Politologas apie rinkimus: tiesiog tie žmonės turi Dievo dovaną ir sugeba patikti rinkėjams | kl.lt

POLITOLOGAS APIE RINKIMUS: TIESIOG TIE ŽMONĖS TURI DIEVO DOVANĄ IR SUGEBA PATIKTI RINKĖJAMS

  • 195

Kaip praėjo savivaldos rinkimai? Kas nustebino labiausiai ir buvo netikėta, o kas, priešingai, buvo nuspėjama? LNK žurnalistai klausė politikos apžvalgininko, politologo Vytauto Dumbliausko.

– Kokios jūsų nuotaikos po rinkimų?

– Normalios. Rinkimai – demokratijos procedūra. Turime džiaugtis, kad rinkimai vyksta kas ketverius metus.

– Ar kas nors nustebino?

– Nustebino. Pirmiausiai – aktyvumas. Jis buvo didesnis nei įprastai per savivaldos rinkimus. Mano galva, tam įtakos turi karas Ukrainoje. Matyt, piliečiai galvoja, kad jei vis dėlto prasidėtų šalyje karas, kuo gali pasikliauti? Tik savo miesto ar rajono valdžia. Jei kažkas įvyksta, bombarduojamas miestas, pirmiausiai atsakomybę prisiima merai. Taigi žmonės supranta, kad be valstybinės valdžios karo metu būtų labai liūdna.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Anykščiuose į antrąjį merų rinkimų turą pateko „valstietis“ Kęstutis Tubis. Jam įkandin, su 19,45 proc. balsų keliauja Dainius Žiogelis. Nors K. Tubis surinko 29,39 proc. balsų, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) dėl faktų, susijusių su baudžiamąja byla, teistumu, nori apskritai šalinti jį iš mero rinkimų. Kaip jūs vertinate tokią situaciją?

– Keistai sutapo teisminis ir politinis procesai. Jeigu jie būtų vykę skirtingu metu, viskas būtų išsisprendę prieš ar po rinkimų. Pirmiausiai tai – teisinis klausimas. VRK, kiek žinau, dirba daug teisininkų. Ir belieka jais pasitikėti.

– Pakalbėkime apie atskirus miestus. Pavyzdžiui, Klaipėda, Remigijaus Žemaitaičio situacija. Ar jus nustebino jo prašymas perskaičiuoti balsus, nes jis nedaug atsiliko nuo Audriaus Petrošiaus?

– Berods, juos skiria tik apie 200 balsų, tikrai nedaug. R. Žemaitaitis yra politikas, jis turi Dievo dovaną. Tiesiai šviesiai pasakysiu, ne visi mūsų politikai turi šią dovaną būti politikais. Jis moka patikti žmonėms. Kas yra rinkimai? Tai – savęs pardavinėjimas tam tikra prasme. R. Žemaitaitis apdovanotas ir puikia iškalba, nesvarbu, kad kartais ir grubokai pasako ar primityviai. Jis yra ryškus Seimo narys. Manau, jei perskaičiuos balsus, nes dabar per plauką atsilieka, dar ir išeis į antrą turą.

Žmonės skaičiuoja. Jeigu mato, kad jis gerai tvarkosi, tai ir renka.

– Yra miestų, tokių kaip Kaunas, Druskininkai, kur merai į trečią kadenciją keliauja. Ar iš anksto galėjote prognozuoti, kur iš esmės net tos rinkiminės kampanijos kaip ir nereikėjo, ir taip viskas buvo aišku?

– Kiek aš bendravau su kauniečiais, jie patenkinti Visvaldo Matijošaičio veikla. Matyt, jis geras administratorius.

– O kaip dėl jo verslo Rusijoje, tai jam nesutrukdė?

– Tai – vertybiniai dalykai. O tos vertybės šiuo atveju buvo supriešintos su efektyvumu. Jo, kaip vadybininko, efektyvumas rinkėjų akyse nusvėrė jo, kaip verslininko, vertybinius dalykus.

V. Matijošaitis švenčia mero pergalę

Justinos Lasauskaitės nuotr.

– Ką tai rodo apie rinkėjus – kas jiems svarbiau?

– Gyvenimas toks sudėtingas dalykas, kad mes ne visą laiką vadovaujamės vertybėmis. Labai dažnai vadovaujamės skaičiavimais. Žmonės skaičiuoja. Jeigu mato, kad jis gerai tvarkosi, tai ir renka. Tas pats Jonavoje. Jaunas meras, kuris nežinia jau kelintą kadenciją renkamas. Vadinasi, jis gerai dirba. Tiesiog tie žmonės turi Dievo dovaną ir sugeba patikti rinkėjams.

– Vilnius – čia po dviejų savaičių laukia intriga...

– Tėvynės Sąjungos-LKD rinkėjai yra labai drausmingi. Jie balsuoja už tą partiją dėl to, kad ta partija atitinka jų vertybes. Matyt, tas rinkėjų drausmingumas ir lėmė Valdo Benkunsko lyderiavimą. Ir jeigu ne Mykolo Majausko fenomenas, tai, manyčiau, V. Benkunskas gal būtų  laimėjęs ir pirmajame ture.

– Kaip, jūsų nuomone, dabar galėtų pasiskirstyti balsai?

– Čia būtų spėliojimas, nes iš tikrųjų dabar neaišku, kur nueis M. Majausko rinkėjų balsai, kur nueis Vytauto Raskevičiaus rinkėjų balsai. Jis – irgi ryški asmenybė, politikas, turintis Dievo dovaną. Ir M. Majauskas turi tą dovaną būti politiku. Na, Waldemaro Tomaszewskio rinkėjų balsai, panašu, nueis Artūrui Zuokui. Tačiau tikrai nesiimčiau prognozuoti ir iš nieko nesilažinčiau.

– Živilei Pinskuvienei – irgi trečia kadencija. Atrodo, sėkmė taip paveikė jos šeimą, kad vyras, kaip partijos atstovas, pareiškė kelsiantis žmoną ir į prezidentes. Jūsų manymu, ta euforija pagrįsta?

– Ž. Pinskuvienė – stipri politikė, turinti tą Dievo dovaną. Ji moka bendrauti su žiniasklaida, su žmonėmis. Žinoma, galima diskutuoti, kokie jos šansai būtų visos Lietuvos mastu, bet Širvintose ji – populiari ir mylima.  

Rašyti komentarą
Komentarai (195)

APIE ORALINĮ SEKSĄ IR HIGIENOS PAMOKAS

KREIPIUOSI Į PADORIAS LT MOTERIS: Jūs neskaitykit tų nesąmonių apie tai, kaip ten reikia skustis, ar nesiskusti, nes turčių pučių skutimų salonai užluš (joms komentaras po to). Yra labai geri VENUS peiliukai 3-1, kuriais tikrai neįsipjausit ir galėsit drąsiai eiti vasarą maudytis su bikini ar maudomuku, ar džiaugtis kitokiu intymumu su vyru. Čia plaukai-ne plaukai poros reikalas, svarbu higiena, LIETUVA. Lietuvos fyfačkom: ne visos moterys mėgsta būti kitų neplaukų nagų apčiupinėtos ir paskustos, po to kad pusei LT išpasakotų neauklėtos putės, kad pas vieną makšties lūpa didesnė, ar koks apgamas ant kojos. Žodžiu, LIETUVOS DAMOS, iki elegancijoms jums minimum devyni metai.

nesudievinkime gerai dirbančių MERŲ,

jie yra miesto, rajono ne tik t i k r i e j i PATRIOTAI , bet ir rūpestingi KŪRĖJAI-ŠEIMININKAI , kuriems rūpi žmonių gyvenimo GEROVĖ, o konservatkgebistų CHUNTA tikrų k ū r ė j ų- šeimininkų NETURI ir niekada neturės, nes jų priedermė -ne KURTI ,o v a r t o t i ir išgyventi KITŲ sukurtomis vertybėmis- ir tai matome atvirai,jog žmonių gyvenimą a l i n t o j a m s ir DIEVAS nepadeda, nors jie ir yra a p s i š a u k ę krikščioniai .

Anonimas

dievo dovana vogti ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS