Prezidentas ir premjerė aptars vakcinavimo tempus ir elektros iš Astravo AE užkardymą | kl.lt

PREZIDENTAS IR PREMJERĖ APTARS VAKCINAVIMO TEMPUS IR ELEKTROS IŠ ASTRAVO AE UŽKARDYMĄ

  • 10

Prezidentas Gitanas Nausėda ir premjerė Ingrida Šimonytė pirmadienį aptars vakcinavimo tempus ir elektros iš Astravo atominės elektrinės (AE) patekimo užkardymą.

„Prezidentas su Vyriausybės vadove kalbėsis apie pandemijos valdymo ir vakcinavimo klausimus, taip pat apie elektros iš Astravo atominės elektrinės patekimo užkardymą“, – BNS sakė valstybės vadovo atstovas spaudai Antanas Bubnelis.

Penktadienį prezidentas, užsienio reikalų bei energetikos ministrai apie Astravo AE pagaminamos elektros pirkimą kalbėjo su Latvijos politikais.

Lietuvos atstovams pristačius Latvijai duomenis apie Astravo jėgainės elektros prekybą Baltijos šalyse, Latvijos pareigūnai paprašė laiko susipažinti ir įvertinti šią informaciją.

Užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius teigė suprantantis lietuvių susirūpinimą dėl Astravo AE ir sakė, kad bus siekiama rasti abiem šalims priimtiną sprendimą. Jis teigė kol kas nenorintis įvardyti jokių terminų, kada reikėtų priimti sprendimus.

Lietuva teigia, kad pernai trijų Baltijos šalių parengta, tačiau tik Latvijos ir Estijos vienašališkai patvirtinta prekybos su trečiosiomis šalimis metodika neužkerta kelio baltarusiškai elektros patekti į Baltijos šalis. Todėl Lietuva jos nepatvirtino ir siūlo naują, visoms šalims priimtiną metodiką. 

Lietuvos energetikos ministro Dainiaus Kreivio duomenimis, Lietuva už Astravo AE pagamintą elektrą jau sumokėjo apie 4 mln. eurų, o per metus ši suma sieks 120 mln. eurų, jei prekyba tarp Rusijos ir Latvijos toliau vyks tokia pat apimtimi.

Pasak D. Kreivio, fiziškai baltarusiška elektra atiteka per Lietuvos ir Baltarusijos jungtį, tačiau Lietuvai ja neprekiaujant tokiu pat jos kiekiu suprekiaujama Latvijoje, kuri importuoja elektrą iš Rusijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Kokia

GĖDA

G

Vaksinok savo griki

Nesuprantu

kam gaišti laiką nereikalingoms kalboms? Vistiek nieko nepadarys.Geriau pasitartų kaip pirkti Astravo elektrą tiesiogiai o ne kaip dabar per tarpininkus. Užkardys jie mat..:D)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS