Sausio 18 d. baigiasi politinės kampanijos dalyvių registracija Radviliškio mero rinkimuose | kl.lt

SAUSIO 18 D. BAIGIASI POLITINĖS KAMPANIJOS DALYVIŲ REGISTRACIJA RADVILIŠKIO MERO RINKIMUOSE

Artėja prie pabaigos politinės kampanijos dalyvių registracija dalyvauti šių metų balandžio 11 d. vyksiančiuose Radviliškio rajono savivaldybės tarybos nario – mero rinkimuose. Ji  baigsis iki rinkimų likus 83 dienoms, t. y. šių metų  sausio 18 d., informuoja  Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Partija ir rinkimų komitetai gali kelti kandidatus, o asmuo kandidatu į savivaldybės tarybos narius – merus gali keltis pats tik tokiu atveju, jeigu yra įregistruotas politinės kampanijos dalyviu pagal Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymą.

Prieš registruojantis būtina banke atsidaryti asmens, kuris registruojasi politinės kampanijos dalyviu, banko sąskaitą, sudaryti sutartį su politinės kampanijos iždininku, užpildyti prašymą arba teikimą ir pateikti VRK.

Naujuose Radviliškio rajono savivaldybės tarybos nario – mero rinkimuose balsuoti galės tik nuolatiniai šios savivaldybės gyventojai.

Nuolatiniu savivaldybės gyventoju, vadovaujantis Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymu, laikomas Lietuvos Respublikos pilietis arba teisę gyventi Lietuvoje turintis kitos valstybės pilietis, kuris likus iki rinkimų dienos ne mažiau kaip 90 dienų konkrečios savivaldybės teritorijoje yra deklaravęs savo gyvenamąją vietą arba asmuo kuris yra įtrauktas į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą toje savivaldybėje.

Savivaldybės tarybos nariu – meru gali būti renkamas Lietuvos Respublikos pilietis, kuriam rinkimų dieną yra sukakę 18 metų ir kuris savo gyvenamąją vietą yra deklaravęs šios savivaldybės teritorijoje likus ne mažiau kaip 90 dienų iki numatytos rinkimų dienos.

VRK primena, kad sausio 11 d. buvo ta diena, kai iki rinkimų Radviliškyje liko  90 dienų.

Organizuos ir vykdys šių metų balandžio 11 d. vyksiančius Radviliškio rajono savivaldybės tarybos nario-mero rinkimus Sonatos Dekker vadovaujama rinkimų komisija.

Sausio 12 d. Vyriausiojoje rinkimų komisijoje (VRK) S. Dekker davė rašytinį pasižadėjimą ir pradėjo eiti Radviliškio rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkės pareigas.

Įgaliojimus gavusi Radviliškio rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė turi daugiau kaip 18 metų darbo patirtį rinkimų organizavimo srityje. Nuo 2002 m. skirtinguose rinkimuose ir referendumuose ji yra dirbusi apylinkės rinkimų komisijos pirmininkės pareigose.

Šiuos rinkimus organizuosiančios rinkimų komisijoje yra 10 asmenų. Rinkimų komisijos nariams įgaliojimai bus suteikti davus rašytinius pasižadėjimus, kuriuos jie privalo duoti iki sausio 20 d.

ELTA jau skelbė, kad sausio 12 d. Seimas priėmė Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisas, numatančias galimybes Lietuvos piliečiams saugiai balsuoti renkant savivaldybių tarybų narius ir merus ekstremaliosios padėties laikotarpiu, karantino sąlygomis ar kitais atvejais. Vadovaudamasi jomis, Vyriausioji rinkimų komisija organizuos  Radviliškio rajono savivaldybės tarybos nario-mero rinkimus.

Pataisos numato, kad balsavimo patalpose balsuojantys rinkėjai turi būti aprūpinami būtinosiomis apsaugos priemonėmis.

Įstatymas taip pat papildytas balsuoti namuose turinčių teisę asmenų sąrašu, įtraukiant į jį neįgaliuosius namuose slaugančius ar juos prižiūrinčius asmenis bei saviizoliacijoje esančius rinkėjus. Abi šios asmenų grupės turės pateikti prašymus dėl leidimo balsuoti namuose.

Taip pat nustatyta, kad VRK sprendimu balsavimas rinkimų dieną rinkimų apylinkėse, į kurių rinkėjų sąrašus įrašytų rinkėjų skaičius siekia daugiau kaip 3 tūkst., gali vykti toje apylinkėje papildomai įrengtoje ir balsuoti pritaikytoje patalpoje. Tvarka, kaip tokios rinkimų apylinkėse gyvenantys rinkėjai bus informuojami apie galimybę balsuoti papildomoje balsavimo patalpoje, kaip vyks rinkimai ir balsų skaičiavimas, bus nustatoma VRK sprendimais.

Radviliškio rajono savivaldybės  mero vieta atsilaisvino  ilgamečiam buvusiam šios savivaldybės merui Antanui Čepononiui tapus Seimo nariu.

Radviliškio rajono savivaldybės tarybos nario – mero rinkimai vyks šių metų balandžio 11 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Naujos galymybes?

Krikščionis demokratas Antanėlis, galų gale, išplaukė į gilesnius vandenis žejoti stambesnių laimikių. Iki šiol žvejyba jam sekėsi. Buvo apžiedotas, bet rimtesnių pasekmių nesulaukė. Aukščiausias padėjo?.. Kap bus dabar - atsakymas ateityje!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS