R. Karoblis apie išlaidas gynybai: geopolitinė Lietuvos padėtis nesikeičia | kl.lt

R. KAROBLIS APIE IŠLAIDAS GYNYBAI: GEOPOLITINĖ LIETUVOS PADĖTIS NESIKEIČIA

Jeigu dėl koronaviruso protrūkio sumažėtų Lietuvos BVP, atitinkamai sumažėtų ir krašto apsaugai skiriamos išlaidos, teigia krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis. Kita vertus, ministras sako, kad 2 proc. nuo BVP gynybai privaloma išlaikyti.

„Jeigu bus lėšos mažinamos visose kitose srityse, be mažinimo neapsieis ir krašto apsaugos sistema. 2 proc. nuo BVP yra labai svarbus dalykas ir privalo būti išlaikytas. Tai buvo pareikšta ir NATO generalinio sekretoriaus, ir praktiškai tiek visų ES partnerių, tiek iš JAV pusės. Tie įsipareigojimai yra tvirti“,– sakė R. Karoblis po Valstybės gynybos tarybos posėdžio.

Ministro teigimu, nepaisant koronaviruso, geopolitinė Lietuvos situacija nesikeičia.

„Dėl 2 proc. niekas nekvestionuoja ir niekas nekvestionuos. Noriu pabrėžti, kad tai pasakyta ir prezidento metiniame pranešime, ir visais kitais atžvilgiais mes turime su visuomene susitarimą dėl 2 proc. kaip minimum. Yra ilgalaikiai planai, turime ir Lietuvos geografiją. Tiek iš Rytų, tiek iš Vakarų, jeigu žiūrėtume fiziškai, tai turime turėti pajėgumus, kiek yra nustatyta dabartiniuose planuose. Tai dėl 2 proc. nėra ir negali būti kvestionuojama“, – teigė jis.

Dėl 2 proc. niekas nekvestionuoja ir niekas nekvestionuos.

Valstybės gynimo taryba (VGT) pirmadienį apsvarstė Žvalgybos koordinavimo grupės pranešimą. Posėdžio metu taip pat buvo aptarta strateginio geležinkelių sektoriaus plėtros iššūkiai, įskaitant Kaliningrado tranzito ir europinės vėžės projekto „Rail Baltica“ įgyvendinimo klausimus.

Valstybės gynimo tarybą sudaro vyriausiasis valstybės ginkluotųjų pajėgų vadas – prezidentas Gitanas Nausėda, ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis ir kariuomenės vadas generolas majoras Valdemaras Rupšys.

ELTA primena, kad 2018 metų pabaigoje pasirašytame Lietuvos politinių partijų susitarime įsipareigota 2,5 proc. nuo BVP skirti gynybai iki 2030 metų.

GALERIJA

  • Raimundas Karoblis
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kristina

Savanoriu kuopos mokymai parai su nakvyne miske kastuoja tik ....22 tukst eu. Uz tiek seneliu prieglauda niam niam darytu gal apie metus..

Augis

Vokietijai užtenka 1 proc. Karobliui ir 2proc. mažai reikia 2,5 gal aprimkit ir skirkite sumažinta biudžetą kaip ir kitom sritims ir grėžtai kontroliuoti K A M pavaldžių struktūrų veiklą.

...

Taaaip, kariuomenei auksinės šakutės būtinos... :/

SUSIJUSIOS NAUJIENOS