Seimo „darbiečiai“ turi pasiūlymų naujai vaiko priežiūros tvarkai | kl.lt

SEIMO „DARBIEČIAI“ TURI PASIŪLYMŲ NAUJAI VAIKO PRIEŽIŪROS TVARKAI

Siūloma nustatyti, kad, vienam iš tėvų nepasinaudojus vaiko priežiūros atostogomis, kitam iš tėvų išmoka būtų mokama papildomai tiek laiko, kiek atostogų nepanaudojo vienas iš tėvų.

Tokį pasiūlymą Seime svarstomam Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimo projektui įregistravo Seimo Darbo partijos frakcijos nariai Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, Vaida Giraitytė-Juškevičienė, Vigilijus Jukna ir Viktoras Fiodorovas.

Pasak jų, pasiūlymo tikslas – sudaryti galimybę tėvams, neperleidžiant vaiko priežiūros atostogų, pasirinkti, kas prižiūrės vaiką ilgesnį laiką, ir vienam jų 4 mėnesius gauti padidintą išmoką, kad nė vienos šeimos finansinė situacija, lyginant su dabartine išmokų sistema, nepasikeistų.

Seimo „darbiečiai“ taip pat siūlo nustatyti, kad pirmaisiais vaiko auginimo metais tėvas ar motina, gavę pajamų ir (ar) išmokų, didesnių už vaiko priežiūros išmoką arba jai lygių, galėtų gauti ir vaiko priežiūros išmoką, kurios dydis neviršytų vieno šalies vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio.

Pasiūlymo autoriai sako, kad tokiu būdu bus sudarytos prielaidos tėvams dirbti, neprarasti profesinių įgūdžių ir gauti didesnę savo uždirbamų pajamų dalį.

Siekiant  sudaryti galimybę šiuo metu jau vaikų besilaukiantiems ar jų susilaukti planuojantiems tėvams pasiruošti reformai vaiko priežiūros išmokų reguliavime, Seimo „darbiečiai“ siūlo nustatyti, kad įstatymas įsigalioja ne 2022 m. rugpjūčio 1 d., o 2023 m. kovo 1 d.

Šių metų kovo 29 d. Seimas pradėjo svarstyti socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės pristatytas Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisas, kuriomis numatoma keisti vaiko priežiūros atostogų suteikimo tvarką ir atostogų metu mokamų vaiko priežiūros išmokų dydžius.

Pagal teikiamas pataisas tėvams nuo rugpjūčio 1 d. būtų sudaryta galimybė pasirinkti vaiko priežiūros išmoką gauti iki vaikui sueis 18 mėnesių arba iki vaikui sueis 24 mėnesiai. Iš jų po 2 neperleidžiamus mėnesius vaiką galėtų prižiūrėti kiekvienas iš vaiko tėvų (įtėvių, globėjų), o likusiu laiku vaikas galėtų būti prižiūrimas ir išmoka mokama tiek mamai, tiek tėčiui, ar įtėviams ir globėjams, tiek vienam iš įstatyme nustatytas sąlygas atitinkančių senelių, primena ELTA.

Šiuo projektu taip pat būtų patikslintos nuostatos dėl vaiko priežiūros išmokų dydžio tais atvejais, kai mama ar tėtis gauna ir darbinės veiklos pajamų.

Neperleidžiamais vaiko priežiūros atostogų mėnesiais išliktų galimybė dirbti, tačiau papildomai gaunamos pajamos sumažintų vaiko priežiūros išmoką. Tačiau visais kitais mėnesiais papildomos pajamos nemažintų gaunamos išmokos, jeigu išmokos ir papildomų pajamų suma neviršytų 100 proc. buvusio vidutinio atlyginimo.

Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti balandžio 19 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS