Prezidentas: režimas turi suprasti, kad A. Lukašenkos medaus mėnuo baigėsi | kl.lt

PREZIDENTAS: REŽIMAS TURI SUPRASTI, KAD A. LUKAŠENKOS MEDAUS MĖNUO BAIGĖSI

Baltarusijos režimas turi suprasti, kad pagrūmojimų ir gilių susirūpinimų laikas baigėsi, ir tokio pobūdžio veiksmai kaip priverstinis keleivinio lėktuvo nutupdymas „bus baudžiami visu griežtumu“, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

„Svarbus Europos vadovų tarybos pirmadienio sprendimas jau padarytas, manau, kad diktatorius nesitikėjo šito sprendimo, jis tikrai yra skausmingas, jis bus dar skausmingesnis, kai realiai šitos sankcijos įsigalios“, – ketvirtadienį žurnalistams Šiauliuose sakė prezidentas.

Europos Sąjungos lyderiai pirmadienį pasmerkė Baltarusijos įvykdytą priverstinį keleivinio lainerio nutupdymą bei juo skridusio opozicijos aktyvisto Ramano Pratasevičiaus bei jo draugės Sofijos Sapegos sulaikymą, taip pat paragino Bendrijos oro bendroves vengti Baltarusijos oro erdvės.

Europos vadovai taip pat nurodė, kad Bendrija turėtų kuo greičiau apsvarstyti naujas tikslines ekonomines sankcijas Minsko režimui.

„Oro erdvės uždarymas ir paskelbimas Baltarusijos oro erdvės nesaugia įvyko iš karto, ir šiandien aš manau, kad yra dėl ko graužtis pirštus šitam režimui, nes jie turi suprasti vieną dalyką: kalbų, pagrūmojimų, gilių susirūpinimų laikas baigėsi, ir dabar tokio pobūdžio veiksmai bus baudžiami visu griežtumu. Diktatorius apie tai privalo žinoti, jo medaus mėnuo baigėsi“, – pažymėjo G. Nausėda.

Tokio pobūdžio veiksmai bus baudžiami visu griežtumu. Diktatorius apie tai privalo žinoti, jo medaus mėnuo baigėsi.

Komentuodamas Baltarusijos režimo vadovo Aliaksandro Lukašenkos pasisakymą savo šalies parlamente, kad nebestabdys narkotikų ir migrantų prie Europos Sąjungos sienų, g. Nausėda tai pavadino „nusikaltėlio žargonu“.

„Nusikaltėlio žargonas, tai tik leidžia suabejoti tuo rojumi, kurį kuria ponas Lukašenka savo žemėje, nes jei jis tokį rojų kuria, tie visi žmonės, kuriuos jis grasina nukreipti į Europos Sąjungą, turėtų likti jo rojaus žemėje, bet jie kažkodėl nelieka, bėga toliau“, – sakė prezidentas.

„Tai atviras šantažas ir dar kartą aktualizuoja ir  Astravo atominės elektrinės klausimą, aš šitą labai aiškiai pasakiau – supraskime, kad mes dabar į Astravą turime žiūrėti kitaip, nes tai, ką mes kalbėjome apie ekologiją, apie ekonomiką, apie energetikos rinką, visa tai jau dabar yra tik papildomi veiksniai, pagrindinis veiksnys yra tai, kad šitas žmogus gali pradėti naudoti atominę elektrinę kaip šantažo įrankį visai Europai“, – kalbėjo G. Nausėda.

Klausiamas, kaip vertina siūlymą uždrausti baltarusiškų trąšų ir naftos produktų eksportą per Baltijos šalis, Lietuvos vadovas teigė, kad tokio pobūdžio sankcijas reikia labai gerai apgalvoti, kad nebūtų taip jog „tie, kurie turėtų bijoti mūsų sankcijų, trins rankomis ir juoksis“.

„Aš manau, kad ponas Borrellis turėjo labai gerai girdėti, apie ką mes kalbėjome EVT, ir vienas iš aspektų, kurį mes pabrėžėme, ekonominio pobūdžio sankcijos turi būti taikomos, tačiau jos turi būti nutaikytos kryptingai režimui. Jei mes imsimės šitos priemonės, turbūt labiausiai dėl šios priemonės panaudojimo džiaugsis Rusija, kuri dabar kaip tik stengiasi nukreipti visą krovinį į alternatyvius uostus. Šiuo atveju nuostolių daugiau patirtų, kas tik nori, bet ne Baltarusijos režimas, todėl klausimas, ar šitos priemonės pasiekia tikslinį  rezultatą, kurio mes siekiame, verta pagalvoti“, – pažymėjo G. Nausėda.

„Manau, kad diskusijos tik prasideda, jos turi būti subtilios, gerai apmąstytos, bet mes neturime padaryti taip, kad tie, kurie turėtų bijoti mūsų sankcijų, trins rankomis ir juoksis“, – pridūrė prezidentas.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) trečiadienį duodamas interviu Lisabonoje kalbėjo apie galimybę uždrausti baltarusiškų trąšų eksportą per Baltijos šalis.

„Valstybių ir vyriausybių vadovai pirmadienį paprašė mūsų pasiūlyti sektorines ekonomines sankcijas, kurių mes ES nepratę taikyti, ir kai kas iš karto ateina į galvą. Baltarusija yra didelė kalio trąšų eksportuotoja: 2,5 mlrd. dolerių (2,04 mlrd. eurų). Viskas keliauja per Baltijos šalis. Tai lengva kontroliuoti, jei tikrai nori“, – sakė J. Borrellis.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Anonimas

Nesinori net klausyt šitos šlykščios iškamšos....

.

Kaip šauksi — taip atsilieps.

Daržovė

ponas nusėda darosi panašus savo pareiškimais į bobą mėlynu šineliu , galvojeu kad nusėda turi savigarbos ir orumo , pasirodo jis irgi yra DUMBLAS .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS