Premjerė apie G. Nausėdos tikrinimą: detalų komandos sąrašą VSD pateikti galėjo tik štabas | kl.lt

PREMJERĖ APIE G. NAUSĖDOS TIKRINIMĄ: DETALŲ KOMANDOS SĄRAŠĄ VSD PATEIKTI GALĖJO TIK ŠTABAS

Detalų komandos sąrašą Valstybės saugumo departamentui (VSD) galėjo pateikti tik kandidato į prezidentus štabas, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

Taip ji komentavo žurnalistų knygoje paviešintas žvalgybos darbo aplinkybes rinkimų į prezidento postą metu.

„(...) niekaip neįsivaizduoju, kas būtų pajėgęs net parengti tokio detalumo narių, savanorių ar rėmėjų sąrašus, kuriuos būtų galėjusi detaliai tikrinti jokia nors trečioji šalis. Išskyrus patį štabą. Kurių jis nerengė ir niekam neteikė. Juk jų negalėjo suformuoti ChatGPT?“ – įraše feisbuke antradienį rašė premjerė.

Vasarį išleistoje žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygoje „Pranešėjas ir Prezidentas“ pateikiamas aukštas pareigas VSD užėmusio pareigūno liudijimas, jog jis 2018 metų liepą iš departamento direktoriaus pavaduotojo Remigijaus Bridikio gavo kelis popieriaus lapus su daugybe pavardžių ir žodinį pavedimą „patikrinti vieno kandidato rinkiminę komandą ir galimų rėmėjų sąrašą“.

Nors VSD Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui pateikė raštą, kad buvo tikrintos visų kandidatų į prezidentus komandos ir rinkiminiai štabai, žurnalistai savo knygoje cituoja minėtą pranešėją, kuris tvirtina, jog tikrintas buvo tik G. Nausėdos štabas ir galimi rėmėjai.

Pranešėjas taip pat knygai liudijo, jog VSD direktoriaus pavaduotojas R. Bridikis patvirtino, kad sąrašai buvo gauti iš paties G. Nausėdos.

Komentuodamas knygoje minimas aplinkybes, VSD vadovas Darius Jauniškis televizijai TV3 antradienį teigė, jog tikrintos buvo ne tik G. Nausėdos, bet ir kitų kandidatų komandos, nors apie „politikos senbuvius“ informacijos turėjo ir iš anksčiau.

Savo ruožtu premjerė kelia klausimą, „ar visų kandidatų atžvilgiu laikomasi to paties standarto“. Tuomet tarp kandidatų į prezidentus buvo ir ji, ir buvęs ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

„Šiandien VSD vadovas teigia (su kilniu pasufleravimu), kad gi ir aš, ir S. Skvernelis visus leidimus nuo amžių amžinųjų turėjom, tai gal ir nereikėjo ten labai mūsų tikrinti. Mūsų abiejų tai gal ir nereikėjo pertikrinti iki augintinių, bet maža ko ten į tuos savo štabus galėjom būti prisirinkę, tiesa?“ – rašė I. Šimonytė.

„Galbūt S. Skvernelis turėjo kokią kitą patirtį (nors jo štabo vadovas dar vakar sakė, kad ne). Bet mano štabo atveju to nebuvo, tad man atrodo svarbu, kad tuo ir manipuliuojama nebūtų. Ir aš, ir žmonės, kurie man padėjo rinkimuose, turi teisę į tvirtą žinojimą, kad visų štabų atžvilgiu buvo elgiamasi 100 proc. vienodai. Pagal taisykles“, – pridūrė ji.

Vis dėlto politikė pabrėžė, kad su VSD rinkimų kampanijos metu „kelis kartus“ buvo susitikusi – žvalgyba įspėjo „dėl tam tikrų konkrečių asmenų bandymo prieiti“.

„(...) niekada tų žmonių taip ir nesutikau, bet ačiū, kad įspėjo“, – rašė ministrė pirmininkė.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

JONAS

Man taip linksma kaip tie du lietvos naikintojai ėdasi Du pa-------tai sėkmes perkasti vienas kitam gerkle o gal eikit prie tanko vatuvkiu ir kremliniu gaudytitai gal koks trečdalis lietuviu liks su jumi

kaip įdomu

At tik ne Bartoševičių turėjo omenyje PIŠ, reikšdama kiek paslėptą pretenziją VSD? :)

Anonimas

man patiko šiandien makrono pasisakymas mol prancūzija traukiasi iš afrikos ir kur pasitraukia iš kart atsiranda rusijos vėliava bet visi bėga ne į rusija o į europa nes tik ji darmai visa bruda išlaiko.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS