Prezidentė JT nares paragino pripažinti Tarptautinio Teisingumo Teismo sprendimus | kl.lt

PREZIDENTĖ JT NARES PARAGINO PRIPAŽINTI TARPTAUTINIO TEISINGUMO TEISMO SPRENDIMUS

  • 0

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Jungtinėse Tautose (JT)  kvietė valstybes pripažinti Tarptautinio Teisingumo Teismo sprendimus ir „prisiimti lemiamą vaidmenį“ siekiant taikios ateities.

Reaguojant į skandalingą Rytų Ukrainoje numušto lėktuvo MH17 tyrimą, Nyderlandų ir Lietuos inicijuotoje diskusijoje D.Grybauskaitė taip pat atkreipė dėmesį, jog teisingumas privalo būti „aukščiau politinių manipuliacijų“.

„Teisingumo vetuoti negalima, jis turi būti aukščiau politinių manipuliacijų ir atskirų valstybių interesų. Mažiausiai, ką pasaulis gali padaryti nukentėjusiems nuo karo, prievartos ir smurto – tai užtikrinti teisingumą. Kaltieji negali likti nenubausti ir išvengti atsakomybės už nusikaltimus žmoniškumui. Tik laikantis tarptautinės teisės principų galima užtikrinti teisingumą, saugumą ir taiką“, – sakė prezidentė.

Nors dešimt valstybių JT Saugumo Taryboje palaikė sprendimą įsteigti tarptautinį tribunolą prieš metus atsitikusiai tragedijai ištirti, šiems veiksmams kelią užkirto Rusija, kuri rezoliuciją vetavo. Lietuvos Prezidentė pabrėžia, kad tokie atvejai neturi pasikartoti.

Renginyje, skirtame tarptautiniam teisingumui, D.Grybauskaitė kalbėjo, kad kai kurių šalių atsisakymas pripažinti Tarptautinio Teisingumo Teismo sprendimus yra kliūtis siekiant tarptautinio teisingumo.

„Privalomosios Tarptautinio Teisingumo Teismo jurisdikcijos pripažinimas yra daugiau nei vien tik teisinis įsipareigojimas. Jis atspindi pakartotinį valstybės narės įsipareigojimą laikytis Jungtinių Tautų pagrindinių vertybių. Atėjo laikas kiekvienai Jungtinių Tautų valstybei prisiimti lemiamą vaidmenį kuriant mūsų taikią ateitį“, – Niujorke antradienį pabrėžė prezidentė.

„Teismo jurisdikcija remiasi valstybių sutikimu – tai yra didžiausias trūkumas“, – pridūrė ji.

Lietuvos vadovė atkreipė dėmesį ir į pasikeitusią tarptautinę situaciją, kai „nevalstybiniai dariniai“ tampa tarptautinės teisės subjektais.

„Dėl šios priežasties tarptautinės bendruomenės pastangos kovojant su nebaudžiamumu privalo reikalauti atskaitomybės iš visų valstybės subjektų ir nevalstybinių darinių“, - tęsė prezidentė.

Tarptautinio Teisingumo Teismo sprendimus pripažįsta mažiau nei pusė iš 193 JT priklausančių valstybių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS