R. Karbauskis dėl R. Masiulio kreipėsi į STT: paviešino žadėtąją „bombą“ | kl.lt

R. KARBAUSKIS DĖL R. MASIULIO KREIPĖSI Į STT: PAVIEŠINO ŽADĖTĄJĄ „BOMBĄ“

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis ketvirtadienį pranešė, kad kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą dėl su buvusiu susisiekimo ministru Roku Masiuliu susijusių asmenų karjeros.

R. Karbauskis teigia, kad grupė susijusių asmenų „keliavo“ paskui R. Masiulį į valstybės valdomas įmones, todėl prašoma išsiaiškinti, ar jų karjera buvo skaidri ir nesukūrė prielaidų korupcijai atsirasti.

„Grupė įvairiais ryšiais tarpusavyje susijusių asmenų tiesiog keliauja paskui R. Masiulį – jam dirbant „Klaipėdos naftoje“ įsidarbina šioje bendrovėje. Paskui, jam tapus energetikos ministru, kraustosi į energetikos srities sektoriuje dirbančias valstybines įmones, o jam einant susisiekimo ministro pareigas – dar kartą pajuda link Susisiekimo ministerijai pavaldžių įmonių“, – pranešime spaudai teigė R. Karbauskis.

Įmonių vadovai keliavo drauge su R. Masiuliu

Žiniasklaidai išplatintoje schemoje pateikiama informacija apie „Lietuvos geležinkelių“ vadovo Manto Bartuškos, valdybos pirmininko Romo Švedo, valdybos nario Rolando Zuko, Vilniaus šilumos tinklų vadovo Gerimanto Bakano, buvusio Valstybinių miškų urėdijos vadovo Mariaus Pulkauninko ir dar aštuonių asmenų karjeras.

Rašte minimi žmonės dabar taip pat eina skirtingas pareigas Lietuvos pašte, Klaipėdos uoste, „Vilniaus vandenyse“, Ignalinos atominėje elektrinėje.

„Žmonės keliauja per įstaigas, tampa įstaigų įvairių vadovais, projektų vykdytojais, net konkursai nevykdomi. (...) Nepotizmas pasireiškia per naudą, kurią gauna žmonės dirbdami, siedami savo veiklą ir tiesiogiai keliaudami kartu su susisiekimo ministru, energetikos ministru, „Klaipėdos naftos“ vadovu – aš šneku visą laiką apie R. Masiulį“, – žurnalistams Kaune kalbėjo R. Karbauskis.

R. Karbauskis žurnalistams sakė, kad susiję žmonės buvo įdarbinami ne į ministro politinio pasitikėjimo komandą, bet į pozicijas valstybės įmonėse, joms rengti konkursai.

„Tai yra nepotizmas, kada kažkokie ryšiai reikalingi, kažkokios draugystės reikalingos“, – teigė R. Karbauskis.

„Savaime buvimas bendramoksliu, net asmeninių draugu, šeimos draugu dar nereiškia nepotizmo, bet kada tu matai, kad tie žmonės juda per visas įmones kartu, iš visai nesusijusių sričių pereina į kitas sritis kartu su ministru, tai kyla klausimų“, – pridūrė jis.

Paskirdami R. Masiulį ministru informacijos neturėjo

Politikas teigė, kad ši informacija Seimo narių buvo surinkta iš viešų šaltinių per kelis mėnesius.

R. Karbauskis sako pats anksčiau nežinojęs, kur iki tol dirbo R. Masiulis ir jo galimų ryšių neįžvelgęs bei mano, kad to nežinojo ir Vyriausybės vadovas Saulius Skvernelis.

Jeigu STT tikrai turėjo laiko ir noro tirti, kiek lenkų buvo įdarbinta per paskutinius penkis mėnesius Susisiekimo ministerijos struktūroje, tai šito nenagrinėti jie tiesiog negalėtų.

„Aš nemanau, kad premjeras pats asmeniškai seka, koks žmogus su kuo susijęs. Aš buvau Seimo narys ir frakcijos seniūnas, bet žinoti pavardę ir kaip ji keliauja per įmones, ką mes pateikėme informacijoje – iš kur tu gali tai žinoti?“ – kalbėjo jis.

„Taip, mes tikrai padarėme didelę klaidą 2016 metais, kad jis tapo ministru, tai buvo mūsų klaida, politinė klaida“, – pripažino jis.

R. Karbauskis teigė, kad STT turėtų tirti šiuos atvejus, jei visiems taikytų vienodus standartus.

„Jeigu STT tikrai turėjo laiko ir noro tirti, kiek lenkų buvo įdarbinta per paskutinius penkis mėnesius Susisiekimo ministerijos struktūroje, tai šito nenagrinėti jie tiesiog negalėtų“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Tačiau jis pabrėžė, kad šiuo metu nei R. Masiulio, nei jo aplinkos žmonių nekaltina, o tai, ar buvo padaryta žala, turėtų nustatyti teisėsauga.

„Sakome, kad sutapimai tarp projektų, kurie Lietuvai buvo nuostolingi, ir sutapimai tarp tų žmonių keliavimo per institucijas, yra akivaizdūs“, – sakė jis.

Prezidentas Gitanas Nausėda sausį pareiškė, kad susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius „įdarbino jau turbūt mažiausiai 20 savo partijos bičiulių arba žmonių, susijusių su partijos nariais ministerijoje dispozicijoje esančiose įmonėse“.

J. Narkevičius kategoriškai paneigė tokius priekaištus.

Vėliau žiniasklaida paviešino 2019-ųjų rugpjūčio Specialiųjų tyrimų tarnybos raštą, kur nurodyta, kad ministru pradėjus dirbti J. Narkevičiui be politinės komandos sektoriuje įdarbinta 12 su Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjungos nariais tolimais giminystės ryšiais susijusių asmenų – pavyzdžiui, antros eilės pusbrolis, teta ar antros eilės senelis.

Anot J. Narkevičiaus, iš viso jam einant ministru susisiekimo sektoriuje pradėjo dirbti 500 žmonių, o 12 lenkų tautybės asmenys nepriklausantys jokiai partijai įdarbinti ne jo, o ministerijai pavaldžių įstaigų vadovų, jie neužima vadovaujančių pareigų.

R. Karbauskį palygino su „Grigeo“ vamzdžiu

R. Masiulis sako, kad žmones susisiekimo sektoriuje įdarbino po konkursų, kurių metu buvo vertinamas kandidatų profesionalumas, o ne asmeniniai ryšiai.

„Kiekvienas iš tų žmonių savo pareigose laimėjo konkursus, jie buvo atrinkti pagal jų profesionalumą“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė R. Masiulis.

Taip jis kalbėjo valdančiųjų „valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui kreipusis į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) dėl su R. Masiuliu susijusių asmenų karjeros.

R. Karbauskis teigia, kad grupė susijusių asmenų „keliavo“ paskui R. Masiulį į valstybės valdomas įmones, todėl prašoma išsiaiškinti, ar jų karjera buvo skaidri ir nesukūrė prielaidų korupcijai atsirasti.

Tai yra profesionalai ir aš džiaugiuosi, kad jie sutiko ateiti ir padėti valstybei.

Eksministras tvirtino, kad jo santykiai su R. Karbauskio minimais asmenimis yra darbiniai, o jų buvimas susisiekimo sektoriuje yra „didžiulis pliusas valstybei“.

„Tai yra profesionalai ir aš džiaugiuosi, kad jie sutiko ateiti ir padėti valstybei“, – sakė R. Masiulis.

„Tai yra didžiulis pliusas valstybei, tai nėra kažkokios politinės sąsajos. Tarp jų nėra politinių, artimų draugų ar kitų dalykų“, – pridūrė jis.

„Labai gerai, kad kreipiasi, su STT daug bendradarbiavau ir turiu jų apdovanojimą už korupcijos mažinimą. Taip kad tikrai sveikinu“, – tvirtino buvęs ministras.

R. Masiulis teigė, kad R. Karbauskio veiksmai yra jo ir premjero Sauliaus Skvernelio bendras planas išstumti jį iš politinės veiklos.

„Kitas dalykas – mane nori sustabdyti turbūt, jeigu aš būsiu kviečiamas liudijimo dėl premjero kelio į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją“, – kalbėjo jis.

Eksministras turėjo omenyje komisijos atliekamą tyrimą dėl aplinkybių, kaip Vyriausybė skyrė pinigų Vilniaus rajono savivaldybei, savo ruožtu lėšas nukreipusiai gatvės, kurioje gyvena S. Skvernelis, tvarkymui.

Jis taip pat pareiškė, kad R. Karbauskis „pablūdo“ ir yra tarsi „politinis „Grigeo“ vamzdis“.

„Jis dabar pila srutas į visas puses jau nerinkdamas nei žodžių, nei argumentacijos“, – sakė R. Masiulis.

GALERIJA

  • R. Karbauskis dėl  R. Masiulio kreipėsi į STT: paviešino žadėtąją „bombą“
Rašyti komentarą
Komentarai (62)

Laima

Įdomu, ar karbauskis yra kada sodines ir ravejes bulvės.

yra

gera proga jungtis su VAISVYLA PUTEIKIU JANUTIENE IR visais kovojanciais uz tiesa ir siulau daryti referenduma prezidento veiklai tirti nes jau akivaizdziai matome kokiom jegom tarnauja ...

anonimui

gaila ,kad tokie kaip tu neskiria vieno daikto nuo pirsto,kas akivaizdu o tu nematai ,tai tik tavo problemos KARBAUSKIS SAUNUOLIS daugiau tokiu kaip jis Lietuvoje ne tik NAISIAI butu sutvarkyti ,bet ir visa Lietuva
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS