Lietuvos vadovai pasveikino Baltarusijos žmones Laisvės dienos proga | kl.lt

LIETUVOS VADOVAI PASVEIKINO BALTARUSIJOS ŽMONES LAISVĖS DIENOS PROGA

Kovo 25-ąją minint Baltarusijos Laisvės dieną Lietuvos vadovai pasveikino Baltarusijos žmones linkėdami jiems stiprybės tęsti pradėtą kovą.

„Šiomis dienomis mūsų kaimynė Baltarusija susiduria su vis rimtesniu pavojumi prarasti paskutinius nepriklausomybės likučius. Maža to, ją bandoma įvelti į beprasmį ir kruviną karą prieš Ukrainą. Taikiai tautai, kurią su Ukraina ir ukrainiečiais sieja glaudūs istoriniai ir kultūriniai ryšiai, tai reikštų pačią tikriausią katastrofą“, – savo „Facebook“ paskyroje teigia prezidentas Gitanas Nausėda.

Anot jo, tokioje situacijoje kaip niekada svarbi tampa baltarusių tautinė savimonė.

 

 

„Kiek priešiškos jėgos besistengtų sugniuždyti Baltarusijos žmonių orumą, jie išlaiko valią kovoti dėl laisvės. Įsitikinome tuo prieš pusantrų metų, kai Baltarusijos pilietinė visuomenė vieningai stojo ginti savo teisių, ir tik brutalūs jėgos struktūrų veiksmai užkirto kelią taikiam šalies sugrįžimui į demokratiją“, – rašo jis.

Kiek priešiškos jėgos besistengtų sugniuždyti Baltarusijos žmonių orumą, jie išlaiko valią kovoti dėl laisvės.

G. Nausėda Baltarusijos demokratinio judėjimo lyderei Sviatlanai Cichanouskajai ir visiems laisviems Baltarusijos žmonėms palinkėjo užsispyrimo, kantrybės ir stiprybės tęsti nelengvą, bet nepaprastai svarbią kovą.

Premjerė Ingrida Šimonytė savo ruožtu vylėsi, kad ateityje ši diena bus švenčiama ne tik laisvę mylinčių baltarusių širdyse, tačiau ir demokratinės Baltarusijos miestų bei miestelių gatvėse.

„Deja, šiandien esame liudininkai to, kaip Aliaksandras Lukašenka galutinai išduoda baltarusių tautą, atiduodamas jūsų gražios ir taikios šalies teritoriją kaip placdarmą žiauriems Rusijos karo veiksmams Ukrainoje“, – sako premjerė.

„Sveikinu laisvus žmones ir laisvos Baltarusijos lyderius, kurie nedvejodami aiškiai ir viešai palaikė Ukrainą ir pasirinko gėrio, o ne blogio pusę. Džiaugiuosi, kad šiandien mūsų tautų – ukrainiečių, lietuvių, laisvųjų baltarusių – širdys plaka vienu ritmu, kad dalijamės ukrainiečių sielvartu ir švenčiame jų pergales kaip savo“, – savo sveikinime pažymi I. Šimonytė.

Ji palinkėjo šalies žmonėms neprarasti kantrybės ir tikėjimo laisvosios Baltarusijos pergale, o taip pat patikino, kad Lietuva mato ir palaiko nuolatinę laisvų baltarusių kovą už laisvę.

Premjerė pridūrė, kad Lietuvos pareigūnai visuose tarptautiniuose forumuose reiškia palaikymą baltarusių reikalavimams nutraukti represijas, paleisti ir reabilituoti visus politinius kalinius ir savavališkai sulaikytus asmenis Baltarusijoje, o taip pat kuo greičiau surengti laisvus ir sąžiningus rinkimus.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen palaikymą baltarusiams išsakė „Twitter“.

„Palaikau baltarusius, šiandien mininčius savo Laisvės dieną“, – rašė V. Čmilytė-Nielsen.

Pačioje Baltarusijoje Nepriklausomybės diena kovo 25 dieną oficialiai nėra švenčiama. Šią dieną 1918 metais paskelbta Baltarusijos demokratinė respublika, bet ji gyvavo iki 1919 metų pradžios, kai valdžią šalyje perėmė bolševikai.

Aliaksandro Lukašenkos režimas draudžia švęsti šią dieną Baltarusijoje, jos nepripažįsta. Baltarusijoje kaip nepriklausomybės diena minima liepos 3-ioji, kai 1944 metais iš Minsko pasitraukė nacistinės Vokietijos kariuomenė ir jį užėmė sovietų kariuomenė. 

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

dvi

Slykstynes, snukiai arkliu melagiu, vemti vercia

??

Su kokia DAR laisves diena?

Nenori jie būti laisvi,

kitaip kremliaus tarakonas seniai būtų kompostuotas.Nutautėję nabagai .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS