Politologai: S. Skvernelio partijos perspektyvas parodys „pirmasis krikštas“ Savivaldos rinkimuose | kl.lt

POLITOLOGAI: S. SKVERNELIO PARTIJOS PERSPEKTYVAS PARODYS „PIRMASIS KRIKŠTAS“ SAVIVALDOS RINKIMUOSE

Nors, politologų teigimu, šeštadienį oficialiai įsteigta ekspremjero Sauliaus Skvernelio Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ potencialiai gali tapti stipria politine jėga, visgi, įžvelgiamos ir galimos grėsmės.

Klaipėdos universiteto lektorės Gabrielės Burbulytės teigimu, tai, kad politinę jėgą sudarys nariai, atėję kone iš visų Lietuvos partijų, gali tapti kliūtimi siekiant bendro sutarimo viduje. Kita vertus, Lietuvos karo akademijos (LKA) profesorės Jūratės Novagrockienės nuomone, S. Skvernelio sugebėjimas pritraukti įvairaus plauko žinomus politikus gali padidinti visuomenės palaikymą, o tai, pasak jos, galėtų prisidėti ir prie partijos sėkmės.

Politologės vieningai sutaria: potencialas matomas jau dabar

G. Burbulytės teigimu, S. Skvernelio kuriamos partijos galimybės tapti ganėtinai sėkminga politine jėga atsiskleidė dar iki oficialaus įsteigimo. Anot jos, tai galėjo lemti tinkamai pasirinkta partijos kūrimo taktika.

,,Skvernelis pasirinko ganėtinai neblogą partijos kūrimo taktiką savivaldybėse patraukti į savo pusę esamus tarybų narius ir merus. Tai yra tikrai didelė jėga ir, jeigu partija labai atidžiai dirbs pasirinkta kryptimi, tai tikrai potencialo turi labai nemažai“, – Eltai teigė G. Burbulytė, kartu pridurdama, kad suburtos politinės jėgos potencialą parodo ir visuomenės apklausos.

„Matome, kad dar net nesusikūrusi politinė partija visuomenės nuomonės apklausose parodė neblogus rodiklius, tai taip pat parodo galimą potencialą“, – teigė politologė.

G. Burbulytei antrina ir Lietuvos karo akademijos (LKA) profesorė Jūratė Novagrockienė. Jos teigimu, politinėje veikloje aktyvių asmenų pritraukimas yra vienas iš politinės jėgos sėkmės ženklų.

„Skvernelis sutraukia žinomus žmones, tai jau yra viena iš sėkmės sąlygų. Nors politinė programa parodė, kad, atrodo, nėra bendros ideologijos, bet užimta pozicija griebti visus orientuoja partiją į labai nemažą visuomenės dalį“, – teigė J. Novagrockienė.

,,Turint omenyje tai, kad dabar visuomenėje yra nusivylimas politika, tai iš tikrųjų potencialą tapti konkurencinga – nebūtinai pačia stipriausia jėga – Skvernelio partija turi“, – pažymėjo politologė.

Kita vertus G. Burbulytė pažymi, kad faktas, jog politinę partiją sudarys ideologine prasme ganėtinai skirtingi politikai, gali tapti rimtu iššūkiu.

,,Šioje naujoje politinėje jėgoje pritraukta ganėtinai daug ideologine prasme plačios amplitudės politinių jėgų. Yra daug žmonių, kurie yra politikai individualistai, turintys susikrovę nemažą politinį kapitalą, dalyvavę net ne vienos, o kelių politinių partijų veikloje. Tai čia yra tikriausiai dabar vienas iš didžiausių klausimų į ką turėtų atkreipti dėmesį naujoji politinė partija, ar jie visi kolektyviškai gebės dirbti“, – galimas rizikas įžvelgė politologė.

Politologių teigimu, partijos stiprybę parodys artimiausi Savivaldos rinkimai

Tikrąjį Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ potencialą, G. Burbulytės manymu, parodys kitų metų pavasarį vyksiantys Savivaldybių tarybų bei merų rinkimai.

„Manau, kad patys artimiausi Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai tą stiprumą būtent ir parodys. Bet kol kas atrodo, kad šitą naują politinę jėgą lydi didžiulė sėkmė. Bet sėkmė lydi ir todėl, kad jie realiai šiuo metu turi labai mažai aktyvių konkurentų. Tai viską pamatysime per Savivaldos rinkimus, čia lakmuso popierėlis, kuris viską sudėlios į vietas“, – teigė G. Burbulytė.

Jai antrina ir J. Novagrockienė, kurios teigimu, Savivaldos rinkimai bus ,,pirmas krikštas“, o galutinis rezultatas atsiskleis 2024 m. vyksiančiuose Seimo rinkimuose.

„Pirmas krikštas ir patikrinimas bus savivaldybių rinkimuose ir galutinį rezultatą pamatysime 2024 m.“, – kalbėjo J. Novagrockienė.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

iki to laiko

nukris visų kaukės ir rinkėjai kiš juos į kartuves.

J.K.

Pasirinkimas sekančiuose rinkimuose bus įvairus kiekvienam pagal jų norus,jei einat bslsuoti ,pasiskaitykite partijų programas,ir už kuria balsuosit yra programų pipulistinių kurių niekaip neigyvendins.

Senjora

O ko čia stebėtis,juk dabartinė prorūsiška,fašistinę valdžia,kaip ivardinat pakeis diktatūrinė,jūsų norai pagal teisę.,rinktis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS