S. Skvernelis apie Partnerystės įstatymą: taip ir sakykit, galima vienalyčių asmenų santuoka | kl.lt

S. SKVERNELIS APIE PARTNERYSTĖS ĮSTATYMĄ: TAIP IR SAKYKIT, GALIMA VIENALYČIŲ ASMENŲ SANTUOKA

Seimo opozicijos lyderis Saulius Skvernelis mano, kad į viešumą patekęs valdančiųjų rengiamas Partnerystės įstatymo projektas beveik niekuo nesiskiria nuo santuokos įstatymo. Politikas akcentuoja, kad dabartinio įstatymo projekto „valstiečiai“ tikrai nepalaikys, bei mano, kad tokios pačios pozicijos laikysis ir „darbiečiai“.

„Pagal tai, kas pateikta, aš nematau jokio Partnerystės įstatymo, aš matau iš esmės santuokos įteisinimą, jokio skirtumo tarp santuokos ir to įstatymo normų nėra. Galbūt viena tokia, kad skirtinga galimybė išsiskirti, paprastesnė šiek tiek yra, ir apie įvaikinimą nekalbama“, – „Žinių radijui“ teigė S. Skvernelis.

Todėl politikas mano, kad valdantieji turėtų būti nuoširdūs tiek prieš save, tiek ir prieš savo rinkėjus ir įstatymo projektą vadinti ne partnerystės, o santuokos.

„Tai tą ir pasakytų: kad teikiame santuokos įstatymą, kuris nepriklauso nuo lyties, ir tarp vienalyčių asmenų galima santuoka, ir tada žiūrėti, koks bus palaikymas Seime“, – sakė jis.

S. Skvernelio teigimu, „valstiečių“ parama įstatymui labai priklausys nuo to, kiek dabartiniai įstatymo projekto griaučiai skirsis nuo realaus projekto. Vis tik politikas akcentuoja, kad, jei įstatymo projektas nesikeis, „valstiečiai“ nepalaikys šio projekto. Opozicijos lyderis mano, kad paramos įstatymui nepareikš ir „darbiečiai“.

Tai tą ir pasakytų: kad teikiame santuokos įstatymą, kuris nepriklauso nuo lyties, ir tarp vienalyčių asmenų galima santuoka, ir tada žiūrėti, koks bus palaikymas Seime.

Todėl politikas mano, kad valdančiųjų inicijuojamo Partnerystės įstatymo sėkmė labiausiai priklausys nuo socialdemokratų, kurie, atkreipia dėmesį jis, greičiausiai balsuos už.

„Net neabejoju, kad dalis Tėvynės sąjungos frakcijos narių, tie, kurie iš tikrųjų yra konservatoriai ir krikščionys demokratai, tikrai nebalsuos, nepalaikys tokio įstatymo. Bet gali atsverti Socialdemokratų frakcijos parama. Bet mūsų frakcija tikrai nepalaikys, bent jau didžioji dalis žmonių“, – patikino jis.

Visgi S. Skvernelis akcentuoja manąs, kad tos pačios lyties asmenų santykiai turi būti sureguliuoti. Politikas teigia, kad, jei projekto iniciatoriai nebandys ieškoti kompromisų ir tartis su opozicija, valdančiojoje daugumoje gali kilti įtampų.

„Galima ieškoti kompromiso su tos pačios opozicijos pagalba. (...) Jeigu pozicija ieškos tokio kompromiso, sutarimo, žengiant žingsnius į priekį, tai vienas variantas. Bet jeigu jie norės oficialiai įteisinti santuoką pridengus ją partnerystės definicija, tai tikėtina, kad gali būti įtampų“, – sakė jis.

Partnerystės įstatymo projekto turinį antradienį paviešino portalas delfi.lt.

Kaip šią savaitę Eltai teigė vienas iš projekto iniciatorių Laisvės frakcijos narys Tomas Vytautas Raskevičius, Partnerystės įstatymo projektą per artimiausias dvi savaites ketinama pristatyti opozicinėms frakcijoms. Parlamentaras atkreipė dėmesį, kad paruoštas lyčiai neutralus Partnerystės įstatymo projektas yra kompromisinis variantas, nes jame nėra reglamentuojamas visuomenei vis dar daug klausimų keliantis įsivaikinimo klausimas. Politiko vertinimu, naujausiame įstatymo projekte siūlomas teisinis reguliavimas yra orus tiek tos pačios lyties, tiek ir skirtingų lyčių poroms.

„Tai yra lyčiai neutrali partnerystė, skirta tiek tos pačios lyties poroms, tiek skirtingų lyčių poroms. Ypatybė galbūt to viso siūlomo teisinio reguliavimo, kad partneriai įgytų civilinį statusą, kad jiems teisinėje sistemoje galiojančios teisės ir pareigos, numatytos partneriams arba sugyventiniams, būtų taikomos“, – Eltai sakė T. V. Raskevičius.

Vieno iš projekto iniciatorių teigimu, Partnerystės įstatyme taip pat yra numatoma, kad partneriai turėtų galimybę pasirinkti partnerio pavardę, dvigubą pavardę arba pasilikti skirtingas pavardes. Jo teigimu, taip pat būtų sudarytos galimybės partnerystę nutraukti bendru susitarimu, kurį patvirtintų notaras.

„Jeigu partneriai neturi bendrų nepilnamečių vaikų, kuriems nereiktų nustatyti išlaikymo ir gyvenimo su tėvais režimo, tada partnerystę galima nutraukti susitarimu, kurį tiesiog patvirtintų notaras. Notaras tuomet informuotų Registrų centrą ir partnerystė būtų nutraukta bendru sutarimu. Jeigu tokio sutarimo nėra, tada partneris, kuris nori vienašališkai nutraukti partnerystę, turėtų kreiptis į teismą“, – sakė politikas.

T. V. Raskevičius pripažįsta, kad derinant įstatymo projektą koalicijoje buvo priimta kompromisinių sprendimų, tačiau akcentuoja, kad fundamentalių nesutarimų tarp koalicijos partnerių nebuvo.

Rašyti komentarą
Komentarai (32)

трудноизлечимая

Nebe tie laikai, šiandiena jau излечимая ir labai sėkmingai, tik noro reikia. Bet ne, ištvirkimas tai jų gyvenimas ir apie jokį gydymą nenori ir girdėti.

jku

tegu juos perkunas nutrenkia pavasari situos issigimelius tas armoskes cibirus ir kitus

To anonimas

Pavydas, greiciausiai, kad gejai vienas kita myli, mylisi ir panasiai. As linkiu abiem pusem sekmes: gejams sekmes kovojant uz savo teises , o homofobams kaimieciams linkiu truputi proto isigyti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS