Prezidentas vetavo Kelių direkcijos pertvarkos įstatymą | kl.lt

PREZIDENTAS VETAVO KELIŲ DIREKCIJOS PERTVARKOS ĮSTATYMĄ

  • 3

Prezidentas Gitanas Nausėda vetavo ir grąžino Seimui pakartotinai svarstyti Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) pertvarkymą į valstybės įmonę numatančias Kelių įstatymo ir susijusių įstatymų pataisas.

G. Nausėda remia LAKD pertvarką į valstybės įmonę, nes tai sudarys sąlygas efektyvesnei jos veiklai ir pažangios elektrinių kelių rinkliavų sistemos diegimui, tačiau siūlo patobulinti Kelių įstatymo pakeitimus, teigiama Prezidento komunikacijos grupės pranešime.

„Priimtas įstatymas neatitinka skaidraus, profesionalaus ir efektyvaus valstybės įmonių valdymo standartų“, – pranešime sakė G. Nausėda, pabrėžęs, kad visų sektorių valstybės įmonių valdymas turi būti reguliuojamas nuosekliai ir užtikrinant efektyvią kontrolę.

Šalies vadovas siūlo atsisakyti Kelių įstatymo nuostatos, kad reorganizuotos valstybės įmonės Lietuvos automobilių kelių direkcijos valdybos sudėtyje dauguma narių turi būti valstybės tarnautojai. Tai neatitinka bendro Valstybės ir savivaldybės įmonių įstatymo reikalavimo, kad ne mažiau kaip pusė tokių įmonių valdybos narių turi būti nepriklausomi, skaidrios atrankos procedūros būdu atrinkti asmenys.

Pasak G, Nausėdos, šiuo metu galiojantis teisinis reguliavimas leidžia užtikrinti valstybės nuosavybės teises. Be to, Valstybės kontrolės bei Ekonominio bendradarbiavimo ir pagalbos organizacijos (EBPO) ekspertų rekomendacijos sieja aktyvų įvairių sričių profesionalų dalyvavimą valstybės įmonių valdyme su tokių įmonių veiklos rezultatais.

„Neužtikrinę profesionalių ir skaidrių pertvarkytos LAKD sprendimų, negalime tikėtis efektyvios jos veiklos“, – pabrėžė prezidentas.

Pasak šalies vadovo, Seimo nariai turėtų atsižvelgti į išsakytus argumentus ir pasirinkti tokį LAKD pertvarkymo modelį, kuris atitiktų geros valdysenos kriterijus.

Kelių įstatymo ir susijusių įstatymų pataisas Seimas priėmė gegužės 28 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

nuoseklus

reguliavimas kaišant pagalius į ratus ............

...

Reikia STIPRINT Valstybę ir jos institucijas, NEGALIMA nuolaidžiaut kažkokiems parsiduodantiems privatininkams, jų tikslas - asmeninė kišenė, o ne Valstybės interesai!

Pone Prezidente,

Pmirškite jau tuos kotletus, kiek gi galima keršyti niekuo neprasikaltusiam ministrui? Tai jau darosi juokinga, kai Prezidento asmeninis kerštas svarbesnis už valstybės gerovę.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS