M. Gelbūda paskirtas naujuoju Seimo kancleriu | kl.lt

M. GELBŪDA PASKIRTAS NAUJUOJU SEIMO KANCLERIU

Seimo kanceliarija turi naują vadovą. Seimo kancleriu tapo ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto profesorius, tarptautinio verslo ir vadybos ekspertas Modestas Gelbūda.

Antradienį per slaptą balsavimą už šį Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen pasiūlytą kandidatą balsavo 68 Seimo nariai, prieš buvo 41, susilaikė 15  parlamentarų, 1 balsalapis buvo sugadintas.

Seimui  parlamento kancleriu paskyrus M.  Gelbūdą,  Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen palinkėjo jam sėkmės.

„Nuoširdžiai sveikinu ir linkiu sėkmės naujajam Seimo kancleriui. Kartu džiaugiuosi, kad tokios išskirtinės ir reikšmingos vadybos praktikos ir pasaulinės patirties turintis specialistas prisidės prie Seimo kanceliarijos darbo“, – sako Seimo pirmininkė.

Slapto balsavimo dėl Seimo kanclerio kandidatūros prašė Seimo opozicinės „valstiečių“ ir „darbiečių“ frakcijos.

Seime vykusioje diskusijoje Seimo narys konservatorius Andrius Vyšniauskas pažymėjo, kad Seimo kanceliarija yra labai sudėtinga institucija. Kandidatas, jo vertinimu, yra labai geras vadybininkas, tai žmogus, kuris galėtų parodyti tikrą lyderystę.

„Mums reikia lyderio, mums reikia gero vadybininko, todėl labai raginu palaikyti šį kandidatą“, – kvietė A. Vyšniauskas.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas irgi gyrė kandidatą. „Esu maloniai nusiteikęs ir agituoju, raginu visus, nepolitizuojant šito klausimo, pasisakyti už šitą kandidatūrą. Jis tikrai nėra politiškai angažuotas žmogus ir ateina čia kaip vadybininkas, kuris turi užtikrinti šitos institucijos pokyčius“, – sakė E. Gentvilas.

Tuo tarpu Seimo narys „valstietis“ Giedrius Surplys pasigedo „aiškesnės kandidato vizijos ir strategijos, kaip jis įsivaizduoja Seimo kanclerio darbą.“

Mums reikia lyderio, mums reikia gero vadybininko, todėl labai raginu palaikyti šį kandidatą.

Cituodamas Seimo kanclerio pareigybės aprašymą, jis sakė, kad vienas iš reikalavimų yra išmanyti Konstituciją, Seimo statutą, Seimo kanceliarijos struktūrą, jos uždavinius ir funkcijas.

„Mano supratimu, šiandien kandidatas to reikalavimo neatitinka“, – sakė G. Surplys.

Kalbėdamas iš Seimo tribūnos kandidatas į Seimo kanclerio pareigas M. Gelbūda pabrėžė, kad nėra tobulas kandidatas, bet tikrai yra stipriai apsisprendęs, kad labai norėtų prisidėti prie „modernios, pažangios ir intelektualiai, ekspertiškai stiprios kanceliarijos, kuri padėtų Seimo nariams, komitetams priimti pačius svarbiausius sprendimus, kurie daro įtaką Lietuvos gyvenimui.“

Prof. M. Gelbūda apsigynė socialinių mokslų daktaro disertaciją tarptautinio verslo ir vadybos srityje Alborgo universitete, Danijoje. Doktorantūros metu jis dirbo vizituojančiu doktorantu Stanfordo universitete (JAV) ir Upsalos universitete (Švedija). M. Gelbūda yra vienas iš Baltijos lyderystės ugdymo instituto įkūrėjų. Jis taip pat ėjo Žinių ekonomikos forumo tarybos nario, Personalų vadovų profesionalų asociacijos valdybos nario pareigas ir šiuo metu eina Nacionalinės moksleivių akademijos Ekonomikos ir vadybos sekcijos vadovo pareigas.

Seimo statute įtvirtinta, kad parlamento kancleris yra Seimui bei jo valdybai atsakingas ir atskaitingas valstybės tarnautojas – Seimo kanceliarijos vadovas. Seimo kanclerį įstatymų nustatyta tvarka 5 metams skiria ir iš pareigų atleidžia Seimas.

 

 

GALERIJA

  • M. Gelbūda paskirtas naujuoju Seimo kancleriu
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS