Seime ruošiamas desovietizacijos įstatymas: kalbama ir apie gatvių pervadinimą | kl.lt

SEIME RUOŠIAMAS DESOVIETIZACIJOS ĮSTATYMAS: KALBAMA IR APIE GATVIŲ PERVADINIMĄ

Laisvės kovų ir valstybinės istorinės atminties komisijos pirmininkė Paulė Kuzmickienė teigia, kad artimiausiu metu Seimui ketinama pateikti desovietizacijos įstatymo projektą.

Pasak P. Kuzmickienės, įstatymo projektas apima ne tik sovietinių monumentų nukėlimą, tačiau ir gatvių pervadinimą bei kitų propagandinių ženklų atsisakymą.

„Bendrai kalbame apie desovietizacijos įstatymą, kuris tiksliau vadintųsi draudimo propaguoti totalitarizmą ir autoritarizmą įstatymu. Jis aprėptų plačiau nei tik paminklus ar likusius simbolius iš praeities, naudojamus propagandai, sovietinius reliktus ar dar kažkokius dalykus. Tai aprėptų ir gatvių pavadinimus“, – Eltai teigė P. Kuzmickienė.

Jis aprėptų plačiau nei tik paminklus ar likusius simbolius iš praeities, naudojamus propagandai, sovietinius reliktus ar dar kažkokius dalykus. Tai aprėptų ir gatvių pavadinimus.

Parlamentarė pažymi, kad projekte numatyta ne tik peržiūrėti šalies viešosiose vietose likusį sovietinį paveldą, tačiau ir atitinkamai atskleisti likusių monumentų istoriją.

„Svarbi šio įstatymo sudedamoji dalis yra kalbėti ne tik apie tai, kokį pavadinimą galbūt reikia keisti, ar kokį paminklą nukelti, bet ir kalbėti, kas už to slypi, ką tai reiškia mūsų valstybei, kaip tai atrodė mūsų valstybės istorijos pasakojime. Tai įstatymas, sudarytas iš dviejų dalių: likusių propagandos ženklų pašalinimas ir pasakojimas apie tai“, – pridūrė ji.

Anot P. Kuzmickienės, sovietinį paveldą tirsianti ekspertų komisija ne tik pateiktų išvadas, tačiau, anot jos, teisiškai įpareigotų vykdyti pateiktą sprendimą.

„Pagrindinis veikėjas šiame procese yra ekspertų komisija, kuri, gavusi paklausimą, analizuotų ir pateiktų savo išvadas, o Gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras užbaigtų procesą. Užklaususiai savivaldybei, fiziniams, juridiniams asmenims pateikus atsakymą, ar ženklas, pavadinimas yra keistinas, būtų privalomumas priimti sprendimą. Jei ekspertų komisija pripažįsta, kad tai yra sovietinis, propagandinis reliktas, tai tą ženklą per numatytą laikotarpį savivaldybė turi nuimti ir pakeisti“, – teigė P. Kuzmickienė.

ELTA primena, kad, viešoje erdvėje pasirodžius raginimams nukelti sovietmetį šlovinančius paminklus, iniciatyvos ėmėsi tiek savivaldybių merai, tiek parlamentarai – šiuo metu Seime valdantieji rengia desovietizacijos įstatymo projektą.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

koks

Seimas , tokie ir įstatymai .............. šokinėja nuo ''partnerystės'' įteisinimo iki kapų likvidavimo

Žiūrke bemoksle , atvirai ? :)

Prašau , kolūkiečiai DIRBO Lietuvos žemes , vaikus augino , saugojo tautosaką ir lietuvybę ! O štai visokie partškolų absolventai , marksizmo - leninizmo " profesoriai " manau be kgbešnikų neapsiėjo :) Matyt todėl liberkonservynas juos ir saugo net 75 metus :) ? Išsigandote TIESOS IR ATVIRUMO ? Bijote padorių " valstiečių " ? Bijote dirbančių Lietuvai ir maitinančių lietuvaičius ? Feeee....politinės liberalios atmatos ...pradžioje išsiviešinkite , o tik paskui su paminklais ir kaulais " kovokite " .

Eik eik žinove :)

Ne vienas kolūkio pirmininkas dirbo taip , jog Lietuva klestėjo ! Ir daugelis mus vadino vakariečiais :) O štai Nepriklausomybė taip " išlaisvino " kgbistus ,kad teko libetkonservynui juos 75 metams užslaptinti :) Kgbešnikų , etatinių darbuotojų , ne šiaip skundikų , vaikai tampa partijos ir seimo " vadovais " ? :) Tada taip , žinome :)) Esate visiškai beviltiški psichopatryjotai ...išsilavinimas - bukalaurų, kritinio mąstymo 0 :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS