R. Tamašunienė apie Lietuvos ir Lenkijos parlamentarų pareiškimą: mes esame su ukrainiečiais | kl.lt

R. TAMAŠUNIENĖ APIE LIETUVOS IR LENKIJOS PARLAMENTARŲ PAREIŠKIMĄ: MES ESAME SU UKRAINIEČIAIS

Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Lenkijos Seimu ir Senatu grupės pirmininkė Rita Tamašunienė sako, kad bendrą pareiškimą dėl įvykių Ukrainoje pasirašę Lietuvos ir Lenkijos parlamentarai deklaruoja paramą Ukrainai, tvirtai remia jos narystę Europos Sąjungoje.

„Bendru Tarpparlamentinių ryšių grupių vardu pareiškiame, kad smerkiame civilių žmonių žudymą, teiksime paramą bei tvirtai remiame Ukrainos narystę Europos Sąjungoje“, – Eltai sakė R. Tamašunienė, komentuodama Kovo 11-ąją abiejų šalių parlamentarų pasirašytą dokumentą.

Vilniuje šventiniuose Kovo 11-osios renginiuose dalyvavo ir Lenkijos Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Lietuva grupės pirmininkė Iwona Arent ir jos vadovaujama delegacija.

Pasak R. Tamašunienės, šiandien visi esame sukrėsti įvykių Ukrainoje ir suvokiame, kad už laisvę kovojantys Ukrainos žmonės taip pat kovoja už mūsų visų laisvę.

„Karą išgyvenančiai, narsiai ir ryžtingai kovojančiai Ukrainai abi valstybės – Lietuva ir Lenkija – teikia visokeriopą palaikymą, pagalbą ir paramą. Mes esame su ukrainiečiais jų nepriklausomybės ir taikos kelyje“, – sakė ji.

Penktadienį Vilniuje susitikę Lietuvos Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Lenkijos Seimu ir Senatu grupės nariai ir Lenkijos Seimo parlamentinės grupės su Lietuva nariai priėmė bendrą pareiškimą dėl įvykių Ukrainoje.

Priimtu dokumentu pripažįstamas Ukrainos suverenitetas, nepriklausomybė, teritorijos vientisumas ir tarptautiniu mastu pripažintų jos sienų neliečiamybė ir teritorinis vientisumą, primena ELTA.

Lietuvos ir Lenkijos parlamentarai pareiškė tvirtai remiantys Europos Sąjungos (ES) šalies kandidatės statuso suteikimą Ukrainai ir jos būsimą visateisę narystę ES, taip pat pakvietė tai padaryti visas ES valstybes nares.

Kartu griežtai pasmerkta Rusijos Federacijos ir Baltarusijos karinė agresija prieš Ukrainą ir siekis nuversti teisėtai išrinktą Ukrainos valdžią, žvėriškas nekaltų žmonių žudymas, civilinių objektų sprogdinimas ir apšaudymas, prievartavimai, plėšimai.

Parlamentarai išreiškė palaikymą ryžtingiems Lenkijos ir Lietuvos Vyriausybių ir pilietinės visuomenės veiksmams teikiant visą įmanomą ir Ukrainai reikalingą humanitarinę, karinę, politinę, ekonominę ir socialinę pagalbą, taip pat teikiant būtiną pagalbą Ukrainos karo pabėgėliams.

Politikai pareiškė dėsią visas pastangas, kad tarptautinės organizacijos ir visa tarptautinė bendruomenė padarytų dar daugiau ir kad nekaltų žmonių žudymas būtų kuo greičiau sustabdytas, o agresorius atsakytų už savo veiksmus.

Abiejų valstybių parlamentarai pabrėžė, kad dabartinė geopolitinė situacija reikalauja kaip įmanoma glaudesnių dvišalių Lietuvos ir Lenkijos santykių, ypač saugumo ir gynybos srityse, ir įsipareigojo išlaikyti konstruktyvų ir abiem pusėms naudingą parlamentinio bendradarbiavimo intensyvumą.

 

Gairės: karas Ukrainoje, Rita Tamašunienė, Lietuva, Iwona Arent, Lietuvos ir Lenkijos parlamentarai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS