Prezidentas susitikęs su F. Kishida: Lietuva remia Japonijos artėjimą prie NATO | kl.lt

PREZIDENTAS SUSITIKĘS SU F. KISHIDA: LIETUVA REMIA JAPONIJOS ARTĖJIMĄ PRIE NATO

  • 2

Lietuva remia Japonijos artėjimą prie NATO, sako trečiadienį su NATO viršūnių susitikime dalyvaujančiu japonų premjeru Fumio Kishida (Fumijumi Kišida) susitikęs prezidentas Gitanas Nausėda.

Jis su Japonijos Vyriausybės vadovu aptarė strateginės partnerystės įgyvendinimą, tolesnę santykių plėtrą, Rusijos karo prieš Ukrainą problematiką bei globalius saugumo iššūkius.

„Labai vertiname Lietuvos ir Japonijos strateginę partnerystę, ypač dinamiškai augantį bendradarbiavimą saugumo ir gynybos, prekybinių ryšių, gyvybės mokslų, aukštųjų technologijų, kultūros mainų srityse“, – Prezidentūros pranešime cituojamas G. Nausėda.

Pasak pranešimo, G. Nausėda pabrėžė, kad Lietuva labai vertina Japonijos artėjimą prie NATO ir remia NATO ir Japonijos partnerystės stiprinimą.

Prezidentas padėkojo Japonijos ministrui pirmininkui už jo asmeninę lyderystę Didžiojo septyneto (G7) formatu, Ukrainos įtraukimą į šio formato prioritetus ir tarptautinio koordinavimo platformos kovai su ekonomine prievarta įkūrimą.

Premjerė Ingrida Šimonytė su Japonijos kolega trečiadienį aptarė dvišalius santykius, paramą Ukrainai ir saugumo padėtį Europoje bei Indijos-Ramiojo vandenynų regione.

„Pernai pakylėjome Lietuvos ir Japonijos dvišalius santykius iki strateginės partnerystės, žengdami natūralų žingsnį šalims, tikinčioms tų pačių principų svarba, pirmiausia – taisyklėmis, o ne jėgos ir prievartos politika grindžiama tarptautine tvarka“, – Vyriausybės pranešime cituojama premjerė.

Anot jos, Lietuva gerai supranta, kad saugumas ir stabilumas pasaulyje bus trapūs, jeigu rūpestis jų puoselėjimu apsiribos tik artimiausia kaimynyste.

„Rusijos brutalus karas prieš Ukrainą ir daugiasluoksnės jo pasekmės rodo, kad euroatlantinis ir Indijos-Ramiojo vandenynų regiono saugumas yra susiję“, – sakė ministrė pirmininkė.

Anot pranešimo, susitikime dar aptarti pastarieji nestabilumo rizikas didinantys įvykiai Rusijoje bei Baltarusijoje, pavojų kelianti Rusijos branduolinė retorika, saugumo padėtis Indijos-Ramiojo vandenynų regione, Kinijos iššūkis, nepriimtinos ekonominės prievartos klausimai bei Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijas pažeidžiantys Šiaurės Korėjos balistinių raketų bandymai.

GALERIJA

  • Prezidentas susitikęs su F. Kishida: Lietuva remia Japonijos artėjimą prie NATO
  • Prezidentas susitikęs su F. Kishida: Lietuva remia Japonijos artėjimą prie NATO
R. Dačkaus / Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

NAUSĖDA GAL NEŽINO....

Po antro pasaulinio karo ir Amerikos panaudojimo prieš Japoniją atominio ginklo - dar ir šiandien stovi Japonijoje Amerikos karinė bazė. Klausimas - kam tuomet dar reikalingas Japonijai stojimas į NATO? Į tą organizaciją, kurią ir valdo Amerika...

Anonimas

Įdomi bus kiniečių reakcija į tokius rėmimus....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS