Seimas linkęs pavesti Aplinkos ministerijai rūpintis augintinių gerove | kl.lt

SEIMAS LINKĘS PAVESTI APLINKOS MINISTERIJAI RŪPINTIS AUGINTINIŲ GEROVE

  • 2

Antradienį Seime po svarstymo pritarta pavesti Aplinkos ministerijai formuoti gyvūnų augintinių gerovės valstybės politiką. Ministerija taip pat valdytų Gyvūnų augintinių registrą.

Tikimasi, kad naujas šeimininkas pagerins augintinių gerovę ir apsaugą šalyje bei užtikrins jų priežiūros reikalavimus.

Seime apsvarstant įstatymą aplinkos ministras Simonas Gentvilas atkreipė dėmesį, kad naminių gyvūnų gerovei iki šiol Žemės ūkio ministerijoje buvo numatyta vos 0,25 etato. „Aplinkos ministerija, kaip atsakinga už gyvosios gamtos apsaugą, turės įgūdžių rūpintis ir namuose auginamų gyvūnų gerove. Prieš pusantrų metų paaiškėję kankinimai daugyklose nuo šių metų mūsų valstybėje bus ne tik neįsivaizduojami, bet ir nebeįmanomi“, – teigia Simonas Gentvilas.

Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pakeitimai numato, kad Aplinkos ministerija iš Žemės ūkio ministerijos po 2023 m. sausio 1 d. perims teisėkūros funkcijas – rengs gyvūnų gerovę lemiančius teisės aktus. Aplinkos ministerija perims gyvūnų augintinių ženklinimo ir registravimo reglamentavimą.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba liks atsakinga už gyvūnų globėjų, gyvūnų augintinių veisėjų, gyvūnų globos namuose ir gyvūnų augintinių viešbučiuose laikomų kačių, šunų ir šeškų ženklinimo ir registravimo reikalavimų laikymosi priežiūrą, taip pat toliau vykdys ir kitas galiojančio Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo jai  priskirtas funkcijas.

Tuo metu savivaldybių administracijoms numatoma pavesti kontroliuoti, ar šunų, kačių ir šeškų laikytojai ar savininkai nustatyta tvarka yra suženklinę ir užregistravę laikomus gyvūnus augintinius.

Atsižvelgus į Aplinkos ministerijos pastabas, kol kas nutarta gyvūnų augintinių gerovės ir apsaugos politikos formavimo klausimus perduoti jai tik ta apimtimi, kuri šiuo metu teisės aktais priskirta Žemės ūkio ministerijai.

Tikimasi, kad įteisinus siūlomas nuostatas, bus nustatytos aiškios susijusių institucijų kompetencijos, užtikrinta efektyvesnė reikalavimų gyvūnų globėjams, gyvūnų augintinių viešbučiams, gyvūnų globos namams, gyvūnų augintinių veisėjams kontrolė.

Gyvūnų augintinių gerovės klausimus perduoti Aplinkos ministerijai numatyta Vyriausybės programoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Diagnoze

Va va tegul liberastai su konservais suniukais ir katytemis uzsiima, ir nelenda i valstybes reikalus.

Kiausingalviu valdziai!

Pirmiausiai pasirupinkite zmoniu gerove...,o paskui ir varliu,ivairiu sliuzu ir t.t.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS