Premjeras tikina: šis šūkis nebus naudojamas jokio judėjimo pavadinime | kl.lt

PREMJERAS TIKINA: ŠIS ŠŪKIS NEBUS NAUDOJAMAS JOKIO JUDĖJIMO PAVADINIME

Premjeras Saulius Skvernelis tvirtina žodžių junginį „Tėvynės labui“ kaip prekės ženklą registravęs, kad „šie žodžiai nebūtų naudojami jokių politinių judėjimų pavadinimuose“.

„Tai yra noras apsaugoti tą šūkį, tą pavadinimą nuo pasigirstančių vis kalbų apie politinių veikėjų ketinimus įkurti politinę partiją, judėjimą tokiu pavadinimu“, – žurnalistams Vyriausybėje trečiadienį sakė jis.

„Šis pavadinimas nebus naudojamas politiniais tikslais ir dar daugiau – aš nekursiu jokios politinės partijos ir judėjimo tokiu pavadinimu“, – kalbėjo premjeras.

Jis pabrėžė, kad šios frazės naudoti nebus galima tik politinių partijų pavadinimuose.

„Registruojamas ar patentuojamas vienintelis dalykas: politinės partijos arba politinio judėjimo pavadinimas“, – tvirtino S. Skvernelis.

Paklaustas, su kokia politine jėga rinkimuose dalyvauti galvoja pats, Vyriausybės vadovas sakė kol kas to neplanuojantis.

„Aš apskritai dabar neplanuoju rinkimų, aš planuoju kitus dalykus“, – sakė jis.

Šis pavadinimas nebus naudojamas politiniais tikslais ir dar daugiau – aš nekursiu jokios politinės partijos ir judėjimo tokiu pavadinimu.

Anksčiau trečiadienį feisbuke jis rašė, kad šūkį registravo norėdamas jį apsaugoti prieš rinkimus.

Seimo rinkimai vyks kitų metų spalį.

„Prekės ženklas yra pateiktas registruoti pagal Nicos klasifikacijos 45 klasę ir jos poklasį – politinių susirinkimų rengimas. Taigi, jei prekės ženklas būtų registruotas, kiti asmenys negalėtų steigti politinės partijos ar politinio judėjimo tokiu pavadinimu. Šūkio „Tėvynės labui“ apsauga nebūtų taikoma niekam kitam – tik politinei veiklai“, – situaciją aiškina premjeras.

Grupė verslininkų, viešųjų ryšių specialistų, žurnalistų, visuomenės veikėjų trečiadienį pareiškė protestą dėl premjero S. Skvernelio siekio registruoti prekės ženklą „Tėvynės labui“.

Jie argumentuoja, kad S. Skvernelio prašomas registruoti prekių ženklas – žodžių junginys „Tėvynės labui“ – yra nurodytas kariuomenės statute ir negali būti „kieno nors asmeninė nuosavybė“.

Viešą protestą pasirašė žurnalistas Edmundas Jakilaitis, lenktynininkas Benediktas Vanagas, „Media bitės“ vienas savininkų Tomas Balžekas, aktorius Paulius Tamolė, architektas Justinas Žalys, viešųjų ryšių verslo atstovai Arūnas Kemežys, Antanas Šaduika bei kiti žinomi asmenys. Dauguma jų yra Šaulių sąjungos nariai.

Proteste pažymima, kad žodžiai „Tėvynės labui“ tariami tik ypatingomis visiems kariams bei statutiniams pareigūnams progomis – duodant priesaiką, gaunant valstybinius apdovanojimus, reiškiant padėką.

„Tai žodžiai, kuriuos ištaria valstybės apdovanojimus gaunantys realiuose karo veiksmuose pasižymėję kariai, nusikaltėlių gaujas sutriuškinę ar ypatingus nusikaltimus atskleidę pareigūnai ir kitaip priesaiką Tėvynei garbingai vykdę asmenys. Tokiomis progomis neturėtų skambėti kokio nors politiko ar politinio darinio pavadinimas“, – rašoma proteste.

Anot protesto iniciatorių, „tai žodžiai, kurie neturėtų būti savanaudiškai bandomi susieti su kokiu nors asmeniu ar politine organizacija“, ir šis žodžių junginys negali tapti kieno nors asmenine nuosavybe.

Jo iniciatoriai ragina S. Skvernelį atsiimti savo asmeninę paraišką registruoti prekių ženklą „Tėvynės labui” kaip prekės ženklą ir taip „išvengti nepagrįsto ir neteisėto svarbių Lietuvos valstybei simbolių naudojimo savo asmeniniams politiniams tikslams“.

Premjerui to nepadarius per savaitę, protesto dalyviai ketina kreiptis į Generalinę prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo, Patentų biurą – dėl registracijos panaikinimo, Seimo Etikos ir procedūrų komisiją – dėl galimo valstybės politiko elgesio principų pažeidimo.

R. Karbauskis: galėjo atsitikti kaip su „Gerovės valstybe“

Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad premjeras Saulius Skvernelis, savo vardu užregistravęs prekės ženklą „Tėvynės labui“, norėjo apsaugoti jo „brendą“, ir tai nieko bendra neturi su nauju politiniu dariniu. R. Karbauskis mano, kad jei premjeras pasveikęs vėl rinksis politiko kelią, „valstiečiai“, tikino jis, dabartinį Vyriausybės vadovą prisikviesti į savo gretas turi daugiausiai šansų, lyginant su kitomis politinėmis jėgomis.

„Aš puikiai žinau šį sprendimą. Premjeras man pasakė prieš jį padarydamas. Jis nenori, kad atsitiktų taip, kaip atsitiko su „Gerovės valstybe“, – Eltai sakė R. Karbauskis, pridurdamas, kad G. Nausėdos politikos devizu „Gerovės valstybė“ ėmė naudotis ir kiti politikai.

Aš puikiai žinau šį sprendimą. Premjeras man pasakė prieš jį padarydamas. Jis nenori, kad atsitiktų taip, kaip atsitiko su „Gerovės valstybe“.

„Jis tiesiog rezervavo savo vardu šį pavadinimą, kad tiesiog tuo nebūtų naudojamasi“, – akcentavo R. Karbauskis, dar kartą pabrėždamas, kad tai jokių jam nežinomų poteksčių neturi.

„Tai nieko bendra neturi su partija ir premjeras man tai aiškiai pasakė. Jis man pasakė ne vakar, jis man jau seniai tai pasakė. Tai yra jo sprendimas, kad nebūtų naudojamasi jo vardu, kuris tapo tam tikru brendu“, – sakė jis.

Pasak R. Karbauskio, kalbėti apie S. Skvernelio politinę ateitį yra apskritai neetiška. Anot jo, premjeras pirmiausia turi pasveikti. Kita vertus, R. Karbauskis teigia, kad jei premjeras pasveikęs ir vėl rinksis politinę karjerą, tai daugiausiai šansų, kad tai bus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos gretos.

„Premjeras kol kas yra pažadėjęs tik viena – tai savo šeimai ir visiems, su kuo jis yra pažįstamas, kad jis padarys viską, kad pasveiktų. Dabar tai jo pagrindinis darbas, be tarnybos valstybei. Jis viską daro, kad pasveiktų, o tuomet bus kiti sprendimai. Svarbiausia, kad jis pasveiktų. Jei jis pasveiks, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga yra pasiruošusi dirbt kartu. O premjero teisė yra pasirinkti (....) Bet, manau, daugelio partijų, dabar aptarinėjančių premjero galimybes būti su jais, lyginant su mūsų galimybėmis, yra niekinės. Čia reikia premjero klausti, bet man tai atrodo“, – sakė R. Karbauskis.

Naujienų portalas tv3.lt antradienį pranešė, kad ministro pirmininko S. Skvernelio vardu gruodžio 2 dieną gauta paraiška registruoti prekės ženklą „Tėvynės labui“. Tai oficialiai skelbiama Lietuvos prekių ženklų duomenų bazėje.

Pasak portalo, pačią paraišką pateikė advokatas Dominykas Vanhara. Prekės ar paslaugos, kurios priskiriamos registruotam ženklui, registro pažymoje įvardijamos kaip „politinių susirinkimų rengimas“.

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas patvirtino, faktą, kad toks prekės ženklas buvo registruotas ministro pirmininko vardu.

„S. Skvernelis rezervavo šį pavadinimą, nes jis buvo naudojamas rinkiminės kampanijos metu. Šis šūkis tiesiogiai siejasi su S. Skverneliu, todėl norima jį apsaugoti. Tai nereiškia, kad S. Skvernelis kuria partiją ar politinį judėjimą“, – portalui sakė S. Malinauskas.

Rugpjūčio pabaigoje Registrų centre buvo rezervuotas juridinio asmens pavadinimas „Tėvynės labui“, tačiau ši rezervacija baigėsi gruodžio 6 dieną.

Su šūkiu „Tėvynės labui“ S. Skvernelis dalyvavo prezidento rinkimuose pavasarį. 

GALERIJA

  • Premjeras tikina: šis šūkis nebus naudojamas jokio judėjimo pavadinime
P. Peleckio / Fotobanko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ar Skverna ir yra tas trečias pedofilas?

Stipk pedofilų ir narkotikų mafijos globėjau...Stipk meentee-vėžį tau Dievas atsiuntė.Stipk išsigimėli ir valstybės pinigų vagie...Stipk...stipk...stipk...stipk...stipk...stipk...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS