Prezidentūra: esame netoli esminio lūžio suvaldant pandemiją | kl.lt

PREZIDENTŪRA: ESAME NETOLI ESMINIO LŪŽIO SUVALDANT PANDEMIJĄ

  • 11

Prezidento vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta teigia, kad šiuo metu Lietuva dėl didėjančių skiepijimo nuo COVID-19 apimčių yra netoli esminio lūžio suvaldant pandemiją.

„Šiuo metu esame ypatingoje kryžkelėje, tikrai esame labai arti to momento, kad situacija dėl įsibėgėjančio vakcinavimo pradėtų gerėti“, – antradienį Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje sakė S. Krėpšta.

Savo nuomonę jis pagrindė Jungtinės Karalystės patirtimi, kai šalyje paskiepijus ketvirtadalį gyventojų epidemiologinė situacija ėmė gerėti.

„Patirtis iš Jungtinės Karalystės, kuri buvo pristatyta šio susitikimo metu, įrodo, kad pasiekus ketvirtadalį paskiepytų asmenų, situacija ima gerėti ir tiek užsikrėtimų skaičius ima mažėti, tiek ir ligoninėje gydomų asmenų skaičius pradeda mažėti. Na, o pasiekus 50 proc. asmenų, paskiepytų bent pirmąja doze, situacija labai reikšmingai pasikeičia, o to jau galima tikėtis Lietuvoje birželio mėnesio pradžioje arba birželio mėnesį“, – atkreipė dėmesį šalies vadovo patarėjas.

„Tai tikrai esame netoli esminio lūžio suvaldant pandemiją, bet iki tol, be abejo, karantino priemonės ir jų laikymasis yra labai svarbus“, – pridūrė jis.

Prezidento vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta, M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

S. Krėpšta taip pat teigia, kad susitikimo su Sveikatos ekspertų taryba metu buvo konstatuota, kad visos vakcinos, kuriomis skiepijama Lietuvoje, yra efektyvios.

„Žinios yra labai pozityvios tiek dėl to, kad vakcinos yra labai efektyvios ir mažina užsikrėtimus, sunkius atvejus, tiek ir dėl to, kad imunitetas po vakcinų išlieka labai stiprus bent 6-7 mėnesius po paskiepijimo“, – patikino jis.

Visgi prezidento patarėjas atkreipė dėmesį, kad kol kas situacija, ypač Vilniaus regione, išlieka įtempta. Jo teigimu, nerimą kelia tiek didėjantis koronaviruso užsikrėtimų skaičius, tiek ir COVID-19 ligoniams skirtų lovų užimtumas.

Tikisi, kad antrasis milijonas vakcinų atkeliaus greičiau

Prezidentūra teigia, kad Lietuvą iš viso jau pasiekė milijonas vakcinų nuo COVID-19 dozių. Kadangi tai leido paskiepyti beveik ketvirtadalį šalies visuomenės, pažymi prezidento vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta, galima jau tikėtis užsikrėtimų koronavirusu skaičiaus mažėjimo.

„Vakar Lietuvą pasiekė milijonas dozių ir tai yra nemažas skaičius. Jei žiūrėtume globaliau, yra tikrai nedaug valstybių, kuriose skiepijimas vyksta sparčiau. Apskritai Europa po Šiaurės Amerikos regiono, jei kalbėtume apie žemynus, yra vienas sparčiausiai skiepijančių regionų“, – žurnalistams spaudos konferencijoje, surengtoje po antradienį vykusio prezidento susitikimo su sveikatos ekspertais, sakė S. Krėpšta.

Šiuo metu esame ypatingoje kryžkelėje, tikrai esame labai arti to momento, kad situacija dėl įsibėgėjančio vakcinavimo pradėtų gerėti.

Patarėjo teigimu, antrasis milijonas vakcinų Lietuvą turėtų pasiekti kur kas greičiau.

„Antrąjį milijoną vakcinų gausime gerokai greičiau ir tai pasieksime per tris kartus trumpesnį laikotarpį, nei gavome pirmąjį milijoną. Šiuo metu turime paskiepiję beveik ketvirtadalį visuomenės pirmuoju skiepu“, – sakė jis, pažymėdamas, kad toks rodiklis jau leidžia tikėtis pozityvesnės užsikrėtimų COVID-19 statistikos.

„Jungtinėje Karalystėje pirmieji ženklai, kurie rodė, kad skiepijimas pradeda stabdyti susirgimus, prasidėjo būtent nuo momento, kada buvo paskiepyti 25 proc. visuomenės pirmąja doze“, – akcentavo S. Krėpšta.

 

 

GALERIJA

  • Prezidentūra: esame netoli esminio lūžio suvaldant pandemiją
  • Prezidentūra: esame netoli esminio lūžio suvaldant pandemiją
  • Prezidentūra: esame netoli esminio lūžio suvaldant pandemiją
R. Dačkaus / Prezidentūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Anonimas

jis cia apie rusija chaholus ar navalna

ano

politskiedalai valiooooooo

Hihi

BarAnu_ kontoRa
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS