Prezidento patarėjas: dviejų pasienio punktų su Baltarusija uždarymas leistų nukreipti pajėgumus | kl.lt

PREZIDENTO PATARĖJAS: DVIEJŲ PASIENIO PUNKTŲ SU BALTARUSIJA UŽDARYMAS LEISTŲ NUKREIPTI PAJĖGUMUS

Lietuvai planuojant uždaryti du iš šešių pasienio kontrolės su Baltarusija punktų prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Darius Urbonas teigia, jog toks sprendimas padėtų spręsti organizacinius klausimus bei leistų nukreipti pajėgumus.

„Šiuo atveju uždarymas (...) padėtų institucijoms priimti ir išspręsti tam tikrus organizacinius klausimus. Tuose punktuose mes stokojame tam tikros įrangos, kad galėtumėme labai efektyviai kontroliuoti kontrabandos judėjimą, ir jeigu tie punktai būtų uždaryti, be abejo, mes galėtumėme tuos pajėgumus, kurie šiandien yra ten, nukreipti į kitas vietas  stiprinant savo išorinės sienos apsaugą“, – LRT radijui pirmadienį sakė patarėjas.

Sprendimą dėl siūlymo uždaryti Šumsko ir Tverečiaus pasienio kontrolės punktus dėl to turės priimti Vyriausybė.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado pavaduotojas Saulius Nekraševičius BNS yra sakęs, kad dalies veikiančių pasienio punktų uždarymas pasienyje su Baltarusija mažintų riziką susidurti su grėsmėmis.

Anot pareigūno, Šumsko ir Tverečiaus punktai išsiskiria ribotu gebėjimu praleisti transporto priemones ir asmenis.

Prezidentas Gitanas Nausėda yra sakęs, kad Vilnius, Varšuva ir Ryga turi būti pasiruošusios kartu uždaryti sieną su Baltarusija, jei dėl „Wagner“ samdinių saugumo situacija blogėtų. Lenkijos pareigūnai yra užsiminę apie tokią galimybę.

„Prezidentas viešėdamas Suvalkuose paminėjo, kad tai galimas sprendimas, bet tai būtų ir tuo pačiu kraštutinis sprendimas. Reikia stebėti situaciją, reaguoti ir, na, pats sienų uždarymas neturėtų būti kažkoks savaiminis sprendimas, bet juo turėtumėme aiškiai įsivardinti ko siekiama“, – sakė D. Urbonas.

Lietuvos ir Lenkijos vadovai yra tvirtinę, kad Baltarusijoje šiuo metu yra apie 4 tūkst. „Wagner“ samdinių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

skiep

per 1 diena apie 100 belarusijos pilieciu gauna leidima gyvent Lietuvoj.Gal nuo to pradekit,kodel tie leidimai isduodami,kas isduoda,juk tokio srauto neimanoma patikrint,kas per zmones tuos leidimus gauna.Tai yra sabotazas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS