R. Karbauskis: LVAT nagrinės šešėlinės Vyriausybės narių kreipimąsi dėl pabrangusių studijų | kl.lt

R. KARBAUSKIS: LVAT NAGRINĖS ŠEŠĖLINĖS VYRIAUSYBĖS NARIŲ KREIPIMĄSI DĖL PABRANGUSIŲ STUDIJŲ

Šešėlinės Vyriausybės premjero Ramūno Karbauskio teigimu, Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT)  informavo šešėlinės Vyriausybės narius priėmęs nagrinėti jų kreipimąsi dėl švietimo, mokslo ir sporto ministrės įsakymo, kuriuo branginamos studijos, teisėtumo.

Seimo narių LVAT adresuotame kreipimesi prašoma ištirti ministrės įsakymo atitiktį Švietimo ir mokslo, Viešojo administravimo įstatymuose įtvirtintam įstatymo viršenybės principui bei konstituciniams teisinės valstybės, teisėtų lūkesčių apsaugos ir atsakingo valdymo (gero administravimo) principams, taip pat skundžiamą įsakymą pripažinus neteisėtu, nustatyti, kad pripažintas neteisėtu jis negali būti taikomas nuo jo priėmimo dienos.

„Nuo šių metų rugsėjo studijų kainos studentams kiltų, atskiroms studijų programoms – daugiau nei dvigubai. Ypač keistųsi visos socialinių mokslų krypties studijų kaina, čia kaina pakils nuo 1,5 tūkst. iki beveik 3 tūkst. eurų. Natūralu, kad studentai ir jų tėveliai jau buvo susiplanavę šeimos išlaidas, dažna šeima yra nukentėjusi nuo pandemijos ir praradusi dalį savo pajamų, tad kainų pakėlimas tuomet, kai jau niekas nesitikėjo, kad valstybė jas kels, pažeidė šių šeimų lūkesčius. Kitas dalykas – kainų pakėlimas yra milžiniškas ir tai kelia nerimą, jog ilgainiui mokslas taps prieinamas tik elitui, kuris galės susimokėti, jauni žmonės bus priversti emigruoti, ieškodami labiau prieinamo mokslo svetur. Mes visada siekėme, kad mokslas būtų prieinamas kuo didesniam skaičiui studentų, buvome numatę lėšas nemokamo bakalauro įvedimui. Visa tai ne tik kad buvo nubraukta, bet pasielgta atvirkščiai – praleidus įstatyme numatytą terminą kainos netikėtai pakeltos. Tai ir paskatino šešėlinės Vyriausybės ministrų kreipimąsi į LVAT“, – sako šešėlinis premjera R. Karbauskis.

Pasak jo, teismas dabar turės galimybę įvertinti tokio žingsnio teisėtumą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS