Ministrai pasirašė deklaraciją dėl Baltijos jūros taršos mažinimo | kl.lt

MINISTRAI PASIRAŠĖ DEKLARACIJĄ DĖL BALTIJOS JŪROS TARŠOS MAŽINIMO

Baltijos jūros regiono aplinkos ir žemės ūkio ministrai pirmadienį pasirašė deklaraciją dėl veiksmų, kuriais siekiama mažinti Baltijos jūros taršą.

Deklaracija pasirašyta nuotolinės aukšto lygio konferencijos „Our Baltic” metu. Ją pasirašė Danijos, Estijos, Suomijos, Vokietijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos ir Švedijos ministrai.

„Dokumento svarba nenuginčijama ir prireiks nemažai laiko, kad Baltijos jūra neužimtų gėdingos 5 vietos tarp labiausiai užterštų pasaulio jūrų, bet kartu tikrai pavyks, nes visi žiūrime viena linkme. Įsipareigojame dabarčiai ir ateičiai dovanoti Baltijai nepriklausomybę nuo taršos ir būti turtingai išteklių ir išsaugoto unikalumo”, – pasirašydamas deklaraciją sake Lietuvos aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

Estijos aplinkos ministras Rene Kokkas pripažino, kad vien deklaracijos pasirašymas situacijos nepagerins.

„Vien deklaracijos pasirašymu nepagerinsime situacijos. Tik realūs veiksmai tai padarys. Tikiuosi, kad ši deklaracija padės žengti žingsnį į priekį, kad mes būsime įsipareigoję, o mūsų jūra aplink bus švari“, – sakė R. Kokkas.

Latvijos aplinkos apsaugos ir regionų plėtros ministras Juris Pūcė teigė, kad Latvija sustiprins savo pastangas gerinant Baltijos jūros būklę.

„Pasirašau Latvijos vardu, tačiau pasirašydamas turiu pasakyti, kad įsipareigojame prisidėti užtikrinant saugią Baltijos jūros aplinką. Pandemija padidino rizikų skaičių ir tai parodo, kad mums labai svarbu palei Baltijos jūrą sustiprinti stebėseną. Latvija sustiprins savo pastangas, kurios padės užtikrinti žiedinę ekonomiką, ir tas pastangas, kurios padės nacionaliniu lygmeniu pagerinti bendrą Baltijos jūros būklę“, – teigė J. Pūcė.

Suomijos žemės ūkio ir miškininkystės ministras Jari Leppa sakė, kad deklaraciją pasirašo, nes Baltijos jūrai reikia daugiau bendradarbiavimo ir investicijų.

„Pasirašysime deklaraciją todėl, kad Baltijos jūra reikalauja daugiau bendradarbiavimo ir investicijų į geresnę jūros būklę ir sveikatą”, – sakė J. Leppa.

Už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingas eurokomisaras Virginijus Sinkevičius sakė, kad tai istorinis momentas.

„Nuostabus momentas pamatyti, kaip aplinkos ir žemės ūkio ministrai kartu pasirašo šią deklaraciją. Svarbiausia, jie išreiškė norą užtikrinti, kad tai ne tik parašas ant popieriaus lapo, bet tikri veiksmai, kurių bus imamasi. Tai istorinis momentas, nes galiausiai pripažįstame, kad tai, kas vyksta sausumoje, turi įtakos jūrai”, – sakė V. Sinkevičius.

Baltijos jūra patenka tarp labiausiai užterštų jūrų visame pasaulyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS