Ryškėja Lietuvai prastos tendencijos: žinome, kuo baigiasi priklausomybė nuo autokratinių režimų | kl.lt

RYŠKĖJA LIETUVAI PRASTOS TENDENCIJOS: ŽINOME, KUO BAIGIASI PRIKLAUSOMYBĖ NUO AUTOKRATINIŲ REŽIMŲ

  • 18

Šurmulį sukėlė Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono komentarai po vizito Kinijoje. Kai amerikiečiai, britai ir kitos šalys stengiasi nuo Kinijos atsiriboti, Prancūzijos prezidentas viešėdamas Kinijoje siekė suartėti, praneša LNK.

„Mes – Kinija ir Prancūzija – turime daug ką nuveikti kartu“, – sakė Prancūzijos prezidentas.

Kai vis daugiau Vakarų šalių ima drausti kiniškas technologijas, prancūzai sutarė jomis dalytis.

„Abi šalys gilins bendradarbiavimą aviacijos, kosmoso ir civilinės branduolinės energetikos srityse“, – pabrėžė Kinijos prezidentas Xi Jinpingas.

Vizitą vainikavo E. Macrono komentarai, kai jis išvykdamas pakilo virš debesų tiesiogine prasme – atsakė į žurnalistų klausimus lėktuve: „Europiečiai negali prisitaikyti prie JAV diktuojamo ritmo dėl Kinijos ir Taivano.“

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Siūlė Europai atsiriboti nuo JAV: „Europa turi siekti strateginės autonomijos. Jei JAV ir Kinijos dvipolė sistema taps ryškesnė, mes, europiečiai, tapsime vasalais.“

Europiečiai negali prisitaikyti prie JAV diktuojamo ritmo dėl Kinijos ir Taivano.

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad tokie siūlymai visiškai priešingi Lietuvos interesams.

„Lietuva ir, manau, kitos Baltijos šalys pasisakytų už strateginę autonomiją nuo autokratų. Žinome, kuo baigiasi priklausomybė nuo autokratinių režimų. Rusija – akivaizdus pavyzdys: dujos ir visa kita. Kartais atrodo, kad strateginė autonomija yra autonomija nuo JAV. Tam kategoriškai nepritarčiau“, – komentavo ministrė pirmininkė.

Apie Kinijos grasinimus Taivanui E. Macronas sakė: „Europa neturėtų būti įtraukta į krizes, kurios mums nepriklauso.“

E. Macrono mintys sulaukė kritikos daugelyje ES šalių.

„Manau, daugelį Europos politikų įžeidė ir papiktino, kad E. Macronas bandė kalbėti visos Europos vardu. Jis tikrai nekalbėjo visos Europos vardu“, – ES politikų pasipiktinimą išsakė Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis.

Anksčiau E. Macronas yra sakęs, kad NATO ištiko smegenų mirtis, siūlė Europai kurti savo atskirą kariuomenę.

„Prezidento E. Macrono vieši pasisakymai dar labiau išryškino skirtingus įvairių ES šalių požiūrius tiek į Transatlantinį aljansą, tiek ir į santykius su Kinija“, – akcentavo VU TSPMI Jean Monnet profesorius Ramūnas Vilpišauskas.

„Europa turi savo galią stiprinti, turi tapti kuo savarankiškesnė ir nepriklausoma, bet tai neturi vykti partnerystės ir draugystės su pagrindiniu partneriu, t. y. JAV, sąskaita“, – savo nuomonę pabrėžė I. Šimonytė.

Amerikiečiai būtent Kiniją, o ne Rusiją mato kaip pagrindinę grėsmę stabilumui pasaulyje. Ekspertų vertinimais, E. Macrono komentarai rodo Lietuvai pavojingas tendencijas.

„Siunčia prieštaringų signalų autoritarinėms valstybėms – tiek Kinijai, tiek Rusijai dėl to, kokia yra tikroji ES pozicija tiek santykių su JAV, tiek kitais svarbiais klausimais. Tai tik dar labiau stiprina grėsmes mūsų regionui“, – apie grėsmes prakalbo R. Vilpišauskas.

E. Macrono komentarai gali paskatinti autoritarinius režimus drąsiau imtis agresyvių veiksmų, pvz., Kinijos prieš Taivaną. Tai reikštų pasaulinio lygio konfliktą, nes Taivaną įsipareigoja ginti amerikiečiai.

„Psichologiškai tokie pareiškimai – labai didelis paskatinimas, kad nestotų į vieną gretą su JAV, nesiveltų į konfliktą, kuris ne mūsų“, – pabrėžė ambasadorius ypatingiems pavedimams Linas Linkevičius.

„Tai susiję aspektai. Be abejo, Taivanas yra karščiausių geopolitinės sankirtos taškų šiandien ir turbūt vidutinio laikotarpio perspektyvoje“, – teigė Rytų Europos studijų centro vadovas Linas Kojala.

Europa kritikuota, kad per lėtai ir per mažai remia Ukrainą. E. Macrono mintys gali paaiškinti, kodėl.

„Kai yra toks nuomonių skirtumas esminiais klausimais, labai sunku tikėtis efektyvių priemonių“, – pastebėjo L. Linkevičius.

Pastebėta, kad E. Macronas ir prieštaravo pats sau – kalbėjo apie Europos aunomiją, bet pripažino, kad europiečiai nepajėgūs išspręsti karo Ukrainoje. Prašė Kinijos pagalbos. Su autonomija nelabai dera ir Kinijoje pasirašyti nauji Kinijos ir Prancūzijos verslo sutarimai.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Ar straipsnį pavadino diktatūra? Sumokėjo už publ. kas?

Tai ką čia primetama - nuo kokių autokratinių rėžimų Lietuva priklauso? Diktatūra rašo straipsnį su tokiu pavadinimu, o straipsnio publikavimas apmokėtas kieno?

…..

Šimonytė dar karta irode, kar mes priklausom nuo JAV, ka mums pasakys, taip mes ir darysim. Mes Eu, bet rodos jau visiskai poh, jei JAV mums rytoi pasakys siusti lt karius i Ukraina arba i Taiwana, mes tai ir darysim, nors tai ne musu reikalas. Lt visiskai tapo priklausama nuo JAV.

reikia

gamyba turet savo salyje ,o ne kinijoje ,tik taip ekonomika auga sava,o ne siauraakiu .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS