Savivaldos rinkimus lydi komiškos situacijos – ne tik naujoji Palangos valdžia kartojo priesaiką | kl.lt

SAVIVALDOS RINKIMUS LYDI KOMIŠKOS SITUACIJOS – NE TIK NAUJOJI PALANGOS VALDŽIA KARTOJO PRIESAIKĄ

  • 3

Dar viena komiška situacija, susijusi su šių metų savivaldos rinkimais. Palangos merui ir tarybos nariams teko prisiekti du kartus. Tik antrą kartą skaitant priesaiką – nesakyti dviejų žodžių, kurie Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) – pertekliniai. Palangos meras sako, kad galėtų net bylinėtis dėl tokio absurdo, pasakojama LNK reportaže.

Naujoji Palangos valdžia priesaikos žodžius skaito antrą kartą. Prieš savaitę buvo prisiekę, bet priesaiką teko kartoti. 

„Niekaip nesuprantame, kodėl netinka tie papildomi žodžiai. Prisiekėme dar kartą ir lyg pirmą darbą pabaigėme“, – sakė Palangos tarybos narys.

VRK konstatavo, kad prisiekiant pirmą kartą buvo du pertekliniai žodžiai „Lietuvos Respublikos“. Prisiekti reikėjo tiesiog Lietuvos Konstitucijai.

„Mano asmenine nuomone, Konstituciją pavadinti Lietuvos Respublikos Konstitucija nėra priesaikos teksto pakeitimas. Visiškai ta pati esmė, priešingai, net gal teisingesnė nei be žodžių „Lietuvos Respublikos“. Tačiau formaliai tą turėjome padaryti, kad nesiveltume į nereikalingus ginčus“, – komentavo Palangos miesto savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Virgilijus Beržanskis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Didžioji dalis naujųjų Palangos tarybos narių ir meras nesupranta, kuo žodžiai „Lietuvos Respublikos“ yra pertekliniai.

„Tiek Lietuvos Respublikos Seimas, tiek Seimo nariai, tiek Lietuvos Respublikos prezidentas prisiekė Lietuvos Respublikai ir jos Konstitucijai. Kodėl tarybos nariai turi prisiekti tik Konstitucijai be pilno Lietuvos Respublikos pavadinimo, man iki šiol nėra aišku“, – svarstė Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

 Kodėl tarybos nariai turi prisiekti tik Konstitucijai be pilno Lietuvos Respublikos pavadinimo, man iki šiol nėra aišku.

 

„Noriu parodyti ir pasakyti, kad mes šiandien priesaiką davėme šitam valstybės dokumentui – „Lietuvos Respublikos Konstitucijai“. Ant jos padėję ranką prisiekėme, deja, skaitydami „Konstitucijai“, – teigė tarybos narė Elena Kuznecova.

Palangiškiai VRK buvo išdėstę savo poziciją, jog priesaikos metu ištartas visas pagrindinio šalies dokumento pavadinimas neturėtų būti traktuojamas kaip klaida. Bet VRK atsakė, kad savivaldybės tarybos nariai ir meras laikomi neprisiekusiais, jeigu priesaiką davė ne pagal galiojančiame įstatyme nustatytą priesaikos tekstą.

„Tekstas yra teisės akte. Koks jis įrašytas, toks ir turi būti. Ten – ne vieta interpretacijoms ar papildymams“, – konstatavo VRK pirmininko pavaduotojas Andrius Puksas. 

Palangos meras piktinasi, kad VRK esą gėdingai vengia priimti sprendimus, atsiųsdama rekomendacinį raštą. Sako, kad galėtų bylinėtis dėl priesaikos, bet neturi kada. 

„Kadangi artėja ir didysis sezonas Palangoje, ir žmonių gerove reikia rūpintis, todėl nutarėme prisiekti iš naujo, pamirštant šitą dalyką. Bet, manau, kad įstatymų leidėjas privalo pakeisti įstatymą ir įrašyti pilną pavadinimą, kaip ir vadinasi dokumentas „Lietuvos Respublikos Konstitucija“, – teigė Palangos meras.

Pakartotinai vykusiame tarybos posėdyje teko ne tik iš naujo prisiekti, bet ir kartoti kitas procedūras: tvirtinti vicemerų kandidatūras, komitetų sudėtį, rinkti jų pirmininkus. Tokia pati situacija susiklostė ir Plungės, taip pat – Kazlų Rūdos, Mažeikių bei Trakų rajonų savivaldybėse, kurios irgi nenaudojo vietos savivaldos įstatymo redakcijoje nurodyto priesaikos teksto, įsigaliojusio nuo Melagių dienos, balandžio 1-osios.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

jau būtinas "LEDYNMETIS" :(

Išvada: gindami LR Konstituciją piliečiai privalo paleist tokią nesamonę ĮSTATYMU įteisinusį Seimą . Geriausia/teisingiausia tą lenkišką pavadinimą pakeist neutraliu Parlamentu. Tik jam būt būtinas "atšalimo" laikotarpis,pvz. 2 metai. Valdžią minėtu laikotarpiu perleidžiant visų piliečių rinktam Prezidentui. Tai leistų bent iš dalies atšaukt visas tas neteisėtas strateginių imonių "prichvatizacijas" , priverstinį piliečių lenkinimą , atstatant bent minimalias teisingumo normas , atsisakant iškrypėlių ir jų "teorijų" aukštinimo (tegu gyvena kukliai , specialiai nelįsdami ir nekiršindami Lietuvos ).

PAGRINDINIS šalies įstatymas yra

LIETUVOS RESPUBLIKOS KONSTITUCIJA ,kuri 1992 spalio 25 d.buvo priimta REFERENDUMU . Seimo priimtas įstatymas nėra lygus Referendume priimtam PAGRINDINIAM valstybės įstatymui . Gaila,kad meras ir tarybos nariai nusileidžia ir kartoja priesaiką...Seimas Priesaikos tekstą turėtų taisyti,nes netyčia ar tyčia praleido tuos ,,perteklinius"žodžius.

Jezusmarija !!!!

Liberių suformuotai vyriausiai rinkimų komisijai užteko įžūlumo į priesaiką neįtraukti 2 žodžių : LIETUVOS RESPUBLIKOS ? !!! O tie , kurie priesaikos metu pasakę tuos žodžius , turi pakartoti priesaiką jau be LIETUVOS RESPUBLIKOS Konstitucija ? ! Žiauru . Jau " klaida " žodžiai LIETUVOS RESPUBLIKA ? Šimonytės vyriausybė pati blogiausia !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS