S. Skvernelis apie Civilinės sąjungos projektą: tai teigiamas žingsnis | kl.lt

S. SKVERNELIS APIE CIVILINĖS SĄJUNGOS PROJEKTĄ: TAI TEIGIAMAS ŽINGSNIS

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis mano, kad valdančiųjų parengtas Civilinės sąjungos įstatymo projektas yra žingsnis kompromiso link. Politikas tikina, kad jo partijos frakcija Seime dėl palaikymo įstatymo projekto apsispręs detaliau susipažinusi su parengtu dokumentu.

„Tai teigiamas žingsnis, kadangi tikrai girdimi tie pasakymai, dėl ko Partnerystės įstatymas kliuvo labiausiai. O dėl palaikymo, mes pasižiūrėsime, svarstysime, kai bus projektas užregistruotas ir galėsime detaliai susipažinti“, – Eltai teigė S. Skvernelis.

Politikas džiaugiasi, kad įstatymo projektą parengę valdantieji girdi oponentų kritiką ir eina kompromiso link.

„Bet tai nėra mūsų politinės darbotvarkės klausimas, tai yra valdančiųjų galvos skausmas ir jie turėtų užsitikrinti balsus, kad jie galėtų tą įstatymą priimti. Bet aš tai vertinu teigiamai, kaip kompromiso paiešką“, – sakė Seimo narys.

Civilinės sąjungos įstatymo projektas numato, kad civilinę sąjungą patvirtina notaras, kai tuo tarpu Partnerystės projekte partnerystę buvo siūloma registruoti civilinėje metrikacijoje. Taip pat projekte nenumatoma galimybė pasirinkti asmens, su kuriuo sudaroma civilinė sąjunga, pavardės. Įstatyme taip pat nėra apibrėžiama ir įsivaikinimo galimybė.

Tai teigiamas žingsnis, kadangi tikrai girdimi tie pasakymai, dėl ko Partnerystės įstatymas kliuvo labiausiai.

Įstatymo projektas numato, kad vienas partneris gali įgalioti kitą partnerį veikti jo vardu ir jam atstovauti.

Projekte rašoma, kad partneriai, neturintys bendrų nepilnamečių vaikų, turėtų teisę nutraukti įregistruotą civilinę sąjungą bendru sutikimu notarine tvarka. Tuo tarpu partneriai, turintys bendrų nepilnamečių vaikų, nutraukti civilinę sąjungą turėtų bendru sutikimu teismine tvarka.

Civilinės sąjungos įstatymas taip pat numato, kad turtas, įregistruotos civilinės sąjungos laikotarpiu įgytas abiejų partnerių ar vieno jų vardu, laikomas bendrąja daline partnerių nuosavybe. Preziumuojama, kad partnerių bendrosios dalinės nuosavybės dalys yra lygios, kol nėra įrodyta kitaip.

Projekte numatoma, kad skyrybų atveju visas turtas laikomas bendrąja daline partnerių nuosavybe, gali būti padalytas partneriams jų susitarimu arba teismo sprendimu.

Įstatymo projekte taip pat numatoma ir partnerių paveldėjimo teisė.

ELTA primena, kad tvirtinant Seimo pavasario sesijos darbų programą, užvirė aštrios diskusijos dėl siekio į ją įtraukti Partnerystės įstatymą. Seimo narė Agnė Širinskienė iš pavasario sesijos darbotvarkės pasiūlė išbraukti visuomenėje nevienareikšmiškai vertinamą Partnerystės įstatymą, argumentuodama, kad Rusijos pradėto karo Ukrainoje kontekste nereikia skaldyti visuomenės. Partnerystės įstatymo projekto iš pavasario darbotvarkės išbraukti nepavyko.

Prieš metus ši iniciatyva nesulaukė parlamentarų paramos ir neįveikė pateikimo stadijos. Tuometį įstatymo projektą sukritikavo ir prezidentas Gitanas Nausėda. Prezidentas išsakė poziciją, kad Partnerystės įstatymą jis būtų vetavęs dėl netinkamo partnerystės sąvokos apibrėžimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

visi SKVERNELINIAI yra

pasmirdusio kgebisto OŽIO s a r g a i, todėl atsidursite ŠIUKŠLYNE, kai netrukus OŽYS n u d v ė s

S.S. \\\\\.../////

jau nori patraukti į save ir P.D.____š'Mąšniaus kursas.Normalūs žmonės supras,atsijos parsidavėlius.

W

Idomu ka Sauliukas sakys kai ateis laikas iteisinti civilinius santykius su gyvuliais bei numirėliais ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS