Seimo dėmesio sulaukė Žygimanto Augusto gimimo 500-osios metinės | kl.lt

SEIMO DĖMESIO SULAUKĖ ŽYGIMANTO AUGUSTO GIMIMO 500-OSIOS METINĖS

Seimas antradienį priėmė rezoliuciją, kuria pagerbė Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto 500-ąsias gimimo metines.

Už dokumentą, kurį parlamentarų grupės vardu pristatė Seimo narys Arūnas Gumuliauskas, balsavo 65 Seimo nariai, niekas nebuvo prieš, susilaikė 1 parlamentaras.

Rezoliucijoje primenama, kad Žygimantas Augustas sustiprino Lenkijos ir Lietuvos santykius, kad jis buvo Lenkijos – Lietuvos valstybės stiprios jungties su Baltijos jūra koncepcijos autorius bei jos įgyvendintojas.

Pritardamas rezoliucijai Seimo narys Antanas Matulas atkreipė parlamentarų dėmesį į tai, kad Pasvalyje 2018 metais yra pastatytas paminklas Žygimantui Augustui, ir pakvietė kolegas apsilankyti šiame miestelyje.

Seimo narys Mantas Adomėnas pažymėjo, kad valdant Žygimantui Augustui suklestėjo ne tik ekonomika,  bet ir Lietuvos kultūra.

„Jis tikrai vertas paminėjimo šia rezoliucija“, – mano M. Adomėnas.

Žygimanto Augusto asmenybė įkūnija geriausias Europos regiono politines tradicijas.

Tuo metu Seimo narys Audronius Ažubalis pastebėjo, kad Žygimantas Augustas yra nevienareikšmiškai vertinamas.

„Ar mes visus karalius minėsime?“ – skeptiškai pasisakė A. Ažubalis.

Seimo narys Vytautas Juozapaitis mano, kad tokia politinė rezoliucija yra visiškai tuščia, ir pakvietė pagerbti ir karaliaus motiną Boną Sforcą.

„Žygimantas Augustas įėjo į lenkų ir lietuvių tolerancijos istoriją. Likdamas ištikimu katalikybei, jis tuo pačiu metu pripažino tarpreliginį diskursą ir rūpinosi, kad būtų gerbiamos stačiatikystės bei protestantizmo išpažinėjų teisės. Būdamas puikiai išsilavinusiu valdovu, Žygimantas Augustas pasistengė, kad jo valdymo laikais, Renesanso epochoje, vystytųsi literatūra, menas ir architektūra, o jo valdoma valstybė taptų vienu iš humanizmo centrų“, – sakoma Seimo priimtoje rezoliucijoje.

Suvokdami Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto nuopelnus, rezoliucijos autoriai ragina prisiminti jo gyvenimą bei pasiekimus.

„Kraujo ryšiais susijęs su vienomis garsiausių Europos giminių Habsburgais ir Aragonais istorijos puslapiuose jis išliko kaip vienas žymiausių valdovų. Žygimanto Augusto asmenybė įkūnija geriausias Europos regiono politines tradicijas“, – sakoma rezoliucijoje.

Beje, dokumentą, pagerbiantį Žygimantą Augustą, yra priėmęs ir Lenkijos Seimas.

2020 m. rugpjūčio 1 d. sukako 500 metų nuo Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto gimimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Stanislovas

Galėjo A. Gumuliauskas Viln. ped. in-tą (universitetą) gelbėti nuo sunaikinimo, apeliuodamas į jo istoriją...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS