Šešėlinė Vyriausybė žada prašyti ištirti, ar karantino draudimai neprieštarauja Konstitucijai | kl.lt

ŠEŠĖLINĖ VYRIAUSYBĖ ŽADA PRAŠYTI IŠTIRTI, AR KARANTINO DRAUDIMAI NEPRIEŠTARAUJA KONSTITUCIJAI

Šešėlinio ministrų kabineto pasitarime ketvirtadienio darbotvarkė papildyta nauju klausimu, numatant svarstyti kreipimosi į Konstitucinį Teismą galimybę, prašant šio Teismo ištirti, ar karantino metu taikomi draudimai neprieštarauja Konstitucijai.

„Vyriausybės nutarimas nustato, kad šiuo metu į Lietuvą draudžiama atvykti Lietuvos Respublikos piliečiams, kurie turi teigiamą COVID-19 testą. Šis draudimas galimai prieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijos 32 straipsnio 3 daliai „Negalima drausti piliečiui grįžti į Lietuvą.“

Konstitucijos tekstas nenumato jokių išimčių, kurioms esant pilietis negali grįžti į Lietuvą, tad jau anksčiau konstitucinės teisės žinovai viešai yra įspėję Vyriausybę, kad leidimas atvykti tik su teigiamu testu prieštarauja Konstitucijai. Deja, Vyriausybė ignoravo šį įspėjimą ir galimas Konstitucijos pažeidimas tęsiasi toliau, o COVID-19 sergantys mūsų piliečiai netenka galimybės gydytis Lietuvoje, būti su savo šeima, kai jau humanitarinės priežastys, humaniškumas reikalautų jiems sudaryti galimybę saugiai sugrįžti“, – sako šešėlinis ministras pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

R. Karbauskis taip pat pažymi, kad į Konstitucinį Teismą planuojama kreiptis ir dėl neseniai Seimo priimtų visuomenės ypač prieštaringai vertinamų Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisų, kuriomis įvedamas privalomas testavimas bei kitos, įstatyme nenurodytos, priemonės, kurios privalomomis vykdyti gali tapti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro sprendimu.

„Įstatyme valdančiųjų dėka atsirado ne tik testavimas, bet ir neįvardintos „kitos priemonės“, kurios Nacionalinio visuomenės sveikatos centro sprendimu būtų darbuotojams privalomos ir kartu – taptų būtina sąlyga, kad jiems būtų leista dirbti. Kol kas galima tik spėlioti, kokios tai priemonės – tai gali būti net ir privalomas vakcinavimas. Bet kuriuo atveju, sąlygas riboti žmogaus teises nustatytų ne įstatymas, o poįstatyminis reguliavimas, konkretinantis, kas tos „kitos“ priemonės yra. Konstitucinis Teismas ne kartą yra pasakęs, kad konstitucinis teisinės valstybės principas reiškia, kad žmogaus teises ir ūkinę veiklą galima varžyti tik įstatymu, taip pat tik įstatymas gali apibrėžti šių teisių realizavimo sąlygas. Tai negali būti daroma poįstatyminiu aktu, kaip kad norima padaryti dabar. Tad siekiame sudaryti sąlygas, kad Konstitucinis Teismas įvertintų ir šį valdančiųjų sprendimą“, – pažymi šešėlinis premjeras.

Rašyti komentarą
Komentarai (56)

karbaucki

nuo durnumo vaistu nera

ali

Ko cia norieti mes juk lietuviai ir musu genuose baudziava uzsilikusi uz tai ir tyli visi paspaude uodegas laukia kad kazkas uz juos nuspres neina i rinkimus o paskui skundziasi kad bloga valdzia.

kaunietis

seselinis premjere slepkis tame savo seselyje ir nesirodyk, senai aisku, kad protelis tau ir tavo sutvei butu didelis raskazis, matomai net nesuvoki kokias nesamones cia molini
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS