsmės akivaizdoje, tad noras prisidėti prie visaverčio Taivanio įsijungimo į tarptautinę bendriją yra savaime suprantamas“, – teigė jis.

Forumo viceprezidentas Vytauto Didžiojo universiteto politikos mokslų daktaras Aurelijus Zykas pabrėžė, kad „Taivanas yra viena iš demokratiškiausių pasaulio šalių, per visą sovietmetį Taivanas niekada nepripažino Baltijos šalių okupacijos, ir kuomet šios nepriklausomos valstybės buvo ištrintos iš pasaulio žemėlapių, Taivano mokiniai ir toliau mokėsi apie jų istoriją bei kultūrą“.

Vyriausybės atstovų įsitraukimas į forumą gali supykdyti Kiniją, kuri Taivaną laiko savo dalimi ir grasina susigrąžinti jo kontrolę jėga.

Lietuva nėra užmezgusi diplomatinių santykių su Taivanu, bet Vyriausybė neseniai paskelbė, kad šiais metais ketina atidaryti verslo atstovybę Taivane, siekdama plėsti ekonominę diplomatiją Azijos regione

Kinijos užsienio reikalų ministerija reaguodama į tai pareiškė griežtai prieštaraujanti, kad „bet kuri šalis, su kuria ji palaiko diplomatinius ryšius, įskaitant Lietuvą, steigtų oficialias institucijas Taivane ir atvirkščiai, bei vykdytų bet kokios formos oficialius vizitus“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

LIETUVOS "DIDVYRIAI"...

Jau "susitvarkė" su Rusija ir dabar imasi Kinijos...Kokia galinga ta mūsų Lietuvėlė...Ir visur spėja...Tiesiog PASAULIO BAMBA...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS