Prezidentas ir du ministrai su latviais aptars Astravo elektros problemą | kl.lt

PREZIDENTAS IR DU MINISTRAI SU LATVIAIS APTARS ASTRAVO ELEKTROS PROBLEMĄ

  • 6

Penktadienį minint 100 metų, kai Latvija oficialiai pripažino Lietuvos valstybę, Lietuvos prezidentas ir du ministrai su kaimyninės šalies politikais aptars regioninį bendradarbiavimą ir elektros pirkimą iš Astravo atominės elektrinės (AE).

Prezidentas Gitanas Nausėda vaizdo skambučiu kalbėsis su Latvijos vadovu Egilsu Levitsu.

„Pokalbio metu žadama aptarti dvišalių santykių stiprinimą, vakcinavimo pažangą šalyse, situaciją Baltarusijoje ir Rusijoje bei elektros nepirkimo iš nesaugios Astravo AE klausimą“, – BNS sakė prezidento patarėjas Antanas Bubnelis.

Taip pat prezidentai kalbės apie ES Rytų Partnerystės politikos įgyvendinimo darbotvarkę.

Tuo metu užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis penktadienį lankosi Latvijoje. Tai pirmas jo vizitas į kaimyninę šalį pradėjus eiti užsienio reikalų ministro pareigas.

„Susitikimų Rygoje metu bus aptariami Lietuvos ir Latvijos dvišaliai santykiai, regioninis bendradarbiavimas, Astravo problematika”, – BNS sakė užsienio reikalų ministras.

Rygoje numatyti ministro susitikimai su Latvijos prezidentu E. Levitu, Saeimos pirmininke Inara Murniece ir užsienio reikalų ministru Edgaru Rinkevičiumi, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Sausį G. Landsbergis teigė, kad su Latvija derėsis dėl Baltijos šalių trišalės prekybos elektra su Rusija metodikos, Lietuvai siekiant visiškai blokuoti Astravo elektrą.

Lietuvos infrastruktūra neturi būti naudojama Astravo elektros energijos pardavimui.

„Mes pabrėžiame, kad metodika yra vienas iš esminių ir strateginių dalykų, dėl kurių mes turime turėti sutarimą, Lietuvos infrastruktūra neturi būti naudojama Astravo elektros energijos pardavimui“, – tuomet teigė G. Landsbergis.

Su Latvijos kolega penktadienį virtualiai susitiks ir energetikos ministras Dainius Kreivys. Jis Janiui Vitenbergui pristatys naujausią informaciją apie baltarusiškos elektros patekimą į Baltijos šalių rinką.

D. Kreivio duomenimis, pusė į Lietuvą patekusios ir suvartotos „rusiškos“ elektros pastaruoju metu buvo pagaminta Astravo atominėje AE.  Anot jo, Lietuva už Astravo elektrą jau sumokėjo beveik 4 mln. eurų.

D. Kreivys tvirtino, kad fiziškai baltarusiška elektra atiteka per Lietuvos ir Baltarusijos jungtį, tačiau Lietuvai ja neprekiaujant tokiu pat jos kiekiu suprekiaujama Latvijoje, kuri importuoja elektrą iš Rusijos.  

Elektros perdavimo bendrovė „Litgrid“ šią savaitę pranešė, kad nuo sausio mėnesio, kai Astravo AE  pradėjo komercinę gamybą, Baltijos šalių prekyba elektra su Rusija išaugo 3,5 karto.

Lietuva vienintelė iš Baltijos šalių kol kas nepatvirtino naujos elektros prekybos su trečiosiomis šalimis metodikos, nes ji neužkerta kelio prekiauti baltarusiška elektra.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Fakelas

Kuo greiciau atsijungti nuo kremliaus energetiniu saltiniu.

v

Kam moket brangiau jai galima pigiau pirkt , jau in veike ir nepasinaudot kasko nesuprantama

Kloune

Pagelbek zmonems , pirk tiesiogiai aliektra is batkos be jokiu tarpinyku ir be lojanciu konservu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS