R. Karbauskis patvirtino: į opozicijos lyderius siūlys S. Skvernelį | kl.lt

R. KARBAUSKIS PATVIRTINO: Į OPOZICIJOS LYDERIUS SIŪLYS S. SKVERNELĮ

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis mano, kad realu, jog artimiausiu metu „valstiečių“ ir „darbiečių“ frakcijos Seime susitars dėl opozicijos lyderio. R. Karbauskio teigimu, LVŽS į Seimo opozicijos lyderius deleguos ekspremjerą Saulių Skvernelį.

„Valstietis“ viliasi, kad prie šio opozicinių Seimo frakcijų susitarimo po partijos pirmininko rinkimų prisijungs ir Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcija.

Per artimiausias dvi savaites Seime turėtų būti paskelbta apie atsiradusį opozicijos lyderį, penktadienį pranešė „darbietis“ Andrius Mazuronis. Politiko teigimu, susitarus „valstiečių“ ir Darbo partijos frakcijoms Seime, opozicijos lyderio pareigybė bus rotuojama.

„Jeigu tai sako A. Mazuronis, žinant, kad mes visais atvejais buvome „už“ ir teikėme iniciatyvas, sutartis, tai šioje vietoje galima pasakyti, kad taip, tai yra realu. Jeigu Darbo partijos frakcija daro tokius pareiškimus, tai tampa tikrai labai realiu dalyku“, – Eltai teigė R. Karbauskis, akcentuodamas, kad LVŽS visą laiką pasisakė už opozicinių frakcijų koaliciją Seime.

„Valstiečiai“ į opozicijos lyderio postą ketina deleguoti S. Skvernelį

R. Karbauskio teigimu, „valstiečiai“ į opozicijos lyderio poziciją planuoja siūlyti S. Skvernelio kandidatūrą.

„Galima pasakyti, kad Saulius Skvernelis yra mūsų kandidatas į opozicijos lyderius“, – Eltą informavo jis.

LVŽS partijos pirmininkas akcentuoja, kad dėl to, jog „valstiečių“ derybos su Darbo partijos frakcija pradeda rodyti rezultatą, reikia padėkoti S. Skverneliui.

Galima pasakyti, kad Saulius Skvernelis yra mūsų kandidatas į opozicijos lyderius.

„Šiuo klausimu pas mus užsiėmė Saulius Skvernelis. Taip buvo mūsų buvo sutarta, kad jis rūpinasi būtent opozicijos jungimu ir atitinkamai man buvo liūdna, kad tos pastangos anksčiau nedavė rezultatų. Jeigu dabar jos duoda rezultatą, tai reikia pasveikinti Saulių su tuo, kad jo pastangos rezultatą davė. Nes tai yra labai nelengvas darbas“, – sakė politikas.

„Valstiečių“ lyderis teigė, kad kalbos apie galimą Aušrinės Norkienės tapimą opozicijos lydere buvo tik iš Seimo Statuto kilę pasvarstymai. Visgi R. Karbauskis patikino, kad „valstiečių“ pagrindinis tikslas visada buvo suburti opozicinių frakcijų koaliciją.

„Pasvarstymai gimsta tada, kai yra skaičiuojami Seimo nariai ir skaičiuojama, kad mums trūksta dviejų mandatų ir kad jeigu prie mūsų frakcijos prisijungtų kažkas, tai automatiškai seniūnas gali būti opozicijos lyderiu, jeigu iš vienos frakcijos sudaroma opozicija“, – teigė R. Karbauskis.

„Bet aš daug sykių kartojau, kad mūsų tikslas buvo koalicija. Mes neturėjome jokio tikslo, kad mūsų frakcijos seniūnas dar turėtų darbą, susijusį su opozicijos lyderio pareigomis ir buvimu valdyboje, nes Aušrinė Norkienė ir taip turi pakankamai daug darbo ir tokio tikslo mes tiesiog neturėjome. O kitokios galimybės būtų nebuvę, jeigu reiktų vienai frakcijai imtis tokios atsakomybės“, – taip pat akcentavo jis.

Susitarti dėl pragmatinių tikslų gali bet kurios frakcijos

R. Karbauskis taip pat atkreipė dėmesį, kad šiuo metu susitarimas planuojamas tarp „darbiečių“ ir „valstiečių“ frakcijų Seime, o ne pačių partijų. Tuo tarpu susitarimas tarp šių partijų, jo teigimu, būtų vargiai įmanomas ir suvokiamas.

„Kalbama apie dviejų frakcijų susitarimą ir sudarymą bendros opozicinės frakcijų koalicijos, kuri galėtų deleguoti opozicijos lyderį. Šioje vietoje praktiškai įmanomas susitarimas tik dėl to. Aš nežinau, kiek dar bus susitarta dėl kitų dalykų“, – pripažino jis.

„Valstiečių“ lyderis pabrėžė, kad pastarąją kadenciją konservatorių ir socialdemokratų frakcijų Seime bendradarbiavimo pavyzdys rodo, kad susitarimas, siekiant pragmatiškų tikslų įmanomas tarp bet kurių frakcijų.

„Konservatoriai galėjo dirbti su socialdemokratais praėjusią kadenciją kaip frakcijos, kai jų programos tikrai labai skirtingos. Šis pavyzdys rodo, kad bet kurios frakcijos,kad ir kokios būtų pažiūros ir vertybės, jos gali dirbti kartu opozicijoje vardan vienijimosi kažkokių labai pragmatinių dalykų, netgi vien tik opozicijos lyderio klausimo“, – atkreipė dėmesį jis.

R. Karbauskis taip pat akcentavo, kad susitarti bus siekiama ir su socialdemokratų frakcija Seime. Visgi, anot jo, visų pirma Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) turi išsirinkti savo partijos pirmininką. LVŽS lyderis vylėsi, kad naujasis partijos pirmininkas LSDP pakreips „tradicinės socialdemokratijos kryptimi“.

„Tikiu ir labai norėčiau, kad socialdemokratai po naujojo partijos pirmininko rinkimų grįžtų į socialdemokratų liniją, o ne liberalų, kokie jie buvo prie G. Palucko. (...) Šiuo atveju šie partijos pirmininko rinkimai gali partiją sugrąžinti į klasikinę socialdemokratijos kryptį. Tokiu atveju socialdemokratai neišvengiamai taptų mūsų partneriu“, – sakė R. Karbauskis.

Spręs po partijos pirmininko rinkimų

Tuo tarpu LSDP frakcijos Seime seniūnas Algirdas Sysas teigė apie LVŽS ir DP frakcijų vienijimąsi Seime kol kas nieko negirdėjęs. Jis akcentavo, kad socialdemokratai dėl galimybės vienytis su kitomis opozicinėmis Seimo frakcijomis spręs po naujojo LSDP partijos pirmininko rinkimų.

„Mes tiek, kiek reikia bendradarbiaujame, o ar jungsimės prie koalicijos dėl opozicijos lyderio, tai klausimas lieka atviras iki partijos pirmininko išrinkimo. O tada nauja valdžia ir spręs, ar reikia prisijungti prie tokio susitarimo, ar ne“, – Eltai teigė politikas.

„Jeigu dvi frakcijos nori išsirinkti opozicijos lyderį, tai jie turi tokią galimybę, nes „valstiečiams“ trūksta, berods, tik dviejų ar trijų žmonių, kad jie vieni galėtų turėti tą opozicijos lyderį. Tai, matyt, suderėjo, sutarė kažką, bet mūsų apie tai neinformavo“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Istorija

Žemgrobys,kurio šeima gyvena Ispanijoje,yra kolūkinės okupacinės sistemos vaisius.Jo privatus interesas vogti,yra paveldėtas..Susišlavė žemes,kurias normali valstybė nacionalizuotų dėl padarytos žalos..Grobikas šeimą ir dalį kolūkinio turto paslėpė Ispanijoje.

Cia

Naujoviška pora, nu neblogai atrodo,tikri liberalai

Anonimas

juo stai ir islindo yla is maiso,susidejo su bolsevikais
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS