Seime – ginčas dėl cukraus draudimo elektroninių cigarečių skystyje | kl.lt

SEIME – GINČAS DĖL CUKRAUS DRAUDIMO ELEKTRONINIŲ CIGAREČIŲ SKYSTYJE

Valdžiai siekiant dar labiau apriboti elektroninių cigarečių su aromatais prekybą uždraudžiant pildykles su pasaldintu skysčiu, įtariama, kad tokiu atveju būtų pažeista Europos Sąjungos (ES) Tabako direktyva.

Ginčai dėl šiuose skysčiuose esančio cukraus ir saldiklių kilo šią savaitę Sveikatos reikalų komitete svarstant konservatoriaus Vytauto Kernagio iniciatyvą iš Lietuvos rinkos išguiti cigaretes, kurios pildomos skysčiu su cukrumi.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento NTAKD laikinoji direktorė Gražina Belian nurodė, kad cukrus tabako gaminiuose naudojamas džiovinimo metu prarastam cukrui pakeisti, todėl juose jis neturi būti draudžiamas, o jo draudimas galiotų tik elektroninių cigarečių skysčiui.

„Elektroninės cigaretės ir pildyklės nėra priskiriamos prie tabako gaminių“, – tvirtino G. Belian.

Ji pripažino, kad prieš galutinai apsispręsdamas, ar drausti cukrų elektroninių cigarečių skystyje, Seimas siūlymą turėtų notifikuoti Briuselyje.  

Tuo metu Teisingumo ministerijos ES teisės grupės atstovė Viktorija Vasiliauskienė įspėjo, kad ES Tabako direktyva nedraudžia cukraus elektroninėse cigaretėse nebent jis daro poveikį vartojimo skatinimui.

„Cukrus pagal direktyvą nėra draudžiamas priedas elektroninėse cigaretėse“, – teigė ji.      

Elektroninės cigaretės ir pildyklės nėra priskiriamos prie tabako gaminių.

Elektroninių cigarečių asociacijos atstovas Mindaugas Janilionis pataisas vadino apgaulingomis, nes, anot jo, jos uždraustų visus tabako gaminius, turinčius cukraus.

„Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad tai liečia tik elektroninių cigarečių skysčius, turinčius skonį, bet tai liečia iš esmės visą rinką, nes elektroninėse cigaretėse skystis yra sudaromas iš glicerino, o jis savyje turi organinio natūralaus cukraus, o tai reiškia, kad jeigu bet kokį gaminį paėmus tyrimui, ar jis turi skonį, kai turi netgi leistiną tabako skonį, bus randama cukraus. Taip pat cukraus yra randama ir tabako gaminiuose: ar tai būtų įprastas tabakas, ar kaitinamasis (IQOS)“, – komitete tvirtino M. Janilionis.  

Komiteto narys Remigijus Žemaitaitis siūlo drausti tik elektroninių cigarečių skystyje esančius saldiklius, o ne ir cukrų: „Nes tada uždrausime viską, kas susiję su nikotinu – pagrindo tam yra“. 

Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė Morgana Danielė atkreipė dėmesį, kad cukraus yra ir cigarilėse bei kaitinamojo tabako gaminiuose. 

„Taip pat būna salstelėję filtrai ir pats gaminys ir tada turėtų aprėpti visus šiuos produktus ir galioti bendrai, kad visuose gaminiuose negali būti cukraus“, – teigė ji.

Sveikatos reikalų komitetas nutarė pataisų svarstymą atidėti – laukiama, kol Seimui bus pateiktos „valstiečio“ Aurelijaus Verygos pataisos, kuriomis siūloma įteisinti numatomą Australijos praktiką, kai elektroninių cigarečių galima įsigyti tik vaistinėse ir paskyrus gydytojui, kad žmonėms padėtų išsigydyti nuo rūkalų priklausomybės. 

Parlamentaras BNS sakė, kad pataisas Seime ketinama registruoti pirmadienį.

Jeigu Seimas A. Verygos inicijuojamas pataisas priimtų, elektroninėmis cigaretėmis ir jų pildyklėmis nebebūtų galima prekiauti niekur – net ir specializuotose tabako parduotuvėse ar skyriuose. 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Santechnikas iš Ukmergės

Pirmu etapu įvedė baudas už pardavimą prekybos vietose nepilnamečiams, pagausėjo prekyba už kampo. Įvedė akcizo mokestį, net neturinčiam nikotino skysčiui, dar kokių 50% šoktelėjo prekyba ne pardavimo vietose. Sekantis žingsnis, tai skonių draudimas, staiga šoktelėjo visokių priedų dėjimas į skysčius parduodamus ne prekybos vietose. Sunku net įsivaizduoti kas gali atsitikti dar po kelių sugalvotų draudimų. Labai įdomu kodėl daroma taip, kad kuo daugiau būtų darbo ir aukų, juk mes visi savo kailiu mokame už tuos priimtus sprendimus

100 balu

Gliceriną priskirs prie narkotinių medžiagų?

Neber kantrybes

Kokiais vejais uzsiima “musu” seimas ir “vyriausybe”? Marazmas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS