Politologai: A. Širinskienės pasitraukimas iš „valstiečių“ – didelis praradimas partijai | kl.lt

POLITOLOGAI: A. ŠIRINSKIENĖS PASITRAUKIMAS IŠ „VALSTIEČIŲ“ – DIDELIS PRARADIMAS PARTIJAI

Agnės Širinskienės pasitraukimas iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) ir jos frakcijos Seime yra didelis praradimas partijai, tačiau kol kas sunku pasakyti, kaip tai paveiks jos įvaizdį, teigia politologai.

Vilniaus universiteto (VU) politologė Ainė Ramonaitė BNS teigė, kad A. Širinskienė buvo viena darbščiausių ir kompetentingiausių „valstiečių“ politikių.

„Turbūt LVŽS prarado darbščiausią savo žmogų ir turbūt vieną kompetentingiausių žmonių partijoje. Kita vertus, matyt, tai buvo žmogus, kuris kėlė tam tikras vidines įtampas partijoje, tai galbūt tų įtampų šiek tiek sumažės“, – sakė politologė.

Su tuo, kad A. Širinskienės pasitraukimas yra rimtas praradimas „valstiečiams“, sutinka ir Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologė Rima Urbonaitė.

Jos teigimu, A. Širinskienė buvo frakcijos veidu, todėl praradimas yra „labai skausmingas kitų praradimų kontekste“.

Turbūt LVŽS prarado darbščiausią savo žmogų ir turbūt vieną kompetentingiausių žmonių partijoje.

„Tokio kalibro politiko praradimas yra pakankamai rimtas. Ji buvo „valstiečių“ veidas, buvo matoma šalia Karbauskio. Jeigu žiūrėtume dabar į veidus, tai „valstiečių“ frakcija tiek nukraujavusi, kad tų veidų beveik nelieka arba lieka tokie, kurie, nežinau, ar partijai kuria labai didelę vertę“, – BNS sakė R. Urbonaitė.

Svarbus R. Karbauskio vaidmuo

Anot R. Urbonaitės, A. Širinskienės pasitraukimas – ir LVŽS pirmininko Ramūno Karbauskio problema.

„Tai, kad konfliktas įvyko ir įtampų kilo, tai yra vadovo problema. Aš matau, kad nors partijos pirmininkas perrinktas, bet problemos senos. Su pirmininko perrinkimu ir problemos buvo perrinktos. Jie problemas perrinko dar vienai kadencijai ir jos pradeda šviestis, tai partija nukenčia“, – teigė MRU politologė.

„Galime pažiūrėti, kiek liko iš tų pagrindinių veidų. Išeina neeiliniai žmonės, išeina vieni ryškiausių veidų“, – pridūrė ji.

A. Ramonaitė svarsto, kad nebūtinai A. Širinskienės išėjimas bus reikšmingas rinkėjams, tačiau dabartinė partijos situacija yra kebli dėl pastarųjų pasitraukimų.

„Klausimas – kaip tai paveiks partijos likimą ir populiarumą visuomenės akyse, bet čia dar kol kas sunku vertinti“, – sakė ji.

P. Peleckio / „BNS Foto“ nuotr.

Anot VU politologės, partijos ateitis priklausys nuo R. Karbauskio pastangų.

„Sutampa laike daug pasitraukimų – tarsi tas A. Širinskienės pasitraukimas prisideda prie bendro partijos byrėjimo, tai turbūt viskas čia priklausys nuo to, kaip toliau klostysis reikalai – ar čia iš tikrųjų ta partija ims ir subyrės galutinai, ar kažkaip R. Karbauskis sugebės išsaugoti partiją ir iki rinkimų pasimirš A. Širinskienės išėjimas“, – svarstė A. Ramonaitė.

Signalas partijai

Tuo metu Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas Gintaras Šumskas sako, kad greičiausiai teigiamos įtakos A. Širinskienės pasitraukimas „valstiečiams“ neturės.

„Tai yra aiškūs silpnėjimo ženklai, ypač turint galvoje praėjusios savaitės kontekstą, jungimąsi prie Skvernelio partijos. Iš tikrųjų, pakankamai neraminantys turėtų būti ženklai šiai partijai“, – BNS teigė politologas.

Tai, kad konfliktas įvyko ir įtampų kilo, tai yra vadovo problema. Aš matau, kad nors partijos pirmininkas perrinktas, bet problemos senos.

Toks pasitraukimas, pasak VDU dėstytojo, yra „rimtas signalas“ partijai.

„Įdomu kol kas klausyti tų įvairių paaiškinimų, kurie lyg ir apie nieką yra, nes kitais atvejais, kai R. Karbauskis komentuodavo, tarkime – (Viktoro) Pranckiečio išėjimą, tai lyg ir buvo aišku, atrodė žmonės tokie labiau nesantys arčiausiai lyderio. O šiuo atveju, tai A. Širinskienė buvo laikoma tarsi dešiniąja lyderio ranka, tai čia rimtas signalas, kad yra kažkokie judesiai ir nepasitenkinimas partijoje“, – kalbėjo G. Šumskas.

Apie sprendimą palikti frakciją ir partiją A. Širinskienė pranešė pirmadienį. Ji teigė nesanti patenkinta frakcijos darbu Seime, taip pat kritikavo kolegų įstatymines iniciatyvas.

R. Karbauskis BNS teigė, kad politikė pasitraukia iš partijos dėl vidinių nesutarimų frakcijoje.

Katalikų teologiją ir teisę baigusi, humanitarinių mokslų daktarės laipsnį turinti A. Širinskienė į politiką atėjo su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga per 2016 metų Seimo rinkimus.

Praėjusią kadenciją ji vadovavo Seimo Sveikatos reikalų, po to – Teisės ir teisėtvarkos komitetui. Šią kadenciją jį yra Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotoja.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Jonė

Ji ir Baškienė buvo darbščiausios politikės šioje partijoje.Matyt,protingų žmonių šiai partijai nereikia,o reikia padlaižių.

Manau

Tai politikė turinti žmogiškąsias savybės.Sekmes!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS