Prezidentūra kartoja: Lietuva nesvarsto apie „Sputnik“ vakcinos pirkimą | kl.lt

PREZIDENTŪRA KARTOJA: LIETUVA NESVARSTO APIE „SPUTNIK“ VAKCINOS PIRKIMĄ

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė sako, kad nepaisant to, jog Europos vaistų agentūra (EVA – ELTA) šiuo metu vertina Rusijoje pagamintą „Sputnik V“ vakciną, Lietuva ir toliau nesvarsto galimybės jos įsigyti, jei „Sputnik V“ būtų patvirtinta.

„Nors EVA vertina „Sputnik V“ vakciną, tačiau pati Rusija dar nėra oficialiai kreipusis į EVA dėl vakcinos autorizavimo. Yra dvi proceso pakopos ir antroji pakopa dar nėra pradėta. Koks bus EVA sprendimas, šiuo metu dar negalime pasakyti“, – LRT Radijui ketvirtadienį sakė ji.

Anot A. Skaisgirytės, išlaikius esamų vakcinų tiekimo tempus, Lietuvos populiacijai paskiepyti turėtų pakakti jau patvirtintų EVA vakcinų.

Lietuvą yra pasakiusi, kad „Sputnik V“ vakcina mums nėra priimtina dėl politinių priežasčių.

„Lietuvą yra pasakiusi, kad „Sputnik V“ vakcina mums nėra priimtina dėl politinių priežasčių, tačiau iš tikrųjų manome, kad jei pagal dabartinius tempus bus išlaikyti tiekimai iš Vakaruose gaminamų vakcinų, mums kitų vakcinų tiesiog nereikės, mums užteks tų keturių vakcinų, kurios yra autorizuotos“, – akcentavo ji, pridurdama, kad kol kas „Sputnik V“ vakcinos pirkimo Prezidentūra nesvarsto.

EVA kovo pradžioje pradėjo „Sputnik V“ vakcinos tęstinę peržiūrą. Ši procedūra yra pirmasis žingsnis norint patvirtinti preparatą. Jos metu vertinami bandymų rezultatai, nors dar nėra visų duomenų ir dar nėra gautas prašymas patvirtinti vakciną.

Kai kurios situacijos reikalauja paaiškinimo

A. Skaisgirytė, komentuodama Europos Komisijos siūlymą riboti Europos Sąjungos šalyse pagamintų vakcinų eksportą už bloko ribų be Europos Sąjungos sutikimo, teigia, kad Lietuva pasisako už laisvą prekybą.

„Blokuoti eksportą nėra Europos Sąjungos DNR. Mes visada pasisakydavome už kuo laisvesnę prekybą ir bet kurie ribojimai, ir eksporto ribojimai yra labai sunkiai sutariami“, – LRT radijui sakė prezidento patarėja A. Skaisgirytė.

Komentuodama trečiadienį išplatintą informaciją dėl Italijos įmonėje „Catalent“ rastų 30 mln. „AstraZeneca“ vakcinų dozių, pabrėžė, kad ši situacija reikalauja detalaus paaiškinimo.

„Kai vakcinų trūksta ir Italija yra viena iš tų šalių, tai žinoma, tokie radiniai sukelia labai daug kontroversijų ir labai daug negerų minčių, ko reikėtų išvengti ir turėtų būti paaiškinta, kas, kaip ir kodėl“, – sakė A. Skaisgirytė.

Keldama klausimą, kaip reikėtų elgtis dėl vakcinų, trūkstamų Europos Sąjungos mastu, ji akcentavo, kad reikalinga turėti derybinį pranašumą tariantis su vakcinas tiekiančiomis kompanijomis.

„Kai kurios farmacijos kompanijos, su kuriomis yra sudarytos sutartys, nepateikia sutartų kiekių vakcinų ar pateikia jas gerokai vėluodamos, tai turėti tam tikrą svertą derybose su farmacijos kompanijomis yra norima, ir tai yra vienas iš būdų“, – kalbėjo politikė.

Trečiadienį Europos Komisija (EK) panaikino iki šiol galiojusias išimtis vakcinų siuntoms, kurios turi nukeliauti į kaimynines šalis.

Eksporto ribojimo galimybė išprovokavo įtampą tarp ES ir buvusios narės Didžiosios Britanijos, kuri sulaukia daug ES gaminamų vakcinų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ekspertas ;)

Nesvarste, nesvarsto ir nesvarstys. Norintiems pasiskiepyti kremliaus myzalais: cemodan-vokzal-putlerlandija.

Ką čia tas Nausėda reguliuoja

Kokia norėsim tokia ir skiepisimės vakcina. Jis mat nurodys ką pirkt , ko nepirkt. O gal mum geriau Sputnik V vakcina negu ES. Taip išeina kad dėl skiepų aš turėsiu vykti į Rusija kad pasiskiepyti Sputnik V vakcina. Apsurdas aukščiausiam lygi. Nu ir nusivažiavom!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS