Prezidentas: Ursulos von der Leyen išrinkimas – gera žinia Lietuvai | kl.lt

PREZIDENTAS: URSULOS VON DER LEYEN IŠRINKIMAS – GERA ŽINIA LIETUVAI

  • 1

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Vokietijos gynybos ministrės Ursulos von der Leyen (Ursulos fon der Lajen) išrinkimas Europos Komisijos pirmininke yra gera žinia Lietuvai, nes politikė gerai pažįsta regiono saugumo situaciją.

U. von der Leyen einant gynybos ministrės pareigas, Vokietija į Lietuvą atsiuntė per 500 karių ir ėmėsi vadovauti tarptautiniam NATO batalionui, kuris dislokuotas siekiant atgrasyti Rusiją.

„Tai yra nebloga kandidatūra Lietuvai, tai yra vis dėlto žmogus, kuris yra susipažinęs su regiono situacija, kuris turi savo požiūrį į Rusiją, į gynybos politikos prioritetą“, – žurnalistams antradienio vakarą Varšuvoje sakė G. Nausėda.

Jis sakė, kad su naująja Europos Komisijos vadove gali susitikti per vizitą Berlyne, kuris planuojamas rugpjūčio viduryje.

U. von der Leyen antradienį laimėjo balsavimą Europos Parlamente 383 balsais prieš 327. Kad būtų išrinkta, U. von der Leyen turėjo surinkti bent 374 balsus.

G. Nausėdos teigimu, po šio balsavimo Lietuva galės pradėti pokalbius su ja dėl eurokomisarų portfelių ir būsimo 2021-2027 metų Europos Sąjungos biudžeto.

„Jeigu galiu su šypsena sakyti, tai ji laimėjo tokia dauguma, koks maždaug yra Lietuvos europarlamentarų skaičius – tai mūsų derybinė pozicija dėl komisaro portfelio bus labai stipri“, – juokavo G. Nausėda.

60-metė U. von der Leyen lapkričio 1-ąją perims Europos Komisijos vadovo postą iš Jeano-Claude'o Junckerio (Žano Klodo Junkerio).

Prieš dvejus metus U. von der Leyen Rukloje dalyvavo oficialioje ceremonijoje, kurioje buvo paskelbta Vokietijos vadovaujamo NATO bataliono veiklos pradžia.

Tuomet istorinėje kalboje ji pareiškė, kad Lietuva niekada nebeliks viena.

„Lietuvos laisvė ir nepriklausomybė niekada nebebus paaukota dėl nusikalstamos galios politikos interesų sferų“, – tuomet sakė U. von der Leyen.

Paskutinį kartą U. von der Leyen Lietuvoje viešėjo šiemet vasarį. Tuomet ji pažadėjo, kad Vokietija investuos 110 mln. eurų į karinę infrastruktūrą Lietuvoje.

Pasveikino S. Skvernelis

Laikinai einantis Ministro Pirmininko pareigas Saulius Skvernelis Lietuvos Vyriausybės vardu pasveikino Ursulą von der Leyen tapus Europos Komisijos pirmininke ir palinkėjo visokeriopos sėkmės, išminties bei ryžto dirbant visų europiečių labui.

Premjeras pabrėžė, jog Lietuvos Vyriausybė kaip patikima partnerė pasirengusi glaudžiai bendradarbiauti, kad būtų stiprinama Europos tautų vienybė ir įgyvendinami lūkesčiai, susiję su saugia ir klestinčia Europos Sąjunga.

„Lietuva ryžtingai remia ES bendrosios rinkos sukūrimą, taip pat keturias jos laisves, kurios sudaro esminį pagrindą ES sėkmei ateityje. Esu tvirtai įsitikinęs, kad Baltijos šalių energetikos ir transporto infrastruktūros integravimas į Europos infrastruktūros tinklus ir toliau bus vienas iš naujosios Europos Komisijos veiklos prioritetų.

Mūsų Vyriausybė pasirengusi glaudžiai bendradarbiauti, svarstant daugiametę finansinę programą, mobilumo paketą, migracijos, ES išorės sienų ir ES kaimynystės politikos klausimus, kurie atspindi visų ES valstybių narių interesus siekiant stipresnės ir atsparesnės Europos Sąjungos“, – sakoma premjero sveikinime.

Akcentuota, kad Lietuva rems U. von der Leyen kaip Europos solidarumo gynėją ir europietiškų vertybių puoselėtoją tiek Bendrijoje, tiek už jos ribų. Pabrėžta, kad tik stiprinant Europos projektą bus galima sėkmingai spręsti naujus iššūkius, tokius kaip klimato kaita, kibernetinės grėsmės ir dezinformacija.

Sveikinime naujajai EK vadovei S. Skvernelis taip pat pareiškė tvirtai tikįs, kad per U. von der Leyen kadenciją Lietuva ir EK, tęsdamos abipusį bendradarbiavimą, toliau stiprins glaudžią ir patikimą tarpusavio partnerystę.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Lyžt... lyžt...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS