S. Kairys su Liublino trikampio ministrais pasirašė susitarimą dėl paramos Ukrainai | kl.lt

S. KAIRYS SU LIUBLINO TRIKAMPIO MINISTRAIS PASIRAŠĖ SUSITARIMĄ DĖL PARAMOS UKRAINAI

Kultūros ministras Simonas Kairys antradienį Krokuvoje su Lenkijos ir Ukrainos kolegomis pasirašė Liublino trikampio deklaraciją dėl paramos, kultūros vertybių apsaugos, pranešė Kultūros ministerija.

Dokumente įsipareigojama remti Ukrainą įvairiuose tarptautiniuose formatuose siekiant apsaugoti jos kultūros paveldą ir kultūros vertybes, teikti visapusišką paramą Ukrainos menininkams ir kultūros profesionalams, kuriantiems ir dirbantiems Lietuvoje, Lenkijoje ir Ukrainoje, taip pat prisidėti prie tvaraus ir estetiško Ukrainos atstatymo.

Deklaraciją S. Kairys, Lenkijos vicepremjeras, kultūros ir nacionalinio paveldo ministras Piotru Glinskis ir Ukrainos kultūros ir informacinės politikos ministras Oleksandras Tkačenka pasirašė Krokuvoje surengtos Vilniaus 700 metų jubiliejui skirtos parodos atidaryme.

S. Kairys susitikime informavo, kad Lietuva prie Ukrainos kultūros pavaldo išsaugojimo prisidės ir per Lietuvos architektų sąjungos laimėtą „Kūrybiškos Europos“ projektą, kuriame architektai siūlys konkrečius sprendimus, kaip atkurti karo suniokotą Ukrainos kultūros paveldą, įtraukiant Ukrainos architektus ir kultūros paveldo specialistus, aktyvinant vietos bendruomenes.

Vizito metu Krokuvos nacionaliniame muziejuje taip pat atidaryta paroda „Vilnius-Wilno-Vilne 1918–1948. Vienas miestas – daug istorijų“. Ji atskleidžia, kaip Vilnių matė daugiautaučio ir daugiakultūrio miesto menininkai. Iš svarbiausių Lietuvos ir Lenkijos muziejų, bibliotekų ir archyvų į parodą buvo atrinkta daugiau kaip 250 kūrinių – tapyba, grafika, skulptūra, fotografija, knygos.

„Per ilgą savo gyvenimą Vilnius matė ir patyrė visko, išgyveno daugybę pokyčių. Bet keitėsi ne tik pats miestas. Vilnius paliko savo pėdsaką ir pasauliniuose virsmuose. Jis įsismelkė į kitų šalių dailininkų, fotografų, rašytojų kūrybą. Jis visam laikui paženklino išeivių, iš Vilniaus pasklidusių po visą pasaulį, likimus. Milžiniškame pasaulio miestų chore jis išsaugojo savo balsą: orų, tvirtą, garsų. Balsą, kuris gina turtingą istoriją ir amžinąsias vertybes“, – parodos atidaryme kalbėjo S. Kairys.

Parodą „Vilnius-Wilno-Vilne 1918–1948. Vienas miestas – daug istorijų“ inicijavo ir bendromis jėgomis parengė Lietuvos nacionalinis dailės muziejus ir Krokuvos nacionalinis dailės muziejus. Minint Vilniaus 700 metų jubiliejų, paroda lapkritį atkeliaus į Vilnių.

Gairės: Simonas Kairys, Liublino trikampis, ministrų susitarimas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS