Dėl rezidencijos Turniškėse – diskusijos: vietoj prezidento ten perkelti siūlo V. Čmilytę-Nielsen | kl.lt

DĖL REZIDENCIJOS TURNIŠKĖSE – DISKUSIJOS: VIETOJ PREZIDENTO TEN PERKELTI SIŪLO V. ČMILYTĘ-NIELSEN

  • 26

Prezidentui Gitanui Nausėdai nusprendus į Turniškes nesikelti, svarstyta, kad ten galėtų gyventi Seimo pirmininkė, praneša LNK.

Siūlė Seimo pirmininkę

„Aš tiesiog pripažįstu, kad esu pasirengęs keltis į Turniškes, nedemonstruoti savo kažkokių kaprizų, kadangi klausimas eina ne apie kaprizus, o apie valstybės interesus, naudą ir apsaugos institucijos efektyvų darbą“, – išrinktas prezidentu, kalbėjo G. Nausėda.

Vadovybės apsaugos tarnyba neslėpė, kad Pavilnyje pilnos apsaugos jie negalėtų užtikrinti.

Tačiau prezidentas liko savo name. Prezidentūra pažadėjo inicijuoti diskusiją dėl Turniškių ateities. Šiokia tokia diskusija įvyko. Rudenį Seimas vėl svarstė atsisakyti vadinamojo Seimo viešbučio. Seimo kanceliarija LNK žinias informavo, kad kreipėsi į Prezidentūros kanceliariją su klausimu, ar Turniškėse būtų galima apgyvendinti Seimo pirmininkę.

Aš tiesiog pripažįstu, kad esu pasirengęs keltis į Turniškes, nedemonstruoti savo kažkokių kaprizų.

Šiuo metu Viktorija Čmilytė-Nielsen gyvena Seimo viešbutyje. Ji nustebo, kad be jos žinios svarstyta, kur jai gyventi.

„Pirmą kartą tai girdžiu“, – šnekėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Ji tikino, kad nesvarstytų keltis gyventi į Turniškes.

„Dėl šeimyninių aplinkybių. Tokie klausimai, žinoma, pirmiausia turėtų būti derinami su manimi. Aš tokio pokalbio neturėjau“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Anot Seimo pirmininkės, Seimo viešbutis jai tinka.

„Mano šeima gyvena čia. Mes turime poreikį turėti čia gyvenamąją vietą ir vienaip ar kitaip ją turėsime“, – sakė ji.

„Esu įsitikinęs, kad Seimo pirmininkė tikrai gyvens arba ten, bendrabutyje, arba įsigys kažkokį butą Vilniuje, ką ji planuoja padaryti, esu girdėjęs viena ausimi“, – komentavo Seimo narys Andrius Mazuronis.

Atsisakyti Seimo viešbučio, kaip ir kiekvienoje kadencijoje, nepavyko. Tuščia stovės ir šalies vadovo rezidencija Turniškėse. Pastato išlaikymas, aplinkos tvarkymas kainuoja apie 10 tūkst. eurų per metus.

„Dažniausiai yra susiję ne su niekuo kitu, o su noru pigiai papolitikuoti ir įgyti pigių politinių balų. Jeigu nori kažką padaryti, tu be jokių šnekų tiesiog imi, padarai ir viskas. O diskusijos kėlimas, kad aš nenoriu, bet gal kas kitas nori, – man atrodo, pigus politikavimas“, – atviravo A. Mazuronis.

Kilo ir tarptautinis skandalas

Turniškėse yra keturios rezidencijos. Apgyvendintos dvi. Vienoje – Adamkai, kitoje – premjerė Ingrida Šimonytė. Ji, prieš tapdama premjere, pasistatė nuosavą namą, bet išsikėlė į Turniškes, nes, kaip ir Nausėdos, to paprašė vadovybės apsauga.

Jeigu nori kažką padaryti, tu be jokių šnekų tiesiog imi, padarai ir viskas.

„Kadangi tinkamas mano apsaugojimas keltų tam tikrų problemų ir neprasmingų investicijų“, – aiškino I. Šimonytė.

Iš pradžių G. Nausėda sakė, kad į Turniškes kelsis, kai rezidencija bus suremontuota. Pernai buvo numatyta trečdalis milijono eurų – tiek būtų kainavę vien projektavimo darbai.

Visame pirmame aukšte norėta padaryti erdvę oficialiems priėmimams. Sulaukus kritikos dėl kainos, planai sustabdyti.

„Akivaizdu, kad aukščiausiems valstybės vadovams, kuriems priklauso tos patalpos, jie nesinaudoja ta galimybe. Išleidžiama remontams, paskui vis tiek nepersikelia ir pan. Na, ten gyvena Valdas Adamkus, bet aš tikiu, kad V. Adamkaus klausimą būtų galima išspręsti kažkokiu kitu būdu, o ne valdant visą šitą didžiulę teritoriją“, – sakė A. Mazuronis.

Dėl tuščių rezidencijų diskutuojama nuolat, o prieš du dešimtmečius buvo kilęs toks skandalas, kad parodė net tarptautinis kanalas BBC.

Stop kadras

Paaiškėjo, kad Algirdo Brazausko Vyriausybėje įkurta speciali bendrovė, kuri įkeitė prezidento rezidenciją, o už gautus pinigus Turniškėse pastatyti kotedžai. Jie parduoti specialiai atrinktiems pirkėjams. Kotedžus įsigijo ir tuomečio prezidento V. Adamkaus patarėjai. Kilus skandalui, jie atleisti. Kai kurie kotedžai netrukus parduoti už tris kartus didesnę kainą. Skaičiuota, kad būrelis tarnautojų ir verslininkų valstybės sąskaita galėjo susižerti 10 mln. litų.

 

 

GALERIJA

  • Dėl rezidencijos Turniškėse – diskusijos: vietoj prezidento ten perkelti siūlo V. Čmilytę-Nielsen
Rašyti komentarą
Komentarai (26)

senelis

Rasykit,rasykit izeidinejimus kvaileliai.Uz juos teks viena diena atsakyti.Turesit testuma ir susimokesit nemazas baudas. Ateis proto prasviesejimas ir liudesys,

Lauris

Eik tu nx kgbiste zirafa eik melštis piena

tikrai

bus lengviau suimti tuos nusikaltėlius iš vienos vietos...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS