Premjeras: Seimo rinkimai rudenį vyks tradiciniu būdu | kl.lt

PREMJERAS: SEIMO RINKIMAI RUDENĮ VYKS TRADICINIU BŪDU

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad elektroninio balsavimo įteisinimas bus svarstomas, bet tikrai nebus spėta jo įgyvendinti iki artėjančių Seimo rinkimų rudenį.

„Mes daugelį metų kalbame, dabar projektas pateiktas pakankamai kokybiškas, bus greičiausiai prašoma Vyriausybės išvados, diskutuosime sus specialistais. Manau, kad tai tikrai galėtų būti, bet nemanau, kad iki šių rinkimų suspėsime tai padaryti“, – antradienį žurnalistams Seime sakė S. Skvernelis.

„Matyt, reikia labai aiškiai pasakyt, kad turime orientuotis į tradicinius mūsų  Konstitucijoje nurodytus rinkimu būdus ir tą mes darysime, apsaugant žmones“, – pažymėjo premjeras.

Tuo tarpu dėl elektroninio balsavimo įteisinimo, pasak Vyriausybės vadovo, „reikia tuos žingsnius žengti laikantis pagrindinio principo, kad tai būtų saugu“.

Premjeras teigė, kad antradienį po pateikimo Seime bus pritarta koalicijos partnerių „socialdarbiečių“ pateiktoms Seimo rinkimų įstatymo pataisoms, kurios įteisintų galimybę balsuoti internetu.

Manau, kad tai tikrai galėtų būti, bet nemanau, kad iki šių rinkimų suspėsime tai padaryti.

„Technologijos tobulėja, pasiūlymai yra įvairūs, po pateikimo pritarsime, o tada diskutuosime su specialistais“, – teigė S. Skvernelis.

„Socialdarbiečių“ parengta Seimo rinkimų įstatymo pataisa internetinį balsavimą numato kaip papildomą balsavimo būdą greta įprastinių – balsavimo apylinkėje, namuose ar specialiuoju paštu.

Anot jų, pasirūpinti alternatyviu balsavimo būdu verčia COVID-19 pandemijos keliama grėsmė.

R. Karbauskis: balsavimas internetu galėtų būti taikomas ateityje

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis sako, kad per rudenį vyksiančius Seimo rinkimus negalėtų būti balsuojama internetu, tačiau ateityje jis tokios galimybės neatmeta.

„Keičiasi mūsų priemonės, jeigu galima išspręsti saugumą balsavimo internetu kitaip, negu buvo galima išspręsti prieš keletą metų, tai galėtume svarstyti, kad ateityje, kituose, ne šituose Seimo rinkimuose galėtų būti tai taikoma. Bet vėlgi pagrindinis reikalavimas – saugumas“, – antradienį Seime žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Nepaisant to, R. Karbauskis sako, kad antradienį po pateikimo planuojama pritarti Seimo rinkimų įstatymo pataisoms, siūlančioms įteisinti internetinį balsavimą Seimo rinkimuose. Jas ketina pateikti Seimo pirmininko pavaduotojas Gediminas Kirkilas.

Pagal siūlomą projektą, internetu balsuojantiems rinkėjams nustatyta tvarka Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) interneto puslapyje būtų pateikiami elektroniniai balsavimo biuleteniai ir balsavimo programinė įranga.

Projektas numato, duomenims šifruoti būtų naudojami patikimi kriptografijos mokslo pripažįstami informacijos šifravimo būdai, atitinkantys informacinės sistemos valdytojo nustatytus reikalavimus.

Įstatymo pataisos numato, kad VRK privalo pasirūpinti, kad niekam nebūtų atskleidžiamas dešifravimo raktas, kuris kartu su elektroninės balsadėžės turiniu būtų sunaikinamas naujai išrinktam Seimui susirinkus į pirmąjį posėdį.

Seimo rinkimų įstatymo pataisas parengė Seimo nariai „socialdarbiečiai“ Juozas Bernatonis, Gediminas Kirkilas, Rimantas Sinkevičius, dalyvaujant buvusiam VRK pirmininkui Zenonui Vaigauskui. Rengiant projektą atsižvelgta į Estijos ir kitų valstybių patirtis, rengiant internetinį balsavimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Rita,

Eisiu balsuot, o kodel ne būtinai, nenoriu matyti šitų švogerių politinės jėgos. Ir kodėl turėčiau balsuot internetu. Ysakys matai kaip balsuoti. Gal ir prives politinė jėga žalieji, dar, kad už juos tik balsuoti. Patys prisidare karantinų tai tegul ir politinė jėga uos karantinus ir atšauke niekas nebalsuos tuo elektroniniu būdu. Nie šiemet ne kita met. Yra konstitucija ir zmonys pasirinks kaip balsuot. Nėra jokių politinių jėgų, Lietuvos valdžia yra tauta ir jos piliečiai. Zmonys dar žino, kaik konstitucija gina ir saugo savo piliečius nuo politinių jėgų ir prievartos

Antose

Neikit balsuoti uz situos korumpuotus vagis

...

Tai kad jūs ir vėl Tautą ruošiatės padaryt IŠKREIPTU būdu: visi rinkiminiai sąrašai - ANTIKONSTITUCINIAI.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS