Užsienio reikalų ministras L. Linkevičius vyksta į Minską | kl.lt

UŽSIENIO REIKALŲ MINISTRAS L. LINKEVIČIUS VYKSTA Į MINSKĄ

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius šią savaitę vyksta vizito į Minską.

Ministras pažymi, jog tai ne dvišalis, o bendras Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų vizitas, tačiau dalis darbotvarkės bus skirta Lietuvos ir Baltarusijos ryšiams.

„Tai yra Europos Sąjungos Rytų partnerystės ministrų aukšto lygio susitikimas, kolektyvinis važiavimas ir penktadienį susitikimas su Baltarusijos premjeru, o šeštadienį – mūsų pačių darbotvarkė, klausimai apie Rytų partnerystę, prioritetus“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė L. Linkevičius.

L. Linkevičius trečiadienį dalyvavo neeiliniame opozicinių konservatorių inicijuotame Seimo Užsienio reikalų komiteto posėdyje, kuriame aptarti Lietuvos santykiai su Baltarusija.

Konservatoriai kritikuoja prezidento Gitano Nausėdos ir ministro Lino Linkevičiaus iniciatyvą siekti platesnio dialogo su Baltarusija, nuogąstaudami, kad bus švelninama pozicija Astravo atominės elektrinės klausimu.

L. Linkevičius po posėdžio teigė, kad į Astravą „mūsų požiūris tikrai nesikeis, bus neigiamas“, tačiau atsisakydama dialogo su kaimynine šalimi Lietuva kartu atsisakytų ir galimybės daryti įtaką.

„Aš nevadinčiau sušvelninimu, aš sakyčiau, kad turėtų būti konstruktyvi pozicija, ji išlieka griežta, bet realistiška ir įgyvendinama“, – teigė L. Linkevičius.

Konservatorių atstovai po komiteto posėdžio piktinosi, jog atnaujinant dialogą su Baltarusija nuošalyje liko Seimas.

„Blogai, kad jis (L. Linkevičius – BNS) vyksta iš esmės be pozicijos, be raudonų linijų. Jis kažkokias turi, gal jos geros, gal ne, bet mes neturėjome galimybės jų svarstyti. Labai svarbu užtikrinti elektros embargą iš atominės elektrinės, tačiau ši svarbi detalė ministerijos pozicijoje kažkodėl neatsispindėjo“, – kalbėjo konservatorius Žygimantas Pavilionis.

Konservatorių atstovas Audronius Ažubalis teigė, jog „dialogo kaina negali būti Lietuvos žmonių saugumas“.

„Aš prieš bet kokį dialogą, jei jis gresia valstybei ir jos žmonėms. Dešimt metų Lietuva bandė pradėti dialogą su Baltarusija, ką mes gavome dienos pabaigoj? Tą patį, t. y. su mumis nesišneka arba siunčia tokius dokumentus kaip aplinkos vertinimo studijos, streso testai, kurie yra niekiniai“, – teigė konservatorius.

A. Ažubalis taip pat tvirtino, jog „apie prasidėjusias konsultacijas tarp ES ir Baltarusijos, darbotvarkės, Lietuvos pozicijos šiais klausimais Seimas buvo apeitas“.

„Niekas nebuvo informuojama, kokia gi Lietuvos pozicija. Šiuo atveju didelė kaltė šios ministerijos administracijos, nes Seimas, Užsienio reikalų, Europos reikalų komitetai nieko nežinojo“, – kalbėjo konservatorių atstovas.

Seimo URK vadovas „socialdarbietis“ Juozas Bernatonis po uždaro posėdžio apgailestavo, kad „opozicijos atstovai atėjo su išankstine partijos nuostata, su kritiniu požiūriu, ir nebuvo klausomasi, ką ministras kalbėjo“.

„Aš manau, kad tiek konservatorių tarybos sprendimas, tiek šiandieninė mano kolegų pozicija buvo padiktuota daugiau rinkimine kampanija, daugiau nepritarimu prezidento politikai, o ne dėl šio konkretaus projekto“, – sakė komiteto pirmininkas.

Konservatorių partija yra pareiškusi, kad „Astravo atominė elektrinė palaipsniui legitimizuojama Lietuvos oficialios užsienio politikos formuotojų ir vykdytojų“.

Prezidentas G. Nausėda konservatorių kritiką atmeta, sakydamas, jog Lietuva nekeičia pozicijos dėl Astravo, tačiau kyla grėsmė, kad susilaikant nuo bet kokio bendradarbiavimo su Baltarusija išvis nebus įmanoma daryti įtakos, jog būtų įgyvendinti tarptautiniai branduolinės saugos standartai.

Lietuva pastaraisiais metais vienintelė iš ES šalių blokavo susitarimą dėl ES ir Baltarusijos partnerystės prioritetų. Konservatoriai sako, kad Lietuva turi ir toliau nepasirašyti sutarties. Prezidentas ir ministras sako, kad sutarčiai pritars tik tuo atveju, jei joje bus sąlygos dėl pagarbos demokratijos vertybėms ir branduolinės saugos reikalavimams.

S. Skvernelis gina dialogą su Baltarusija

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad Lietuva turi palaikyti dialogą su Baltarusija, gindama savo interesus, o konservatorių priekaištus sieja su artėjančiais rinkimais.

„Tai yra kaimynas, su kuriuo turime bendrauti ir kalbėtis. Turime užtikrinti savo interesų apsaugą ir gynimą bendradarbiaudami bei bendraudami“, – žurnalistams trečiadienį Vyriausybėje sakė S. Skvernelis.

Jis teigė, kad Vyriausybė nekeičia pamatinių nuostatų dėl Astravo atominės elektrinės, tačiau užsiminė, jog dialogas gali padėti atsverti Rusijos įtaką Baltarusijoje.

„Vyriausybė nekeičia jokių savo pamatinių nuostatų kalbant apie Astravo AE. Nepaisant, kad turime tą problemą, turime kalbėtis ir ieškoti sprendimų būdų, kaip bendrausime su kaimyne“, – kalbėjo S. Skvernelis.

„Ar mes turime interesą, kad šita valstybė būtų demokratinė valstybė, būtų orientuota į Vakarų demokratiją, ar tiesiog atiduoti ir palikti ją likimo valiai, kad Rytų kaimynas pasidarytų kaip sąjunginė valstybė ar filialas?“ – sakė premjeras.

„Rusijos interesas yra pritraukti kuo arčiau savęs, integruoti, mūsų – kad Baltarusija kaip mūsų kaimynė būtų demokratinė draugiška valstybė“, – teigė S. Skvernelis.

Jis pareiškė, kad konservatoriaus Andriaus Kubiliaus Vyriausybės pasirašyti susitarimai su Baltarusija prisidėjo prie Astravo jėgainės atsiradimo, o dabartinė retorika skirta mobilizuoti rinkėjus kitų metų Seimo rinkimams.

„Kalbant apie konservatorius, nieko naujo – artėja rinkimai ir ištraukiama rusų bauginimo korta. Gaila, kad kaltinimai reiškiami užsienio reikalų ministrui visiškai nepagrįstai“, – sakė ministras pirmininkas.

„Tas kolaboravimas, kuris buvo A. Kubiliaus Vyriausybės su Baltarusija atominės elektrinės srityje, davė rezultatą, kad ta elektrinė stovi. Tai atrodo nenuoširdu, dirbtina ir skirta tik rinkimams“, – sakė S. Skvernelis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

tomas

Tai kad, girdėjau, tas ministrų susitikimas neįvyks, belorusiai vaišių neparuošė.

Alis...

reikia laikytis subordinacijos... Juk esame ES... o hunveibinų Valstybėje netrūksta...

Anonimas

Ar visam laikui viksta i Minska? :-)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS