Rusija informacijos apie „Zapad 2013“ siūlo ieškoti ministerijos tinklalapyje | kl.lt

RUSIJA INFORMACIJOS APIE "ZAPAD 2013" SIŪLO IEŠKOTI MINISTERIJOS TINKLALAPYJE

  • 0

Rusijos ambasada Vilniuje, reaguodama į krašto apsaugos ministro Juozo Oleko teiginius, kad Lietuva pasigenda skaidrumo bendrose rusų ir baltarusių karinėse pratybose "Zapad 2013", pareiškė, kad informacija apie šiuos mokymus reguliariai publikuojama Gynybos ministerijos interneto svetainėje.

"Išsami informacija apie karinių pratybų "Zapad 2013" eigą reguliariai publikuojama oficialiame Gynybos ministerijos tinklalapyje", - sakoma pirmadienį BNS atsiųstame Rusijos ambasados pranešime.

"Į karines pratybas kaip stebėtojai pakviesti Rusijos Federacijoje akredituoti užsienio valstybių kariniai atašė. Be to, apie savo dalyvavimą Lietuvos, Latvijos ir Estijos kariniai atašė oficialiai patvirtino savaitę prieš Lietuvos karšto apsaugos ministro interviu", - rašo rusų diplomatai.

J.Olekas praėjusį penktadienį pareiškė, kad Lietuva pasigenda skaidrumo Rusijos ir Baltarusijos karinėse pratybose, ir išsakė abejonių dėl viešai skelbiamo pratybų scenarijaus.

"Mes atidžiai sekame šias pratybas, mes norėtume, kad jos būtų skaidresnės, Rusija aiškiau pateiktų informaciją apie dalyvaujančių karių skaičių, apie scenarijų. Mes paprastai vykdydami pratybas čia, Lietuvoje, ar bet kurios kitos NATO šalies teritorijoje visuomet pakviečiame Rusijos stebėtojus ir labai aiškiai informuojame Rusiją kaip NATO partnerę, kokias pratybas mes vykdome. Tokio atsako iš Rusijos kol kas mes nesulaukėme, todėl papildomai stebime tą pratybų eigą", - BNS sakė ministras.

Paklaustas, kokie, jo žiniomis, manevrai pratybų metu planuojami Baltijos šalių kaimynystėje, ministras sakė: "Yra paskelbta antiteroristinė operacija, kuri truputį keistokai atrodo, kadangi reikalingi tankai, tokia stambi aviacija".

"Dar kartą pakartosiu, mes stebime, kas ten vyksta, kokie praktiniai veiksmai ir galėsime pateikti informaciją jau po pratybų", - teigė J.Olekas.

Rusijos gynybos ministerijos interneto svetainėje skelbiama, jog mokomuosiuose manevruose Rusijos teritorijoje dalyvaus apie 9,4 karių. Tarp jų bus apie 200 Baltarusijos karių. Pratybose bus naudojama apie 180 karinės technikos vienetų, tarp jų 10 tankų, apie 40 orlaivių ir apie 10 laivų.

Baltarusijoje vykstančioje pratybų dalyje dalyvauja apie 2,5 tūkst. rusų karių.

Baltarusijos gynybos ministerijos duomenimis pratybose dalyvaus kiek daugiau nei 10 tūkst. baltarusių karių, 350 šarvuotos technikos vienetų, apie 70 tankų, daugiau kaip 50 artilerijos vienetų ir daugiau kaip 50 lėktuvų ir sraigtasparnių. Kaip teigiama, pratybose taip pat dalyvaus ir apie 300 kariškių iš Armėnijos, Kazachstano, Tadžikistano ir Kirgizijos.

Pratybos vyksta dviejuose Karaliaučiaus srities ir trijuose Baltarusijos poligonuose. Pirmadienį veiksmais Baltarusijos "Bresto" ir "Gožos" (Gardino rajonas) poligonuose prasidėjo antrasis pratybų etapas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS