Įvertino migrantų krizę: atėjo laikas kalbėti apie tribunolą A. Lukašenkai | kl.lt

ĮVERTINO MIGRANTŲ KRIZĘ: ATĖJO LAIKAS KALBĖTI APIE TRIBUNOLĄ A. LUKAŠENKAI

  • 13

Europos Sąjunga svarsto sankcijų Baltarusijai plėtimą. Kokios jos galėtų būti ir ar tai privers Aliaksandrą Lukašenką stabdyti nelegalių migrantų siuntimą į Lietuvą ir kitas šalis, atsako Europos Parlamento narė Rasa Juknevičienė, praneša LNK.

– Su kokiais konkrečiai pasiūlymais dėl sankcijų Baltarusijai į posėdį atėjo Lietuva?

– Lietuva pasiūlė kuo greičiau priimti penktąjį sankcijų paketą. Taip pat Europos Parlamente kalbėjome, kad reikia įvesti sankcijas už neteisėtą žmonių gabenimą, tai yra už kontrabandą žmonėmis. Europos Taryba jau pritarė tam, kad būtų išplečiama sankcijų taikymo sritis. Pirmą kartą istorijoje į sankcijų taikymo sąrašą bus įrašytas ir žmonių panaudojimas politiniais tikslais. Tai labai svarbu ir šitas, kiek žinau, įrašymas įsigalioja iš karto nuo jo priėmimo. Dėl sankcijų penktojo paketo – tai bus apie 30 žmonių, mano žiniomis, naujai įtraukta iš įvairių sričių ir dar reikės techninio darbo, kad šis paketas įsigaliotų. Politiškai jau pritarta, bet dar reikės savaitės ar dviejų, kol jis įsigalios.

– Ar sankcijos daugiau nukreiptos į konkrečius žmones ar tai sankcijos šalies mastu?

– Kalbama ir apie aviacijos linijas, gal ne šiame pakete, gal po to, kai įsigalios platesnis sankcijų taikymo spektras. Atėjo laikas kalbėti apie tribunolą Lukašenkai ir iš esmės Europos Sąjunga turėtų daugiau politinės valios rodyti ir bandyti kardyti šį režimą, nes jis pažeidžia daugybę tarptautinių konvencijų: ir žmonių kankinimo konvenciją, ir migrantų kontrabandos dalykus, kur tarptautinės sutartys draudžia tuo užsiimti. Aš manau, kad čia dar toli gražu ne pabaiga. 

Be Kremliaus žinios tokio hibridinio karo Lukašenka nebūtų pradėjęs.

– Ar sankcijos bus pakankamos, kad Baltarusija nustotų stumti per sieną nelegalius migrantus?

– Žinoma, kad sankcijų nepakanka, jų reikės dar daugiau, bet jau tai gerai yra, kad vieningumas Europos Sąjungoje tikrai yra didelis ir reikia neužmiršti, kad už to stovi Putinas. Be Kremliaus žinios tokio hibridinio karo Lukašenka nebūtų pradėjęs. Ką sumąstė Kremlius, čia, matyt, daug platesnio masto dalykas. Reikia stebėti ir tai, kas vyksta prie Ukrainos rytinių sienų. Stebime didžiulę dezinformacijos kampaniją, kurią Baltarusijai padeda vykdyti Kremliaus struktūros. Jau nebegalima atskirti Lukašenkos, kad čia yra vien tik Lukašenka. 

– Viena–dvi savaitės kol sankcijos įsigalios. Stebėdama, kas vyksta prie Lenkijos sienos, jūs galvojate, kad mes dar turime laiko laukti vieną–dvi savaites?

– Tai nereiškia, kad sankcijos yra viskas. Tai yra politinė ir praktinė žinia. Jau ir NATO yra kartu su mumis. Ne viskas yra skelbiama, kas yra daroma. Esu tikra, kad NATO dalyvauja visu pajėgumu, padėdamas Lietuvai, Lenkijai, Latvijai. Manau, kad neatsitiktinai yra pasirinkta ir geografiškai vieta ties vadinamuoju Suvalkų koridoriumi, jautriausioje NATO vietoje. Geopolitiškai pasirinkta vieta tokiam situacijos eskalavimui. 

– Sankcijos ne visada veikia ir nei Baltarusija, nei Rusija savo pozicijų nekeičia. Ką dar be sankcijų konkrečiai būtų galima padaryti, kad būtų sustabdyta migrantų krizė?

– Aš nesutinku, kad sankcijos neveikia. Jos veikia, taip nesinervintų nei Kremlius, nei Lukašenka ir neorganizuotų tokių akcijų, jei tos sankcijos neveiktų. Jie puikiai supranta, kad dar ne visas jų arsenalas išnaudotas. O be sankcijų – tai fizinio barjero statymas pasienyje su tokiais diktatoriais, užkardymas tokių veiksmų, kurie leistų panaudoti migrantus ateityje. Jei dabar Europos Sąjunga nesustabdys šios hibridinės atakos ir pasiduos, tai tada gali būti taip, kad Europos Sąjunga atrodys labai silpna ir tokioms diktatūroms kils didelės pagundos Europos Sąjungą arba atskiras jos šalis ir toliau kankinti šitokiais būdais. 

Plačiau – reportaže.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Manau.

Seniai reikėjo Lukošenkai tribunolo. O tuos čia komentuojančius laikas išaiškinti ir patupdyti už grotų . Jie Lietuvos priešai.

Švanc'berg \\\\\\.....//////

Ne Respublikinės reikšmės anųkui su Cixujauske ?, kuri spjovė geltonais skrepliais anūkui į ryžą barzką ir nukūrė pas Putką.Nenuteiskit nekaltų.

Anonimui Pydarui

aš su kaimynų nenoriu pyktis
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS