Prezidento patarėjas apie „Wagner“ Baltarusijoje: tai yra tiksinti bomba | kl.lt

PREZIDENTO PATARĖJAS APIE „WAGNER“ BALTARUSIJOJE: TAI YRA TIKSINTI BOMBA

Dalies „Wagner“ samdinių pasirodymas Baltarusijoje blogina saugumo situaciją regione, tačiau institucijoms dėl to nevertėtų perdėtai reaguoti, sako prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais.

„Tai yra rizikos veiksnys, turintis įtakos (saugumui – BNS), mes to negalime ignoruoti, bet taip pat neturime ir perreaguoti“, – žurnalistams pirmadienį sakė Kęstutis Budrys.

„Kažkas naujo ypatingai per savaitgalį šį neįvyko, tas atvykimas buvo vertintas kaip labai tikėtinas“, – pridūrė jis.

Taip prezidento Gitano Nausėdos patarėjas kalbėjo savaitgalį stebėtojams pranešus, jog į stovyklą Baltarusijoje atvyko „Wagner“ kovotojų kontingentas – mažiausiai 60 įvairių automobilių.

K. Budrys teigė negalintis pasakyti, kiek samdinių šiuo metu yra Baltarusijoje.

„Galime patvirtinti, kad su „Wagner“ grupe susiję asmenys yra Baltarusijos teritorijoje. Tas tikslus skaičius šiek tiek ir kinta“, – kalbėjo šalies vadovo patarėjas.

„Pusšimčio automobilių kolona – galima pasakyti, kad bent vairuotojai yra, bet kas yra toje kolonoje, kas per žmonės, dar reikia šiek tiek laiko, kad galėtume konstatuoti tiksliai “, – pridūrė jis.

Anksčiau pirmadienį krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas BNS sakė, kad samdinių pasirodymas Baltarusijoje iš esmės regiono saugumo padėties nekeičia.

Paklaustas, ar sutinka su tokiu vertinimu, K. Budrys teigė, kad „priklauso nuo to, kokį turinį įdėsime į žodžius „iš esmės“.

„Dramatiškai ji nesikeičia, mes neperžiūrime savo bendro saugumo vertinimo, mes sakome, kad tai turės įtakos – blogins saugumo situaciją, be jokios abejonės. Tai yra vienas iš aspektų Rusijos ir Baltarusijos karinio bendradarbiavimo“, – kalbėjo  patarėjas.

„Kol nematome, kad tai tiesiogiai yra prieš mus nukreipta, mes iš savo pusės kažko ypatingai greitai dabar neturėtume imtis karinio planavimo prasme“, – pridūrė K. Budrys.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad dar prieš pasirodant informacijai apie „Wagner“ atvykimą NATO tai įvardino kaip saugumo situaciją pabloginsiantį veiksnį.

Patarėjas pabrėžė, kad samdiniai gali kelti grėsmę ir pačiai Baltarusijos vadovybei.

„Iš analitinės perspektyvos vertinant situaciją, (...) jie yra paruošti vykdyti kovinius veiksmus, treniruoti, jie yra praeityje bandę sukilti prieš karinę ir politinę šalies vadovybę, yra veikiantys už įstatymo ribų. (...) Tai man visi šitie dalykai sako, kad tai yra tiksinti bomba“, – kalbėjo K. Budrys.

„Wagner“ bosas Jevgenijus Prigožinas birželį surengė maištą prieš Rusijos karinę vadovybę, tačiau vėliau jį nutraukė.

Kremlius tuomet pažadėjo, kad grupės samdiniai galės persikelti į Baltarusiją arba pasirašyti sutartis su Rusijos gynybos ministerija.

Gairės: Wagner, Kęstutis Budrys, Baltarusija, karas Ukrainoje, grėsmė Lietuvos saugumui
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS